Bude to ako Mečiar proti Gašparovičovi. Môže Kližan zdolať Mečířa?

Roky spolupracovali. Miloslav Mečíř ako kapitán tímu v Davis Cupe a Martin Kližan ako slovenský reprezentant. Teraz súperia v boji o post prezidenta STZ.
Roky spolupracovali. Miloslav Mečíř ako kapitán tímu v Davis Cupe a Martin Kližan ako slovenský reprezentant. Teraz súperia v boji o post prezidenta STZ. (Autor: TASR)

Kto sa stane novým prezidentom Slovenského tenisového zväzu?

BRATISLAVA. Slovenský tenis si volí nového prezidenta. Hnutie povedie po dlhých rokoch nový človek. Doterajší tenisový šéf Tibor Macko pôvodne kandidatúru prijal, no vo štvrtok sa vzdal a podporil iného kandidáta. 

Do volieb 9. apríla vstupujú tri mená - Martin Kližan, Ján Krošlák a Miloslav Mečíř. Všetci traja boli aktívni tenisti, jeden z nich je dokonca najslávnejším slovenským hráčom v histórii a každý z nich ponúka inú víziu.

Najväčšie vášne v kampani pred voľbami vyvolával najmladší z nich Kližan. So svojím tímom chce v tenise urobiť výraznú reformu. "Máme tenis v srdci a vidíme, že istým plánom by sme mohli slovenský tenis znova naštartovať," vraví 32-ročný Kližan.

Môže sa Kližan stať najmocnejším mužom slovenského tenisu?

Prezidenta STZ volia členovia Rady STZ. Tá má 33 členov. Sú nimi zástupcovia regionálnych tenisových zväzov, klubov, hráčov, trénerov a rozhodcov. Prezident STZ je volený na 4 roky. 

Martin Kližan: Talent s povesťou rebela

Vždy mal povesť rebela, vyvolával vášne, mal ostrý jazyk, ale aj veľké tenisové umenie. 

Talent potvrdil už v 16 rokoch, keď sa stal juniorským grandslamovým šampiónom na Roland Garros. Aj ako senior patril do svetovej špičky, bol 24. hráčom na svete, vyhral 6 titulov vo dvojhre. Tenisovú kariéru ukončil pred necelým rokom vo Wimbledone.  

Nikdy nebol diplomat. Často volil ostré slová a urazil aj ľudí, s ktorými spolupracoval. 

„Vravím veci, ktoré sa mnohým nepáčia. No sú úprimné a pravdivé. Ak sa to niekoho dotkne, tak je to jeho problém. Úprimný človek je braný ako zlý. Nehrám sa na niečo. Nehovorím, ako je všetko krásne a ako všetko pekne funguje, aké máme neskutočné podmienky.

Keby som to hovoril, bol by som hviezda. Ale ja neklamem. Vždy som hovoril veci na rovinu, aj negatívne, aj pozitívne,“ vysvetľoval pre SME v roku 2018. 

Pred tromi mesiacmi zverejnil na sociálnej sieti homofóbny status o bývalej tenistke Martine Navrátilovej. Rodáčka z Česka, ktorá neskôr reprezentovala USA, totiž verejne odporučila Novakovi Djokovičovi, aby sa zaočkoval proti koronavírusu a mohol plnohodnotne chodiť na turnaje.

Kližan po kritike status stiahol, no neospravedlnil sa. Hovorí o sebe, že dnes komunikuje oveľa zmierlivejšie. "Martin Kližan dnes je iný ako Martin Kližan pred piatimi rokmi," reagoval na otázky Sportnetu, či bolo aj toto vyjadrenie zmierlivé.

Spojili sa kluby proti Kližanovi?

Krátko po skončení kariéry sa Kližan venoval obchodovaniu s kryptomenami. 

„Napĺňa ma to. Niečo vložím, skontrolujem si to v grafe a hneď vidím výsledok. V športe nevidíte výsledok hneď. Sú to mesiace driny. Tu vložím a za 10 minút predávam s päťpercentným ziskom,“ vravel vlani v podcaste Telesná výchova.

So svojím tímom v posledných mesiacoch navštívil vyše sto slovenských tenisových klubov, aby získal ich podporu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bude to ako Mečiar proti Gašparovičovi. Môže Kližan zdolať Mečířa?