Je to náročnejšie, ale Slovenkám sa nový systém finále pozdáva

Danka Barteková bola po návrate z Kataru veľmi spokojná.
Danka Barteková bola po návrate z Kataru veľmi spokojná. (Autor: TASR)
SITA|6. mar 2017 o 19:30

Strelkyne Danka Barteková aj Zuzana Rehák Štefečeková začali sezónu víťazstvami na pretekoch v Katare.

BRATISLAVA. Dve slovenské hviezdy športovej streľby Danka Barteková a Zuzana Rehák Štefečeková majú za sebou úspešný vstup do streleckej sezóny 2017.

Vo februári sa predstavili v katarskej Dauhe na medzinárodných pretekoch v brokových disciplínach Qatar Open, kde si vystrieľali prvenstvá.

Musím povedať, že tých 60 terčov je naozaj cítiť. Oveľa väčší tlak ako doteraz bude na fyzickú kondíciu.


Danka Barteková, slovenská strelkyňa o novom systéme finále

Zároveň okúsili na vlastnej koži nový systém finále svojich disciplín. Vzhľadom na výsledky by im mohol vyhovovať a v nasledujúcom olympijskom cykle priniesť veľa radosti.

"Myslím si, že nová finálová úprava je príjemná nielen pre strelcov, ale aj divákov. Tvrdím to aj napriek tomu, že je veľmi náročná. Teraz odstrieľame 75 terčov v základnej časti a až do 60 vo finálovej eliminácii. Sú to akoby nové preteky. Jedny skončíme v kvalifikácii a potom sa začínajú plnohodnotné druhé," uviedla pre SITA skeetarka Danka Barteková.

Toľko terčov je cítiť

Doteraz absolvovala šestica postupujúcich v skeete 16-terčovú semifinálovú položku a potom kvarteto rovnakú v boji o medaily. Teraz odstrieľajú 20 terčov a najhorší v súťaži nepokračuje, eliminačný proces potom pokračuje po každých 10 terčoch, čiže dvaja najlepší majú na konte dovedna po 60 odstrieľaných terčov.

"Mala som možnosť vyskúšať si súťaž až do konca, keďže v Dauhe som bojovala o zlato. Musím povedať, že tých 60 terčov je naozaj cítiť. Oveľa väčší tlak ako doteraz bude na fyzickú kondíciu," vravela bronzová olympijská medailistka.

"Mňa ako športovkyňu s poctivou kondičnou prípravou to veľmi teší, lebo si myslím, že sa v tomto zmení prístup aj ostatných," dodala Barteková.

Je to vypäté

Pozitívnu skúsenosť s novými pravidlami má aj Rehák Štefečeková, ktorá na Qatar Open nenašla premožiteľku v trape žien.

"Momentálne som spokojná so zmenou, keďže hneď prvé preteky som vyhrala," povedala dvojnásobná strieborná olympijská medailistka.

Slovenskí strelci po návrate z Kataru: fotogaléria

6.3.2017

"Zobrala som to tak, že čím väčší náskok si spravím v prvých 25 terčoch, o to väčšiu budem mať pohodu. To mi aj vyšlo," pokračovala Rehák Štefečeková.

"Celkovo je to dosť vypäté, ale pri posledných 10 terčoch je to veľmi vypäté aj časovo. Budeme to musieť trénovať, lebo je to rýchle."

Vo finále po 50 terčov

Na rozdiel od skeetu sa v trape začína vo finále vyraďovať po dvadsiatich piatich terčoch, ktoré odstrieľajú všetci šiesti finalisti. Doteraz bola pätnásťterčová položka v semifinále i v bojoch o medaily.

Potom sa po každých ďalších piatich terčoch určí poradie na 5., 4. a 3. mieste. Duo bojujúce o zlato absolvuje ďalších 10 terčov, čiže dovedna vo finále 50 terčov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Je to náročnejšie, ale Slovenkám sa nový systém finále pozdáva