Derby ako sa patrí. Exportný gól, dve červené a pravé emócie

Hrajúci tréner piatoligovej Lipovej Miloš Fehervári (v zelenom).
Hrajúci tréner piatoligovej Lipovej Miloš Fehervári (v zelenom). (Autor: facebook OŠK)
Marián Dragúň|24. aug 2021 o 12:56

Červenú kartu dostal hrajúci prezident domáceho klubu a aj kanonier hostí po druhej žltej, vždy za odkopnutie lopty.

Tretie kolo V. ligy Východ ZsFZ odštartovalo v sobotu zápasom FC Komjatice – OŠK Lipová. Menšia Lipová prichádzala na susedské derby do kedysi strediskovej obce paradoxne v roli mierneho favorita, lebo bezbodoví Komjatičania nestačili v prvom kole na Okoličnú, ktorá, navyše, hrala už bez svojho ostrostrelca Szilárda Szilágyiho (prestúpil do nižšej súťaže v Maďarsku), no a v druhom kole vyšiel FC naprázdno aj v Dulovciach.

Jeden a poltisícová Lipová najskôr doviezla bod po bezgólovom výsledku z Podlužian a potom zvíťazila kontumačne doma s Mužlou.

Piatoligový súboj Komjatice – Lipová nemal najvyššiu kvalitu, mal ale úseky hry, keď sa bolo na čo pozerať a hlavne bol dramatický a dej gradoval. Konečný výsledok 3:2 pre domácich je možno trochu krutý pre kombinačne dobrých Lipovčanov, no po nerozhodnom prvom dejstve (2:2) a dohovore v kabíne Komjatice v druhom polčase očividne zapli na vyšší rýchlostný stupeň a súpera nakoniec silou vôle zdolali.

„Áno, pred zápasom sme neboli v ľahkej pozícii, pretože sme už potrebovali zabodovať,“ hovorí otvorene tréner FC Komjatice Richard Kostolný. „Prednosti v hre súpera sme poznali, kľúčové však bolo nespanikáriť za žiadnej situácie.“ A prvú takú priniesol zápasový film už v 18. minúte, keď strelec David Stacho dorazil loptu - po vynikajúcej práci Martina Púteca - za chrbát bezmocného Petra Hajnalu – 0:1. „V tomto zápase sme mohli stratiť iba my,“ pokračuje Kostolný. Lenže jeho zverenci okamžite vyrovnali a po polhodine hry dokonca viedli 2:1. „Nám nezostávalo nič iné len drieť a bojovať na doraz.“

Žltú kartu dostal aj tréner domácich

Až za pomyselnú čiaru však šiel v 37. minúte práve samotný tréner domácich, keď mu po slovnej „potýčke“ pri postrannej čiare s asistentkou rozhodcu Miroslavou Obertovou ukázal hlavný arbiter žltú kartu.

V zaujímavom a rušnom zápase však dlho neviedli ani domáci, keď v 43. minúte vyrovnal exportným gólom z vari 25 metrov hrajúci tréner Lipovej Miloš Fehervári, ktorý nachytal skúseného Petra Hajnalu doslova na hruškách.

„Loptu som mal pod kontrolou na pravej strane ihriska a aj keď to bola dosť veľká vzdialenosť, bol som rozhodnutý to vyskúšať. Som rád, že bol z toho gól a hlavne, že na prestávku sme odchádzali za nerozhodného stavu,“ opísal parádny moment hrajúci tréner Lipovej Miloš Fehervári.

„Horšie však je, že sme z dobre rozohraného zápasu nevyťažili nakoniec vôbec nič a odchádzali sme bez bodu. Namiesto toho, aby sme dohrávali v početnej presile a súpera dorazili, sme sa nechali hlúpo vylúčiť. Domáci sa chytili a šli do vedenia. Navyše, ešte aj za stanu 3:2 sme zahodili dve dobré šance, konkrétne ja a potom aj Martin Pútec. Teraz nám nezostáva nič iné, len sa čo najlepšie pripraviť na Pozbu, ktorej máme aj tak čo vracať z minulej sezóny,“ vystavil lákavú pozvánku na najbližší domáci zápas tréner Fehervári.

„My sme išli do druhého polčasu s jasnými pokynmi dať do hry viac srdca a agresivity,“ netají tréner Komjatíc Kostolný. Komjatičania po obrátke naozaj pridali na dôraze, no najmä na pohybe. Zrazu boli o čosi skôr pri odrazených loptách a hlavne brankár súpera Peter Močkor mal oproti prvému polčasu viac práce. Pätnásť minút pred koncom aj kapituloval a misky sa naklonili na stranu Komjatíc – 3:2.

