Krakov stiahol kandidatúru na olympiádu, s ním aj Jasná

(Autor: ILUSTRAČNÉ TASR/AP)
SITA|26. máj 2014 o 09:29

Poľské mesto vycúvalo z kandidatúry po referende, proti olympiáde bolo takmer 70 percent hlasujúcich.

KRAKOV. Krakov odstupuje od kandidatúry na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022.

Informáciu potvrdila pre poľský server Gazeta hovorkyňa krakovského magistrátu Monika Chylaszeková.

Poľské mesto sa v pôvodnom pláne chystalo usporiadať ZOH 2022 v spolupráci s nízkotatranským strediskom Jasná, kde sa mali uskutočniť súťaže v alpskom lyžovaní.

„Ani ma to veľmi neprekvapilo. No prekvapila ma veľmi vysoká účasť na referende. Tridsaťšesť percent je dosť a z toho aj sedemdesiat percent proti organizovaniu hier je tiež vysoké číslo," povedal SME šéf Slovenského olympijskeho výboru František Chmelár.

Možnosť usporidať na Slovensku zimnú olympiádu po odstúpení Krakova na najbližších 30 až 50 rokov nevidí reálne.

Krakovčania nechceli olympiádu

Krakov vycúval z kandidatúry po výsledkoch nedeľňajšieho referenda, v ktorom sa až 69,72 percenta obyvateľov tohto mesta vyjadrilo proti usporiadaniu zimných olympijských hier v regióne.

Na referende sa podľa údajov Gazety zúčastnilo 35,96 percenta obyvateľov Krakova, kvóta potrebná na jeho platnosť bola 30 percent.

"Musíme odvolať našu kandidatúru. Podpora verejnosti je jednou zo základných vecí, ktorú požaduje Medzinárodný olympijský výbor," povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM primátor Krakova Jacek Majchrowski.

"Som prekvapený negatívnym výsledkom referenda v Krakove. Bola to veľká príležitosť pre mesto, kraj a celé Poľsko. Vďaka hrám sa mohli zimné športy v Poľsku rýchlejšie rozvíjať a napredovať aj ich infraštruktúra," komentoval výsledky referenda pre Eurosport prezident Poľského lyžiarskeho zväzu Apoloniusz Tajner.

"Naďalej sa budeme usilovať o športové vrcholy, ale tentoraz z inej pozície. Referendum sa konalo príliš neskoro, všade inde boli oveľa skôr," dodal.

Chmelár: Politici nepôjdu proti verejnosti

"Čísla ukazujú na to, že občania Krakova povedali nie. Ďalší postup nie je ešte jasný. Prekvapila ma účasť voličov, ani Poliaci nečakali, že prekročí 30 %. Teraz sa zvažuje ďalší postup. Je možné, že Poliaci schvália kandidatúru cez poľský Sejm, ale nemyslím si, že politici pôjdu proti názoru verejnosti. Pre Medzinárodný olympijský výbor to nie je prijateľný postup," povedal prezident SOV František Chmelár.

V boji o usporiadanie ZOH 2022 postupne odpadáva jedno európske mesto za druhým. Už pred Krakovom definitívne odstúpil z výberového procesu Štokholm a na vážkach je aj Oslo, kde nenašli politici v tejto otázke zhodu. Názory verejnosti sa zmenili po zimných olympijských hrách 2014 v Soči, ktoré boli megalomanské a predražené. Príklad ruského mesta všetkých odstrašil.

"V nedeľu som sa vrátil z Cypru, kde sme mali zasadnutie Európskych olympijských výborov. Po rozhovore s nórskymi kolegami si myslím, že Oslo rovnako ako Krakov nebude kandidovať. Soči síce pripravilo pekné a mimoriadne dobre organizované hry, ale predsa len vystrašilo všetkých vysokými nákladmi. MOV už pracuje na programe Agenda 2020, kde by mal prijať opatrenia, aby neprichádzalo k predražovaniu, ktoré by mohlo ohroziť samotnú existenciu olympijských hier," tvrdí František Chmelár.

Neboli sme žiadatelia, iba partneri

Rozhodnutie Krakova stiahnuť svoju kandidatúru berie Slovensko na vedomie. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Michal Kaliňák.

"Slovenská republika a mesto Poprad v tomto prípade neboli žiadatelia, ale iba partneri Krakova," spresnil stanovisko Kaliňák.

Prieskumy verejnej mienky, ktoré sa konali na celonárodnej vzorke, už dlhodobejšie napovedali, že Poliaci neboli naklonení myšlienke usporiadať ZOH v Krakove a jeho okolí.

Poľský premiér Donald Tusk priznal, že organizovať referendum po podaní oficiálnej prihlášky bolo asi chybou vzhľadom na všetky kroky, ktoré sa už v tomto záujme vykonali.

"Referendá tradične majú problém so záujmom občanov, ale ukázalo sa, že táto otázka bola natoľko dôležitá, že obyvateľov Krakova zmobilizovala. Tí dali tiež najavo, že mesto síce potrebuje investície do iných projektov, ktoré považujú za dôležitejšie," hovorili aktivisti, ktorí boli od začiatku proti kandidatúre.

Zostali štyri kandidátske mestá

Krakov kandidoval na zimnú olympiádu v roku 2022 spolu so Zakopaným a slovenským lyžiarskym strediskom Jasná. Ich súpermi boli Almaty, Peking, Ľvov a Oslo.

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) rozhodne 8.-9. júla v Lausanne, ktoré mestá postúpia do záverečnej fázy výberu. Dejisko olympiády pridelia 31. júla 2015 na zasadnutí MOV v Kuala Lumpur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krakov stiahol kandidatúru na olympiádu, s ním aj Jasná