Kráľ boxu padol. Usyk zatienil Joshuu a šokoval svet

Boxerský súboj Oleksandr Usyk vs. Anthony Joshua.
Boxerský súboj Oleksandr Usyk vs. Anthony Joshua. (Autor: TASR/AP)
Daniel Stankovič|26. sep 2021 o 01:04 (aktualizované 26. sep 2021 o 09:44)

Ukrajinec zostal nezdolaným bojovníkom.

LONDÝN. Najlepší boxer súčasnosti Anthony Joshua sa vrátil do ringu. Na viac než šesťdesiattisícovom štadióne na domácej pôde v Londýne vyzval niekdajšieho šampióna krížovej váhy Oleksandra Usyka.

V dueli vypísanom na dvanásť kôl boli v hre hneď štyri z piatich najprestížnejších opaskov svetových organizácií boxu.

Hoci meno ukrajinského bojovníka nerezonuje medzi laickou verejnosťou natoľko ako Tyson Fury alebo Deontay Wilder, bolo zrejmé, že Joshuu nečaká prechádzka ružovou záhradou.

Mal to byť Fury, nakoniec tomu bolo inak

Napriek tomu, že ešte na jar by súboj Oleksandra Usyka a Anthonyho Joshuu tipoval len málokto, napokon k nemu došlo.

Najprv to mal byť najočakávanejší súboj posledných rokov, v ktorom sa mali zjednotiť všetky prestížne opasky svetových organizácií. Vyzeralo to, že sa v ringu konečne stretne Joshua a jeho krajan Tyson Fury. 

Zo zápasu ale zišlo potom, čo sa Furyho posledný súper Deontay Wilder rozhodol obrátiť na súd pre položku v zmluve. Tá v prípade jej aktivovania núti jeho súpera akceptovať okamžitú odvetu.

To sa aj stalo realitou, a tak sa nakoniec musela hľadať iná náhrada. Ňou sa stal Oleksander Usyk, zápasník, ktorý ešte v novembri 2018 úspešne vládol krížovej váhe v boxe.

Víťazi z jednej olympiády 

Zaujímavosťou je, že ako Joshua, tak aj Usyk sa na olympijských hrách v Londýne v roku 2012 radovali zo zlatej medaile. Zatiaľ čo na turnaji nastupoval Brit v superťažkej váhe, Ukrajinec boxoval v ťažkej.

Joshuov grandiózny nástup na domácej pôde s plným hľadiskom divákov naznačoval, že sa diváci boxu majú na čo tešiť.

Aj keď Joshua na rozdiel od svojho protivníka už porážku v profesionálnej kariére zažil, v ťažkej váhe to mal byť pre Usyka proti šampiónovi iný duel.

Plagát súboja Anthony Joshua vs. Oleksandar Usyk.
Plagát súboja Anthony Joshua vs. Oleksandar Usyk. (Zdroj: DAZN.)

Usyk sa po prechode z krížovej divízie uviedol dvoma výhrami v novej kategórii, no najmä proti Derekovi Chisorovi to nebol jeho typicky profesorský výkon.

Otázka, ako si poradí rodák zo Simferopolu so zmenou váhy a silou svetového kráľa boxu bola medzi novinármi veľkou témou. Na strane Usyka bola naopak jeho technická stránka a rýchlosť.

Joshua si s ním nevedel rady

Hneď z úvodu sa začala ukazovať pripravenosť na strane vyzývateľa, keď si Oleksander Usyk pre seba uchmatol prvé tri kolá. Bol lepším, aktívnejším a presnejším boxerom, Joshua sa strácal a akoby ani sám nevedel, čo môže na 34-ročného protivníka platiť.

Šampión organizácií WBA, IBF, WBO, IBO sa však nehodlal vzdať a po rozpačitom začiatku pritlačil v strede zápasu na plyn. Viditeľne sa zlepšil. Joshua začínal nachádzať svoj rytmus a prednou rukou zneškodňoval akcie súpera.

Usykova odpoveď bola rýchla a účinná, na kombinácie Brita kontroval väčšou aktivitou a zmenami rytmu. 

S pribúdajúcimi minútami sa nakoniec ukázala čoraz väčšia dominancia Usyka, ktorá vyvrcholila posledným dvanástym kolom.

Joshua sa po záverečnom gongu zdráhal postaviť zo stoličky, čo len umocňovalo fakt, že to nebol typický súboj zápasníka s prezývkou AJ. 

Vyhlasovanie bodových rozhodcov pridelilo výhru v pomere (117-111, 116-112, 115-113) v prospech Oleksandra Usyka a jeho famózny výkon bol tak korunovaný hneď štyrmi opaskami. 

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk.
Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk. (Autor: Reuters)

Jediná vec, ktorú by som v tomto momente chcel povedať je, že ďakujem Bohu. Vďaka nemu je toto všetko možné. 

Pracoval som tak tvrdo od januára, že som nevidel moju rodinu. Teraz chcem vidieť moju ženu, deti, byť s nimi. Najlepšiu verziu Oleksandra Usyka ste ešte nevideli,“ odpovedal krátko po vyhlásení výsledku nový kráľ ťažkej divízie.

V hľadisku bol so spokojným úsmevom na perách tiež ďalší Ukrajinec, legendárny boxer Vitali Kličko. 

Skvelý zápas, urobil to múdro. Som za neho šťastný,“ opísal po súboji starší z bratov Kličkovcov a dodal, že bude rád, ak by sa Usyk pokúsil zjednotiť všetky tituly v ťažkej divízii, k čomu mu chýba bojovať o pás organizácie WBC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Kráľ boxu padol. Usyk zatienil Joshuu a šokoval svet