Akoby mu prekážky ani nestáli v ceste. Nór prekonal 29-ročný svetový rekord

Karsten Warholm.
Karsten Warholm. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. júl 2021 o 22:25

Ide ako z učebnice, chválil ho komentátor.

OSLO. Nórsky atlét Karsten Warholm prekonal po 29 rokoch svetový rekord v behu na 400 metrov cez prekážky.

Na mítingu Diamantovej ligy zabehol čas 46,70 sekundy, čím výkon Američana Kevina Younga z OH 1992 v Barcelone prekonal o osem stotín.

Rekord bol starší než on

Dvadsaťpäťročný úradujúci majster sveta z Dauhy doteraz držal európsky rekord v hodnote 46,87 sekundy a patril mu tak tretí najlepší čas histórie.

Dosiahol ho 23. augusta na mítingu v Štokholme. Na "domácom štadióne" sa zlepšil o 17 stotín, hoci sa v sezóne predstavil na prvom významnejšom podujatí.

"Vedel som, že na to mám, ale naozaj to dokázať je, samozrejme, niečo výnimočné. Bol to dokonalý moment a som hrdý a šťastný, že som takýto výkon zabehol pred domácimi fanúšikmi.

Všetci hovorili o tomto svetovom rekorde, ktorý tu bol veľa, veľa rokov a vlastne bol starší ako som ja," tešil sa po pretekoch Warholm.

"Ide ako z učebnice, nerobí chyby a prekážky akoby mu ani nestáli v ceste," pochválil Warholma atletický komentátor Alfons Juck v priamom prenose.

Duplantis prekonal hranicu šesť metrov

Švédsky žrdkár Armand Duplantis opäť prekonal latku vo výške šiestich metrov, v Osle zvíťazil výkonom 601 cm a vylepšil rekord mítingu.

V kvalitnej konkurencii skončil druhý Američan Sam Kendricks výkonom 591, ktorý tak nedokázal zopakovať počin z Eugene, kde svetového rekordéra zdolal.

Iba 21-ročná Holanďanka Femke Bolová vylepšila národný rekord na trati 400 m prekážok. Zvíťazila v čase 53,33 sekundy.

Do formy sa tesne pred olympiádou v Tokiu dostáva aj šprintérka Marie-Josée Ta Louová z Pobrežia Slonoviny, ktorá bola v Riu de Janieru dvakrát štvrtá. V Osle suverénne triumfovala vo výkone sezóny 10,91 s.

Etiópčan Yomif Kejelcha zabehol na neolympijskej trati 3000 metrov svetový výkon roku a zároveň aj rekord Diamantovej ligy 7:26:25 min.

Na menej tradičnej míliarskej trati vylepšil kontinentálny rekord Austrálie a Oceánie Stewart McSweyn v čase 3:48,37 min.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Akoby mu prekážky ani nestáli v ceste. Nór prekonal 29-ročný svetový rekord