Jokerit zaplatí päť miliónov eur fínskej lige

(Autor: Ilustračné - TASR/AP)
Vojtech Jurkovič|2. aug 2013 o 18:47

Vplyvných mužov v pozadí Kontinentálnej hokejovej ligy sotva niečo zastaví. Jokerit bude hrať od sezóny 2014/2015 v KHL a teraz nastúpi vo fínskej lige. Stálo ho to odstupné päť miliónov eur.

BRATISLAVA, KALAJOKI. Švédi a Fíni roky odolávali snahám KHL, ktorá chcela do svojej nadnárodnej súťaže získať ich popredné kluby. Severania sa skôr potichu pripravovali na spoločnú súťaž, do ktorej plánovali pribrať ešte tímy zo Švajčiarska a Nemecka. Trvalo to však pridlho.

Prípad Jokerit ukázal, že podobné predsavzatia ani v súčinnosti s bohatými tradíciami proti ruskému kapitálu nič nezmôžu.

„Na poslednom vyše päťhodinovom zasadnutí zástupcov fínskej SM-liigy a Jokeritu Helsinki sa nakoniec dohodlo, že Jokerit vyplatí ostatným klubom päť miliónov eur za to , že bude môcť hrať v najvyššej fínskej súťaži v tejto sezóne,“ povedal bývalý slovenský hokejista a tréner Róbert Pukalovič, ktorý je v súčasnosti šétrénerom fínskeho klubu Kalajoki v 3.lige.

Chceli až osem miliónov

Pri predchádzajúcich rokovaniach lietala neoficiálne výška odstupného až okolo osem miliónov eur. Sumu päť miliónov eur musí Jokerit zložiť ako náhradu za televízne a reklamné práva, ktorých platnosť presahuje nasledujúcu sezónu.

Bezprostredne po oficiálnej informácii vedenia Jokeritu že klub smeruje do KHL, prakticky všetky fínske kluby zareagovali, aby najpopulárnejší fínsky klub ihneď vylúčili zo SM-liigy.

Doznievajúci majiteľ Jokeritu Harry Harkimo, ktorý v Jokerite okrem hráčov zamestnáva ešte päťdesiat organizačných pracovníkov, sa ocitol v patovej situácii.

Ruský vplyv potvrdil, že iba na chvíľu. Bratia Arkadij a Boris Rotenberg, ktorí už vlastnia Hartwall arénu i väčšinu akcií klubu reagovali rýchlo.

„V prípade, že Jokerit by sa nedohodol na účasti v domácej lige, nemusel vynechať sezónu. Do KHL by sme ho prijali ihneď. Nikam sa však neponáhľame. Mužstvo chceme pripraviť na vstup do KHL po každej stránke. Máme tak priestor aj na modernizáciu Hartwall Areeny,“ povedal R. Rotenberg pre Sovietsky šport a dodall: „Je definitívne isté, že o rok vstúpi Jokerit do KHL. Nič tomu nebráni. Urovnaný je aj konflikt s fínskou ligou, podarilo sa nájsť kompromis.“

Rusov vo Fínsku pribúda

Fanúšikovia Jokeritu sa v nedávnom internetovom hlasovaní pomerne presvedčivo vyjadrili za vstup Jokeritu do Kontinentálnej hokejovej ligy. V Helsinkách rastie počet prisťahovalcov z Ruska, z ktorých mnohí prinášajú so sebou aj značný kapitál.

Vedenie Jokeritu plánuje do tímu sústrediť postupne približne 80 percent fínskych hráčov, ktorí sú dosiaľ roztrúsení v iných kluboch KHL.

Aj prezidentovi fínskeho hokejového zväzu Hannu Penttilä sa už tento projekt javí ako prospešný pre fínsku reprezentáciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Jokerit zaplatí päť miliónov eur fínskej lige