Koľko fanúšikov uvidí Vlhovú? Preteky v Jasnej neohrozí ani lockdown

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Boris Vanya|9. dec 2020 o 15:25

Slovenka sa chystá na víkendové preteky Svetového pohára.

JASNÁ, BRATISLAVA. S takým úspešným štartom do novej sezóny zrejme nepočítali ani najväčší optimisti z tímu Petry Vlhovej.

Slovenská zjazdárka vyhrala troje zo štyroch pretekov tejto zimy, aj v úvodnom obrovskom slalome v Söldene bola na pódiu (tretia) a s komfortným náskokom 185 bodov vedie priebežné poradie Svetového pohára.

O ďalšiu porciu bodov zabojuje Vlhová cez víkend vo francúzskom Courcheveli v dvoch obrovských slalomoch. Formu na ne ladila na domácom svahu v Jasnej, kde sa už organizátori chystajú na preteky Svetového pohára, ktoré budú v 6. - 7. marca 2021.

Zo svahu rovno domov

"Strávila som tu tri dni a príprava bola skvelá, všetci sme spokojní. Skutočnosť, že to boli iné tréningy než zvyčajne, som si najviac uvedomila v aute cestou zo svahu, keďže som išla domov a nie do hotela," vravela 26-ročná Liptáčka na online tlačovej konferencii k SP 2021 v Jasnej.

Vlhová sa presúva do Francúzska vo štvrtok ráno súkromným lietadlom z Popradu.

"Nie som typ človeka, ktorý by sa tým chválil, ale keď chcete vo Svetovom pohári víťaziť, rozhodujú aj drobné detaily a únava z cestovania mi nikdy nepridávala na pohode," dodala Vlhová.

Pred necelými piatimi rokmi skončila v Jasnej deviata v slalome a v obrovskom slalome nepostúpila do druhého kola. V tejto sezóne bude mať určite vyššie ambície.

Cestujúca bublina

V roku 2016 boli preteky Svetového pohára v Jasnej divácky najatraktívnejším športovým podujatím na Slovensku.

Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v Demänovskej ľadovej jaskyni, na preteky v slalome a obrovskom slalome prišlo viac než desaťtisíc fanúšikov.

Tento scenár sa v aktuálnej sezóne s najväčšou pravdepodobnosťou nezopakuje. Pre pandémiu koronavírusu sa konajú preteky Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní s prísnymi protiepidemiologickými opatreniami.

Všetci aktéri podujatia sa načas ocitnú v takzvanej bubline, ktorú neopustia. Podmienkou vstupu do nej je, samozrejme, negatívny test na Covid-19. Aj v bubline platia striktné pravidlá.

"Účastníci podujatia - pretekári, tréneri, rozhodcovia, členovia technického personálu na svahu či diváci - sú rozdelení do farebne označených skupín. Ľudia z rôznych skupín sa nikde nestretnú, ani pri presune sedačkou. Majú oddelené koridory, parkovisko, ubytovanie,“ vysvetlila technická delegátka FIS a šéfka pretekov v Jasnej Jana Palovičová.

"V Söldene boli opatrenia naozaj extrémne, všade nás kontrolovali, upozorňovali nás, aby sme nosili rúška. Časom si však na to človek zvykne, treba to rešpektovať a chrániť seba aj ostatných," opisovala Vlhová.

Diváci? Tisíc alebo nula

Vďaka takto nastaveným pravidlám podľa organizátorov neohrozí preteky ani prípadný lockdown v krajine. Otvorenou otázkou zostáva divácka kulisa. Aj preto sa ešte na preteky zatiaľ nepredávajú vstupenky.

"Šanca, že v Jasnej bude toľko fanúšikov ako pred piatimi rokmi, je nereálna. Počítame s variantom, že príde tisíc ľudí, ale musíme byť pripravení aj na to, že to bude nula," povedal riaditeľ organizačného výboru pretekov Matej Hulej.

Pred piatimi rokmi museli obrovský slalom v Jasnej organizátori preložiť pre silný vietor zo soboty na pondelok. Náhradný deň môžu v prípade potreby využiť aj v marci - nie však v pondelok, ale v piatok.

Rozpočet podujatia sa pohybuje okolo 1,8 milióna eur a jeho definitívna podoba bude známa až vzhľadom na počet fanúšikov. Pre tých bude pripravená kolekcia zimných čiapok, ktoré mali pred piatimi rokmi veľký úspech, zberateľom je určená zasa špeciálna bankovka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Koľko fanúšikov uvidí Vlhovú? Preteky v Jasnej neohrozí ani lockdown