Olympijskú nočnú moru prežívala znova a znova. Teraz sa už nechce skrývať

Kamila Valijevová.
Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|10. jan 2023 o 16:20

V prípade Kamily Valijevovej stále nepadol verdikt.

BRATISLAVA. Ako paralelný svet, tak funguje ruské krasokorčuľovanie po tom, čo sa ruskí pretekári pre vojnu na Ukrajine nemôžu zúčastňovať na medzinárodných podujatiach.

Namiesto seriálu Grand Prix upriamili pozornosť na Ruský pohár, tradičné podujatie, ktorému dodal viac prestíže fakt, že ruskí krasokorčuliari súťažia prakticky v izolácii.

Ruská tlač medzitým ostro kritizovala úroveň medzinárodných súťaží. Portál Championat.ru po finále Grand Prix poznamenal, že Alina Zagitovová so svojou nevydarenou jazdou z roku 2019, keď obsadila poslednú, šiestu priečku, by skončila v terajšom finále na druhom mieste.

Nie iba skokanka

Osobitnou kapitolou je Kamila Valijevová. Stále iba 16-ročná pretekárka má za sebou turbulentný rok.

Medzi seniorkami debutovala v minulej sezóne a jej výsledky a výkony ju ihneď pasovali za najväčšiu favoritku olympiády v Pekingu.

Valijevová sa pripravuje so slávnou trénerkou Eteri Tutberidzeovou, ktorú v roku 2020 zvolila Medzinárodná korčuliarska únia za trénerku roka, no jej metódy podľa mnohých hraničia s týraním detí.

Majstrovstvá Ruska v kategórii žien za posledných osem rokov vždy vyhrali zverenky Tutberidzeovej, v minulej sezóne práve Valijevová.

Valijevová v sezóne 2021/2022 dominovala na pretekoch Grand Prix, vyhrala Kanadskú korčuľu i Rostelecom Cup v Moskve. Finále Grand Prix zrušili pre Covid, no nová ruská superstar následne triumfovala na majstrovstvách Európy v Tallinne.

Na rozdiel od iných mladých pretekárok sa Valijevová nevyznačovala len skokanskou technikou, ale aj umeleckým výrazom.

Spočiatku aj v Pekingu išlo všetko podľa plánu: Valijevová dominovala v oboch segmentoch tímovej súťaže, bola najlepšia v krátkom programe i voľnej jazde a veľkou mierou prispela k tomu, že ruský olympijský tím vyhral tímovú súťaž.

Medailový ceremoniál však nečakane odložili a už sa dalo tušiť, že sa niečo deje. Svet mladej športovkyne sa obrátil hore nohami.

Dopingový škandál

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Olympijskú nočnú moru prežívala znova a znova. Teraz sa už nechce skrývať