Jozef Bubenko: Chcem, aby sa v najvyššej súťaži stretli Prešov, Bardejov a Inter

Dostal sa do Siene slávy.
Dostal sa do Siene slávy. (Autor: Michal Frank)
Sportnet|7. apr 2018 o 00:00

Legenda spomína na vzostupy aj pády.

Legenda prešovského, bardejovského i slovenského futbalu si v rozhovore zaspomínala na časy svojich vzostupov a pádov. Zhovárali sme sa s Jozefom Bubenkom.

Bol úspešným trénerom na Slovensku a v Grécku. Dlhé roky patril medzi hráčov základnej zostavy prvoligového mužstva Tatrana Prešov. Do áčka sa dostal z dorastu v závere sezóny 1969/70.

Miloval technickú hru, dával góly a mal obrovskú radosť z každého úspechu Tatrana. Patrí medzi najvýraznejšie postavy v histórii prešovského futbalu.

V ročníku 1972/73 celý „mančaft“ hral ako z veľkej knihy a obsadil v prvej československej futbalovej lige 2. miesto.

Prešovský kanonier dal v tejto úspešnej sezóne deväť gólov.

V prvoligovom ročníku 1977/78 nastrieľal 11 gólov, v sezóne 1982/83 osem.

V prvej lige (Tatran Prešov, Dukla Banská Bystrica) odohral 293 zápasov a dal v nich 67 gólov.

Dvakrát reprezentoval v mužstve Československa do 23 rokov a raz v olympijskom tíme. Začiatkom tohto roku sa dostal aj do Siene slávy prešovského športu.

O svojich hráčskych a trénerských úspechoch čo-to prezradil pre MY Prešovské noviny a MY Bardejovské noviny Jozef Bubenko, familiárne prezývaný „Bubo“.

Československá liga bola niekedy značka

V seniorskom mužstve FC Tatran Prešov ste debutovali ako devätnásťročný. Ako si na to s odstupom času spomínate?

„Bolo to krásne obdobie. Československá liga bola niekedy značka kvality. Dostať sa tam a pôsobiť v lige toľko rokov bolo treba veľa odriekania, veľa umenia a veľa šťastia na trénerov, funkcionárov a spoluhráčov.“

Bolo to úplne iné ako v dnešnej dobe. Československý futbal zažíval úspechy a nielen na reprezentačnom fóre.

„Presne tak, ako vravíte. V tom období zhruba pätnástich rokov sme boli ako Československo majstri Európy, tretí na majstrovstvách Európy, Slovan Bratislava vyhral PVP (Pohár víťazov pohárov), Spartak Trnava a Dukla Praha bola v semifinále PEM (Pohár európskych majstrov), stali sme sa olympijskými víťazmi, hráči do 23 rokov sa stali majstrami Európy. To hovorí samo za seba. Československý futbal mal svoju kvalitu. Mužstvá ako Slavia Praha, Sparta Praha, Slovan Bratislava a Dukla Praha vo svete niečo znamenali.“

Vo svojej hráčskej kariére ste pôsobili v Tatrane Prešov, Dukle Banská Bystrica a na sklonku kariéry aj v Bardejove. Ktoré obdobie bolo pre vás naj?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jozef Bubenko: Chcem, aby sa v najvyššej súťaži stretli Prešov, Bardejov a Inter