Dve červené karty za sedem minút

Ešte predtým sa ale na ihrisku diali poriadne iskrivé veci. V 58. minúte dostal červenú kartu hrajúci prezident domáceho klubu Martin Marenčák za zákrok na prenikajúceho Martina Púteca pred pokutovým územím a vtedy by na víťazstvo FC nestavil nikto ani  deravý groš. „Pokiaľ som dobre videl, okolo tej situácie bolo ešte niekoľko hráčov a nebola to čistá šanca. Mne aj Martin Marenčák povedal, že najskôr si proti slnku myslel, že je to žltá karta a červená sa mu zdala veľmi prísna. Pozrieme si to ešte na videu a možno sa proti červenej karte odvoláme, veď dvakrát nám to už takto v minulosti uznali,“ hovorí tréner a dodáva. „Priznám sa, že v tej chvíli, keď bol stav 2:2 a my sme hrali v oslabení, som uvažoval posilniť zadné rady a uspokojiť sa aj s bodom.“

Pomer síl sa však zakrátko menil opäť. To, keď v 65. minúte odkopol loptu - už po odpískaní - strelec prvého gólu Lipovej Dávid Stacho a rozhodca Miroslav Páleník mu bez váhania ukázal druhú žltú kartu a okamžite aj červenú. Opora OŠK ešte ani poriadne nestihla zísť z hracej plochy a z úst šéfa futbalu na Lipovej Filipa Klučku si musela vypočuť poriadnu spŕšku kritických slov. Treba povedať, že oprávnene, lebo kapitán OŠK dostal aj prvú žltú kartu ešte v prvom polčase za odkopnutie lopty po prerušení hry.

„Od tak skúseného hráča, ako je Dávid Stacho to bola obrovská nedisciplinovanosť, ktorá nás stála lepší výsledok,“ ešte dlho po zápase bol sklamaný prezident OŠK Lipová Filip Klučka. „Do Komjatíc sme pritom išli vyhrať, už aj preto, že teraz hráme doma so silnou Pozbou a potom ideme do prvého Veľkého Kýra. Mrzí ma tiež, že na ihriskách súperov nehráme tak uvoľnene ako doma, veď aj v prvom kole v Podlužanoch sme zahodili štyri dobré šance a iba remizovali 0:0. V Komjaticiach mal za stavu 3:2 v posledných minútach vyrovnanie na kopačke napríklad Martin Pútec, no gól nedal a svojou lepšou nohou trafil iba do náruče brankára,“ dlho krútil hlavou Klučka.

Odchovanci či legionári. Akou cestou ísť?

V záverečných minútach potom hostia podnikli ešte zopár nebezpečných útokov, no vyrovnať sa im už nepodarilo, odchádzali bez bodov a sklamaní. Naopak, tréner FC Komjatice Richard Kostolný bol spokojný, no naznačil aj čosi iné. „My hráme s vlastnými odchovancami, ideme svojou cestou a vďaka tomu napríklad nemáme každý mesiac starosti so zháňaním dvoch - troch tisíc eur na odmeny pre hráčov.“

A naozaj, Komjatice hrajú už dlhodobo výlučne s vlastnými odchovancami a rodákmi z obce, kým za Lipovú nenastúpil v sobotu jediný rodák.

Na druhej strane však vidieť treba aj úroveň reklamy a reprezentácie vlastnej obce i to, aký futbal sa na tej - ktorej dedine hrá. Vo vlaňajšej „polovičnej“ sezóne skončila napríklad Lipová - len o skóre - na štvrtom mieste, kým vyše štvortisícové Komjatice dvanáste...

Nakoniec, aj Komjatice majú predsa len jedného legionára, práve trénera Richarda Kostolného zo Šurian, ktorý už ale začína v FC svoju jedenástu sezónu. Sobotňajší derby zápas mal ešte jednu pikantériu, obaja súperi majú trénerov z neďalekých Šurian. Akurát, že ten od hostí, Miloš Fehervári, diriguje mužstvo stále priamo z ihriska ako stredný záložník. Skúseností na piatu ligu by mal mať dosť, veď istý čas hral aj druhú najvyššiu súťaž za neďalekú Šaľu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Derby ako sa patrí. Exportný gól, dve červené a pravé emócie