Košice majú jedinú halu na medzinárodný šport. Aj tá sa topí v problémoch

Steel aréna v súčasnosti zíva na zápasoch prázdnotou.
Steel aréna v súčasnosti zíva na zápasoch prázdnotou. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|26. feb 2021 o 07:20

Prejdime už od výkresov k lopatám, vraví Koniar.

KOŠICE. V Košiciach v súčasnosti pôsobí zhruba 130 športových klubov vo vyše päťdesiatich odvetviach.

Mesto, v ktorom žije takmer 240-tisíc obyvateľov, disponuje jedinou halou na medzinárodné športové podujatia - multifunkčnou Steel arénou.

„Táto otázka bola na Slovensku dlhodobo odsúvaná. Máme tu desaťročia staré objekty, infraštruktúra kolabuje. Je najvyšší čas začať s jej obnovou,“ tvrdí Branislav Koniar, riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru.

„Plavecké športy, ktoré boli dlhé roky pýchou Košíc, pôsobia v stiesnených podmienkach. Menej priestoru na plávanie má tým pádom aj verejnosť,“ upozorňuje tréner vodnopólového majstra ŠK Hornets Košice Karol Bačo ml. 

Mesto: Nejde len o zámery na papieri

K zlepšeniu súčasného nelichotivého stavu má napomôcť Reštart športovej infraštruktúry v meste Košice. Kompetentní zdôrazňujú, že nejde len o zámery na papieri.

„Nie je to materiál o tom, ako si športoviská v Košiciach predstavujeme. Obsahuje konkrétne harmonogramy ich rekonštrukcie i to, koľko peňazí na to dáme.

K dispozícii máme viaceré stavebné povolenia a schválený mestský rozpočet na rok 2021,“ zdôraznil primátor Jaroslav Polaček na štvrtkovom stretnutí so zástupcami rôznych košických športových odvetví.

Dokument, ktorý radnica predstavila, zahŕňa výstavbu Košickej futbalovej arény, Národného tenisového centra (tréningového), nafukovacej atletickej haly, rekonštrukciu Angels arény, prestrešenie vodnopólového bazénu v areáli kúpaliska Červená hviezda i mnohé ďalšie zámery. 

Zdvihne sa opäť ženský basketbal?

Na nedostatok tréningových i zápasových plôch v meste dlhodobo upozorňuje generálny manažér basketbalistiek Young Angels Košice Daniel Jendrichovský.

„V košickom basketbale pôsobím dvadsať rokov a vítam, že sa niečo ide diať. Rekonštrukciou Angels arény dosiahneme úroveň, vďaka ktorej budeme môcť privítať aj tímy zo zahraničia.

Mínusom je pre nás, že ide o kultúrnu pamiatku a ešte horšie to, že neexistuje žiadna iná hala, kde by sme mohli hrávať zápasy. Verím, že sa raz toho dočkám,“ podotkol Jendrichovský.

Angels aréna je zároveň chránenou kultúrnou pamiatkou.
Angels aréna je zároveň chránenou kultúrnou pamiatkou. (Autor: TASR)

„Od výkresov je už potrebné prejsť k lopatám a začať stavať. Všetci chceme zažiť, ako sa budú strihať pásky pri otváraní nových športovísk. Aby tu konečne bolo niečo hmatateľné,“ povedal Koniar.            

Situáciu zhoršujú aj súčasné opatrenia

Šport na Slovensku dostáva v súčasnosti ďalšie tvrdé rany. A to vinou protipandemických opatrení.

S výraznými problémami momentálne zápasí spomínaná Steel aréna.

„Situácia je zlá. Steel aréna sa borí s obrovským nedostatkom financií na úrovni niekoľko stotisíc eur. Keďže z kultúrnych podujatí nie je momentálne žiaden obrat a na hokej diváci prísť nemôžu, nie je z čoho platiť ľad a energie. Veľká vďaka patrí U.S. Steelu,“ priblížil Polaček.

Upozornil tiež na investičný dlh arény a potrebu zníženia jej energetickej náročnosti.

„Momentálne je spustená len jedna ľadová plocha, v ktorej hráme i trénujeme. Steel aréne platíme takmer polovicu sumy, ktorú potrebuje na ročnú prevádzku.

Nedlhujeme momentálne nič, ale výpadky z kultúrnych akcií a ďalších podujatí sú obrovské. Bez finančnej injekcie či uvoľnenia opatrení bude môcť len ťažko ďalej fungovať,“ potvrdil výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma.

Už niekoľko mesiacov je absolútne zastavený mládežnícky šport.

„Všetci sme zvedaví, koľko detí sa po tak dlhej pauze vráti k športovaniu. Možno nás čaká milé a možno nemilé prekvapenie.

Je pre mňa záhadou, že v Maďarsku, Poľsku i ďalších krajinách detí trénovať môžu. Verím, že situácia sa čoskoro zlepší aj u nás,“ dodal Bačo.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Košice majú jedinú halu na medzinárodný šport. Aj tá sa topí v problémoch