Kauza ohľadom veku Slováka Wang Janga sa skončila

(Autor: pinces.sk)
SITA|28. jan 2014 o 12:41

Medzinárodná stolnotenisová federácia po dva a pol roku ťahaníc dala za pravdu nášmu zväzu.

BRATISLAVA. Kauza ohľadom veku stolného tenistu Wang Janga je definitívne na konci. Medzinárodná stolnotenisová federácia (ITTF) po dva a pol roku dala za pravdu Slovenskému stolnotenisovému zväzu (SSTZ) a potvrdila ním deklarovaný vek čínskeho rodáka so slovenským občianstvom.

Problémy v súvislosti s Wang Jangom vyvstali v lete 2011, keď pre nezrovnalosti ohľadom dátumu narodenia nemohol pokračovať v účinkovaní na júlových ME mládeže v ruskej Kazani.

Súperi najmä z Francúzska a Belgicka tvrdili, že nespĺňa vekovú hranicu na štart na MEJ, keďže sa vraj nenarodil 24. 9. 1994, ako má uvedené v dokladoch, ale o dva roky skôr.

"Exekutíva ITTF uznala pravosť dokladov a oficiálne zmenila dátum jeho narodenia v databázach ITTF. Bol to dlhý proces, ale napokon sa ukázalo, že sme mali pravdu a boli sme ukrivdení. Išlo o komplot predovšetkým zo strany predstaviteľov Francúzska. Wang Janga pripravili o možnosť riadne dohrať šampionát v Kazani a nemohol štartovať na MEJ ani o rok, čím prišiel o šancu získať medailu," uviedol generálny sekretár SSTZ Anton Hamran.

Okrem predloženia nespočetného množstva dokladov a potvrdení z čínskej ambasády v SR, ministerstva vnútra boli súčasťou dokumentácie aj výsledky vyšetrenia hustoty hráčových kostí.

Wang Jang má slovenské občianstvo od 25. mája 2011. Zväz sa nebude domáhať náhrady ujmy súdnou cestou.

Zatiaľ mohol reprezentovať na medzinárodných turnajoch vrátane ITTF World Tour i olympijských hrách, o dva roky sa s ním bude môcť počítať nielen na majstrovstvách Európy, ale aj sveta.

Wang Jang hrával na Slovensku za Stavoimpex Holíč, s ktorým získal titul majstra 2010/2011 i vicemajstra 2011/2012. Od sezóny 2012/2013 pôsobí v Nemecku v drese bundesligového TTC matec Frickenhausen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kauza ohľadom veku Slováka Wang Janga sa skončila