Zajazdil ako pán. Hagara dosiahol na MS životný úspech, postúpil do voľných jázd

Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara na MS 2023.
Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara na MS 2023. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|23. mar 2023 o 11:15 (aktualizované 23. mar 2023 o 12:05)

Naposledy sa to podarilo v roku 2009.

MS v krasokorčuľovaní 2023

Muži - poradie po krátkom programe:

1.

Šoma Uno

Japonsko

104,63 b

2.

Ilia Malinin

USA

100,38

3.

Junhwan Cha

Kórejská republika

99,64

4.

Keegan Messing

Kanada

98,75 

5.

Kevin Aymoz

Francúzsko

95,56

6.

Jason Brown

USA

94,17 

24.

Adam Hagara

Slovensko

70,29

SAITAMA. Po štrnástich rokoch bude mať Slovensko znovu zastúpenie vo finále súťaže mužov na MS v krasokorčuľovaní.

Adam Hagara si na majstrovstvách sveta v japonskej Saitame vytvoril nové osobné maximum 70,29 bodu, v krátkom programe obsadil 24. miesto a kvalifikoval sa tak do sobotňajších voľných jázd.

Naposledy sa to podarilo Igorovi Macypurovi v roku 2009. V rokoch 2013 až 2021 Slovensko vôbec nemalo pretekára v súťaži mužov na majstrovstvách sveta.

Adam Hagara vlani v Montpellieri obsadil v krátkom programe 26. miesto a tak tesne ostal pred bránami finále.

Jazda plná energie

V Saitame podal svoj štandardný, stabilný výkon, zvládol všetky skoky, trojitý axel, kombináciu trojitého lutza s trojitým tulupom a trojitý flip. Pri piruetách však mal drobné zaváhania.

„Dobre sa naňho pozerá, je to zábava. Páčila sa mi jeho energia počas celej jazdy, ale ešte mu chýba viac finesu,“ zhodnotila výkon slovenského korčuliara komentátorka anglického Eurosportu, bývalá tanečníčka na ľade Louise Walden.

VIDEO: Vystúpenie Adama Hagaru v krátkom programe

Hagara získal nové sezónne maximum 70,29, lenže zdalo sa, že finále mu ujde o sedem stotín bodu. Presne toľko strácal na zatiaľ posledného „nad čiarou“, Rakúšana Maurizia Zandrona.

Hagara nastúpil na ľad ako 16. korčuliar v poradí, po ňom nasledovalo ešte osemnásť, papierovo silnejších pretekárov. Na to, aby sa Hagara dostal medzi najlepších 24, musel niektorý z nich vážnejšie zaváhať.

Smoliarom bol Nika Egadze. Gruzíncovi nevyšla kombinácia a táto technická strata už bola priveľká na to, aby sa dala kompenzovať vyššími komponentmi. Jeho chyba posunula slovenského korčuliara do finále.

Plné hľadisko ako povolený doping

Hagara v sobotu voľnou jazdou (od 9.20 h) zavŕši náročnú sezónu, v ktorej absolvoval dovedna jedenásť pretekov. Súťažil na juniorskej i seniorskej úrovni.

Do finále sa dostal aj na nedávnych majstrovstvách Európy vo fínskom Espoo, kde obsadil 18. miesto a pred troma týždňami bol 14. na juniorskom svetovom šampionáte v kanadskom Calgary.

Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara počas krátkeho programu mužov na MS 2023.
Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara počas krátkeho programu mužov na MS 2023. (Autor: TASR/AP)

S výkonom Hagaru bol spokojný aj prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

„Zajazdil ako pán, plné hľadisko vnímal ako povolený doping. Veľmi sa mu to páčilo. Napriek drobným chybám v dvoch piruetách a krokovej pasáži zajazdil presvedčivo a bezchybne v skokoch.

Celý program zajazdil s energiou a presvedčením,“ uviedol Beständig priamo z dejiska šampionátu v rozhovore pre Sportnet.

Na čele je Japonec

Po krátkom programe vedie úradujúci majster sveta Japonec Shoma Uno, ktorého trápi zranenie členka, no napriek tomu predviedol vynikajúcu jazdu so štvoritým flipom, kombináciou štvoritého tulupa s dvojitým a trojitým axlom.

Druhé miesto patrí Američanovi Iliovi Maliniovi s prezývkou QuadGod (boh štvorákov), ktorý tentoraz predviedol štvoritý lutz v kombinácii s trojitým tulupom a štvoritý tulup.

Na treťom mieste figuruje Junhwan Cha z Kórejskej republiky, ktorý dokonale stvárnil Michaela Jacksona na ľade.

Výborný výkon podal kovboj z Aljašky, Keegan Messing, ktorý reprezentuje Kanadu. Je to jeho posledná sezóna v kariére, potom sa chce venovať svojej rodine, má už dve deti.

Jazdu s najinovatívnejšími prvkami predviedol Francúz Kevin Aymoz, ktorý konečne splnil svoj potenciál a ku unikátnej kreativite pridal aj bezchybné skoky.

Najlepšiu šestku uzatvára Američan Jason Brown, ktorý síce nemá v repertoári štvoritý skok, ale pre mimoriadny umelecký prejav patrí zaslúžene medzi elitu.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Zajazdil ako pán. Hagara dosiahol na MS životný úspech, postúpil do voľných jázd