Byť najhoršie plateným hráčom nemusí byť zlé, smeje sa Jágr

Jaromír Jágr sa do NHL vráti v drese Calgary.
Jaromír Jágr sa do NHL vráti v drese Calgary. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|3. okt 2017 o 14:46

Legendárny útočník priznal, že je to zrejme jeho posledná sezóna v NHL.

CALGARY, BRATISLAVA. V NHL je momentálne 31 tímov a Jaromír Jágr chce pred ukončením kariéry hrať v každom z nich.

Fanúšikovia si robia žarty z legendárneho českého hokejistu, ktorý nastúpi už na 24. sezónu v NHL.

Tréner: Má úžasné hokejové IQ

Jeho obdivuhodná chuť a vášeň pre hokej sú často námetom vtipov. Slávny český útočník sa v pondelok dohodol na ročnej zmluve s Calgary Flames.

„Ďakujem, Flames,“ napísala na twitteri okrem množstva nadšených fanúšikov aj bývalá hokejová hviezda Jeremy Roenick. Bývalý hráč v lete žiadal kluby, aby s českým útočníkom podpísali zmluvu. Stalo sa to len dva dni pred začiatkom sezóny.

Jeho základný plat je len milión dolárov. Ďalší milión môže získať na bonusoch.

Jágr je výnimočný hráč. Pre NHL je prínosom, hoci má šediny, prvé vrásky a je už vo veku niektorých trénerov. Od kouča Calgary Glena Gulutzana je len o rok mladší. Stále patrí medzi najobľúbenejších hráčov fanúšikov.

„Už nie je taký rýchly, ako býval, ale stále vie prekvapiť. Okrem sily a jeho fyzických schopností je na ňom najúžasnejšia jeho hokejová inteligencia," opisoval Gulutzan českú legendu pre sportsnet.ca. Jágra už v minulosti trénoval v Dallase.

Môže prekonať Howa

Kým posledné sezóny ešte nastupoval v tímoch v role lídra, v Calgary sa zrejme do prvých dvoch útokov nedostane.

„Myslím, že budem mať v tíme úplne inú rolu. Byť najhoršie plateným hráčom v mužstve na jednej starne vôbec nemusí byť zlé. Nik nebude odo mňa chcieť päťdesiat, šesťdesiat bodov. Budem v treťom, štvrtom útoku,“ vravel pre český denník Sport.

"To by museli byť blázni, keby mi za tieto peniaze núkali hrať v prvom útoku. To je ako keby ste si išli kúpiť Ferrari a mali na to 20-tisíc korún,“ smial sa.

Za množstvo sezón v NHL vytvoril už 20 rekordov celej súťaže. Je napríklad najstarším hráčom, ktorý dosiahol 60 bodov za sezónu. Je najstarším hráčom, ktorý strelil hetrik.

Ďalšie maximá môže pridať. K prekonaniu rekordu v počte zápasov v základnej časti mu stačí odohrať 57. Dostal by sa pred Gordieho Howa (1711). Pri rekordoch v počte bodov i gólov však na Wayna Gretzkého nemá.

Tam je rozdiel stále priepastný. Jágr dosiahol 1914 bodov, Gretzky 2857.

Do NHL sa už zrejme nevráti

Keď tento rok oslavoval 45. narodeniny, vyhlásil, že by chcel hrať hokej až do päťdesiatky. „Viem, že sa každý z toho smial, ale ja budem drieť, aby som to dokázal,“ hovoril vtedy.

„Hrať budem dovtedy, kým budem milovať hokej. Je to ako s manželstvom. Vedeli by ste si predstaviť, že so svojou ženou vydržíte tak dlho? Ale milujete ju. A ostanete s ňou tak dlho, ako budete môcť. Pre mňa je to rovnaké s hokejom. Milujem túto hru.“

Teraz však priznal, že do NHL sa už zrejme budúci rok nevráti. „Je to takmer stopercentne moja posledná sezóna v NHL. No aspoň si budem môcť potom povedať, že som si zahral v Kanade. Proti Calgary som nastúpil na prvý zápas v NHL,“ vravel pre ČTK.

A to najlepšie na záver. Najväčšiu radosť z Jágrovho prestupu má skupina Travelling Jagrs. Fanúšikovia v parochniach za ním chodili na zápasy po celej NHL. Jadro skupiny však sídli práve v Calgary.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Byť najhoršie plateným hráčom nemusí byť zlé, smeje sa Jágr