Žiaci sa rozhodli, že končia. Slová ako česť a pokora im nič nehovoria, tvrdí manažér

Zo zápasu mládeže.
Zo zápasu mládeže. (Autor: OFK - facebook)
Ivan Mriška|23. aug 2023 o 11:47

Denne vidieť deti v šenku fajčiť, posťažoval sa futbalový funkcionár.

KURIMA. Uplynulý týždeň Sportnet informovali o tom, ako 13-ročný futbalista škrtil vlastného spoluhráča.

Teraz došlo k ďalšej nemilej udalosti v mládežníckom futbale.

Funkcionári OFK 2010 Kurima museli pred štartom súťaže odhlásiť družstvo žiakov U15. Piati hráči sa rozhodli, že hrať nebudú.

„Nezaujímalo ich, že kvôli ním nebudú môcť hrať ani ostatní. Tí, ktorí chceli. Jeden dokonca povedal, že s takými slabými futbalistami nebude prehrávať a radšej sa posadí na lavičku v doraste. Je nepochopiteľné a nemysliteľné, čo si dnes deti dovolia,“ povedal manažér OFK 2010 Kurima Emil Gmitter.

„To, aby štrnásťročné a pätnásťročné deti rozhodovali, kedy a ako budú hrať, je scestné,“ dodal vo facebookovom statuse, ktorý zdieľala stránka Okresná futbalová súťaž Bardejov.

Nikomu sa nič nechce

Zakladateľ klubu sa snažil situáciu vyriešiť angažovaním nových hráčov na striedavý štart. Márne.

„Dnes sa nikomu nič nechce dokázať. Slová ako česť, pokora, zodpovednosť či úcta im nič nehovoria. Česť výnimkám, ale tých je málo,“ tvrdí Gmitter.

Problémy s hráčmi pripisuje pandémii koronavírusu a všetkým nariadeniam, ktoré museli futbalisti podstúpiť.

„Rodičia sú radšej, keď majú deti doma. Otcovia chodia na týždňovky do zahraničia a pre mamy je jednoduchšie, keď majú dieťa po ruke.

Je hrozná doba. Deti nemajú žiadne povinnosti a rodičia sú najradšej, keď ich neotravujú. Je však na zamyslenie, čo z takých detí vyrastie.

Dnešné deti potrebujú pohladkať a povzbudiť, pretože inak s futbalom rýchlo končia. Za našich čias nás neodradila ani prísna ruka trénera,“ porovnával.

Vedia rodičia, čo ich deti robia?

Ak nedôjde k zmene v školstve a v celej spoločnosti, podľa dlhoročného funkcionára sa to skončí katastrofou.

„Neviem, či rodičia vedia, čo ich deti robia. Počúvam od detí, ako sa kto opil na vatre, svadbe či oslavách a denne ich vidieť v šenku fajčiť,“ posťažoval sa Gmitter aj na sociálnej sieti.

Pre odhlásenie žiakov príde OFK 2010 Kurima o peniaze, ktoré budú klubu chýbať.

„Za deti, ktorým sa nechce, sme zaplatili štartovné a urobili im registračky. Samozrejme, klub teraz dostane menej financií v podobe kreditov od SFZ,“ dodal.

Duša OFK 2010 Kurima zverejnila status na sociálnych sieťach, ktorý rozvíril búrlivú diskusiu.

„Ideme ďalej s tými, ktorí majú z futbalu radosť a chcú sa niečo naučiť. Práve tieto deti ma motivujú, aby sme pracovali ďalej. Kým žijem a vládzem, odovzdám im všetko,“ uzavrel manažér OFK 2010 Kurima Emil Gmitter.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Žiaci sa rozhodli, že končia. Slová ako česť a pokora im nič nehovoria, tvrdí manažér