Jágr si v Calgary zahrá so synom hráča, ktorého draftovali v tom isto roku ako jeho

Jaromír Jágr.
Jaromír Jágr. (Autor: SITA/AP)
SITA|3. okt 2017 o 10:49

Ak by Jágr kandidoval na prezidenta, asi by ho zvolili, vtipkuje jeho spoluhráč Frolík.

CALGARY. Keď sa už zdalo, že kariéra 45-ročného hokejistu Jaromíra Jágra sa obmedzí na možnosť úplného konca alebo pomoci rodnému Kladnu, ozvalo sa Calgary a rýchla dohoda za milión dolárov na jednu sezónu znamená ďalšie pokračovanie hrajúcej legendy v NHL.

V kanadskom tíme sa v bohatej 27-ročnej kariére v NHL predstaví vôbec po prvý raz.

"Prišiel medzi nás hráč, ktorý bol dlhý čas najlepší v celej súťaži a stále je ešte výrazne efektívny. Stále si vie výborne zakryť puk a produkuje pekné hokejové ťahy. Myslím si, že nám pomôže," povedal kapitán Flames Mark Giordano na webe NHL.

V Česku by ho zvolili za prezidenta

"Angažovanie Jágra ukazuje, ako vážne to v klube myslíme. Chceme dosiahnuť veľké veci. Skúsenejší hráč v NHL neexistuje," povedal útočník Calgary Michael Frolík v rozhovore pre zámorské médiá.

Jágrov krajan, a po novom už aj spoluhráč, dostal tiež otázku, či môže priblížiť ako veľmi je Jágr populárny doma v Česku. "Veľmi, naozaj veľmi. Nemôže urobiť krok bez toho, aby ho niekto nepoznal. Keby kandidoval na prezidenta, myslím si, že by ho zvolili," vravel Frolík, cituje ho aj web hokej.cz.

Jágr sa v Calgary stretne aj s mladým krídelníkom Matthewom Tkachukom. Syn slávneho Keitha Tkachuka oslávi dvadsiate narodeniny až v decembri a dovtedy si na ľade užije možno aj gólovú spoluprácu s Jágrom.

Tým Jágrom, ktorý bol draftovaný do NHL v roku 1990, teda v rovnakej sezóne ako Tkachukov otec. Ten ukončil kariéru pred siedmimi rokmi.

"Je to šialené, keď si uvedomím tie súvislosti. Jágr bol najlepší hráč NHL a zbieral cenné poháre v čase, keď som ešte nebol na svete," vravel Matthew Tkachuk.

Môže prekonať rekord Howa

Jágrov hokejový profil je plný rekordov. Z tých zámorských je momentálne témou dňa, že už len 56 zápasov ho delí od maxima Gordieho Howa v počte absolvovaných stretnutí v NHL. Český veterán ich má na svojom konte 1711, Howe ich odohral 1767.

Jágr v najlepšej hokejovej profilige nazbieral 1914 bodov, v historických rebríčkoch je druhý za legendou Waynom Gretzkým (2857 bodov). So 765 gólmi mu patrí tretia priečka medzi strelcami, viac ich dali len Gretzky (894) a Howe (801).

Tréner Calgary Flames Glen Gulutzan je od Jágra iba o pol roka starší. S českým veteránom sa ako tréner stretol už v sezóne 2012/2013 v Dallase a ani on nešetrí chválou na novú posilu.

"Jeho herná inteligencia je mimo reálneho chápania a fyzická pripravenosť? O tej ani netreba špekulovať. Jaromír je prírodný úkaz. Na druhé miesto historických tabuliek sa nedostanete náhodou," povedal Gulutzan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jágr si v Calgary zahrá so synom hráča, ktorého draftovali v tom isto roku ako jeho