Končí sa legenda, Yankees sa lúčia so svojou "katedrálou"

SITA|19. sep 2008 o 08:53

Fanúšikovia bejzbalového New York Yankees smútia, v nedeľu ich obľúbený klub odohrá posledný zápas na svojom starom štadióne. Mnohí považujú Yankee Stadium za mekku ...

NEW YORK 19. septembra (SITA, AFP) - Fanúšikovia bejzbalového New York Yankees smútia, v nedeľu ich obľúbený klub odohrá posledný zápas na svojom starom štadióne. Mnohí považujú Yankee Stadium za mekku a katedrálu bejzbalu a amerického športu. Bejzbaloví yankeeovia sa tento rok prvýkrát od roku 1993 nedostanú do play off, v nedeľu proti Baltimoru odohrajú posledný domáci zápas sezóny. Novú na jar 2009 už začnú na novom štadióne za 1,3 miliardy dolárov, ktorý sa nachádza hneď oproti starému. "Hrozné. Je to viac ako história," lamentuje nad sťahovaním tridsaťštyriročný Mike Fasone, jeden z verných fanúšikov Yankees. Staručký štadión čaká demolácia. V týchto dňoch je pod drobnohľadom polície, predstavitelia klubu sa obávali, že fanúšikovia by si z neho odnášali ako nostalgickú pamiatku rôzne predmety. Yankee Stadium postavili v roku 1923, v súčasnosti má kapacitu 55-tisíc miest. Počas svojej existencie bol dejiskom bejzbalových zápasov, ale videl aj zlaté momenty amerického futbalu a profesionálneho boxu, bol dejiskom omše celebrovanej pápežom. Pre obyvateľov New Yorku bol jedným zo symbolov mesta. "Bez debaty, pre množstvo obyvateľov New Yorku a bejzbalových fanúšikov bol Yankee Stadium skutočnou katedrálou," povedal pre AFP novinár z New York Daily News Wayne Coffey.

Aj napriek neúspešnej sezóne pre Yankees sú fanúšikovia ku klubu lojálni, posledných päť zápasov základnej časti je vypredaných. V stredu na zápase so Chicago White Sox vládla neuveriteľná atmosféra, ktorú ešte vyšperkovali tanečnice z Bronxu a hit skupiny Village People "YMCA".

Nový štadión Yankees má síce o 4500 miest nižšiu kapacitu ako starý, ale je oveľa luxusnejší, z miest je oveľa lepší výhľad. Fanúšikovia sa teraz obávajú zvyšovania cien vstupeniek. Navyše na novom štadióne môže vymiznúť rodinný duch, mnoho ľudí z Bronxu si nebude môcť dovoliť kúpiť si vstupenky na zápas.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Končí sa legenda, Yankees sa lúčia so svojou "katedrálou"