21.05.2022 | Skupina A
21.05.2022 | Sk. A
3 - 6
(3:3, 0:1, 0:2)

Obhajcovia titulu prvýkrát padli, od Švajčiarov dostali až šesť gólov

Švajčiarsky útočník Pius Suter strieľa gól v zápase proti Kanade.
Švajčiarsky útočník Pius Suter strieľa gól v zápase proti Kanade. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|21. máj 2022 o 17:53 (aktualizované 21. máj 2022 o 19:30)

Švajčiarsko dnes zdolalo Kanadu na MS v hokeji 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2022 - skupina A

Kanada - Švajčiarsko 3:6 (3:3, 0:1, 0:2)

Góly: 12. Johnson (Barzal, Graves), 15. Lowry, 20. Batherson (Barzal) - 13. Fora (Meier, Kurashev), 16. Kukan (Hischier, Corvi), 20. Siegenthaler (Suter, Malgin), 27. Hischier (Kukan), 44. Suter (Malgin, Simion), 59. Meier

Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Ohlund (Švéd.) - Davis (USA), Špůr (ČR), vylúčení: 4:2 na 5 min, navyše: Meier 5 min za narazenie, presilovky: 0:2, oslabenia: 1:0, 5 676 divákov.

Kanada: Thompson - Whitecloud, Chabot, Sanheim, Severson, Holden, Graves, Mayo - Cozens, Dubois, Roy - Anderson, Sillinger, Lowry - Batherson, Barzal, Johnson - Geekie, O´Dell, Comtois - Mercer

Švajčiarsko: Genoni - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli - Meier, Hischier, Kurashev - Simion, Malgin, Suter - Ambühl, Corvi, Herzog - Scherwey, Bertschy, Thürkauf

HELSINKI. Hokejisti Švajčiarska sú na svetovom šampionáte naďalej stopercentní. V sobotňajšom zápase zdolali Kanadu 6:3, hoci trikrát prehrávali.

Bol to už 120. zápase na MS elitnej kategórie pre dlhoročného švajčiarskeho reprezentanta Andresa Ambühla, ktorý tak vytvoril nový rekord.

Švajčiari sa v ďalšom zápase stretnú v nedeľu o 19.20 h so susedmi z Francúzska, Kanada nastúpi po dni voľna v pondelok večer proti Dánsku.

Pozrite si tiež kompletný program turnaja a aktuálne tabuľky.

Tabuľka skupiny A na MS v hokeji 2022

Priebeh zápasu Kanada - Švajčiarsko na MS v hokeji 2022

I. tretina:

Šláger A-skupiny bol už od úvodných minút reklamou na hokej. Tímy sa do seba pustili s veľkou vervou, rýchlosťou a plným nasadením. Nechýbali tvrdé súboje a po jednom z nich dostal Meier päťminútový trest za narazenie na mantinel.

V dlhej presilovke Kanady mali najprv šance Švajčiari, keď unikli Fora, po ňom aj Moser, no Thompson si poradil. Potom zabrali aj "javorové listy" a Genoniho zasypali spŕškou nebezpečných striel.

Kanada dlhú presilovku nevyužila a krátko po nej inkasovala. Puk pretlačil cez Thompsona Hischier a hneď potom fauloval Dubois Meiera.

Kanadský tréner Claude Julien si však vzal "challenge" a rozhodcovia po vzhliadnutí videa gól neuznali pre bránenie v hre brankárovi. Ak by skúsený kouč s reklamáciou neuspel, Švajčiari by hrali 5 na 3.

Aj v ďalších minútach pokračoval výborný hokej a už prišli aj góly, rovný poltucet. Najprv v 12. minúte unikol po ľavej strane Johnson, narazil si puk s Barzalom a spoza bránky ho poslal od nohy Genoniho do siete.

Už o minútu vyrovnal Fora. Potom sa pri oslabení presadil Lowry, ktorému síce pri nájazde ušiel puk, ale prešiel pomedzi betóny zaskočeného Genoniho.

V 16. minúte sa po peknom sóle presadil strelou z uhla Kukan, v poslednej minúte išli do vedenia znova Kanaďania, no skvelú tretinu uzavrel deväť sekúnd pred jej koncom Siegenthaler - 3:3.

II. tretina:

V druhom dejstve síce oba tímy pridali dôraz na defenzíve, nebolo toľko šancí, no stále sa hralo v plnej intenzite. A už v 24. minúte mohol poslať zámorských hráčov štvrtýkrát do vedenia Severson, ktorý však tesne minul.

O minútu neskôr išiel na trestnú Anderson a Švajčiari využili druhú presilovku v zápase. Presadil sa kapitán Hischier, ktorý namieril presne z ľavého kruhu.

Na druhej strane zachránil Genoni po strele Sanheima z tesnej blízkosti.

V 35. minúte vystihol Meier prihrávku Thompsona spoza bránky, ale kanadský gólman sa stihol vrátiť a zasiahol. V 38. minúte zachránila "Helvétov" žŕdka po strele Comtoisa a v závere tretiny sa nepresadil ani Dubois.

III. tretina:

Švajčiarski mali lepší vstup do tretieho dejstva, dostali sa do prečíslenia dvoch na jedného, no Meier trafil z pravej strany len betón Thompsona.

Nemuselo ho to ale príliš mrzieť, už o minútu neskôr sa totiž zopakovalo prečíslenie v podaní druhého útoku a Suter, tentokrát z ľavej strany, strelou zápästím prekonal brankára - 5:3.

Švajčiari, za podpory búrlivých tribún, mali zápase v týchto momentoch v rukách a mierili za prvým miesto v tabuľke. Kanaďanom sa nedarilo prechádzať do útočného pásma a nevedeli si vypracovať šance.

Až v 50. minúte prišla výborná možnosť Johnsona, no preváhal ideálny moment a nakoniec namieril vysoko nad. Švajčiari hrali od 52. minúty v oslabení, ale opäť ukázali, že im táto herná činnosť na týchto MS nesmierne ide.

Nielen, že Kanadu do ničoho nebezpečného nepustili, ale sami sa dostali do prečíslenia a Bertschy takmer pridal šiesty gól.

Hlasy po zápase:

/zdroj: IIHF/

Timo Meier, útočník Švajčiarska: "Ukázali sme charakter a myslím si, že na to môžeme byť hrdí. No zároveň zostávame nohami na zemi. Vieme, že nás čakajú ešte dvaja ťažkí súperi a je pred nami ešte dlhá cesta."

Max Comtois, útočník Kanady: "Nemôžete vyhrať všetky zápasy. Naozaj verím, že na takomto turnaji musíte jeden prehrať, aby to stmelilo váš tím. Dnes to nebolo dosť dobré a teraz sa nanovo sústredíme. Ešte nás čakajú dva zápasy v skupine."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Obhajcovia titulu prvýkrát padli, od Švajčiarov dostali až šesť gólov