Volka cez víkend čaká obhajoba titulu. Trénerka si nedokáže vysvetliť silu súperov

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|5. mar 2021 o 11:43

Volko obhajuje na halových ME zlato v šprinte na 60 metrov.

BRATISLAVA, TORUŇ. Keď pred dvoma rokmi odchádzal na halové majstrovstvá Európy, bolo to bez prehnaných očakávaní.

Ján Volko mal starosti so zadným stehenným svalom a netušil, či sa jeho zranenie nezhorší už v rozbehoch na 60 metrov natoľko, že na šampionáte v Glasgowe predčasne skončí.

„Niečo sa v ňom natrhlo,“ spomínal Volko.

Na šampionáte potom v jeden deň vyhral rozbeh, semifinále aj finále a získal premiérový titul halového majstra Európy.

"Samozrejme, nebolo to jednoduché. Bežať so zranením nie je nikdy ideálne,“ hovoril po víťazstve. To, že získal zlato, navyše so zranením, bolo veľkým prekvapením.

V tabuľkách je obhajca až desiaty

Tento víkend bude slovenský rekordér obhajovať zlatú medailu na šampionáte v poľskej Toruni. Podujatie sa koná za prísnych opatrení a bez divákov v hľadisku.

„Nie je to štandardná situácia a veru, nie je ani príjemná. Opatrenia sú značne obmedzujúce, ale v každom prípade som rád, že sa európsky šampionát bude vôbec konať a budeme mať po ročnej pauze možnosť súťažiť na vrcholnom podujatí. Síce bez divákov, ale nemáme inú možnosť. Veci súvisiace s pandémiou neovplyvníme a preto nemá zmysel sa tým zaoberať,“ vravel Volko v rozhovore pre web atletika.sk.

V európskych tabuľkách je v tejto sezóne v behu na 60 metrov až na desiatej priečke.

„Takáto pozícia mi vyhovuje, pretože takto môžem iba prekvapiť. Vo finále šprintuje osem pretekárov, takže podľa tohtoročných tabuliek som mimo finále. Vôbec mi to neprekáža a je to stále lepšie, ako keby som pociťoval tlak v dôsledku toho, že som tabuľkový líder. Celkovo si však ani z toho, že som obhajca, nerobím ťažkú hlavu.

Zlato z Glasgowa je už minulosť, bolo to dávno a momentálne je situácia iná. Ideme si šampionát užiť, dosiahnuť čo najlepší výkon a zabojovať o čo najlepšie umiestnenie,“ hovoril 24-ročný šprintér.

Trénerka Volkovi verí

Jeho maximom v tejto sezóne je čas 6,61 sekundy z majstrovstiev Slovenskej republiky. Trénerka Naďa Bendová odhaduje, že na postup do finále bude potrebný čas okolo 6,60. 

„Z hľadiska výkonu je takmer úplne jedno, ako rýchlo pobeží Janko či jeho súperi, dôležité budú najmä umiestnenia. Odo mňa dostal úlohu skončiť do druhého miesta v rozbehu, potom aj v semifinále. Čo bude ďalej, uvidíme… Finále už nechám na neho,“ hovorila pre atletika.sk.

„Všetci vidíme, že šprintérska Európa je úplne niekde inde ako v minulých rokoch, pretekári sú extrémne dobre pripravení. Je zvláštne, že práve v tejto zložitej covidovej dobe. Neviem si to vysvetliť," skonštatovala Bendová.

Myslím si, že na postup do finále bude potrebný čas blízko 6,60 a výkon 6,67 – 6,68 by mal znamenať jasný postup do semifinále. Verím, že Janko tieto dva spomenuté čas v prvých dvoch súťažných častiach šesťdesiatky dosiahne," dodala.

Rozbehy na 60 metrov sú na programe v sobotu od 10.18 h. Semifinále sa pobeží v sobotu od 13:50 h a finále v ten istý deň o 20.58 h.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Volka cez víkend čaká obhajoba titulu. Trénerka si nedokáže vysvetliť silu súperov