Som homosexuál. A nechcem sa ďalej skrývať, vraví reprezentant Jankto

Jakub Jankto urobil coming-out.
Jakub Jankto urobil coming-out. (Autor: twitter/Jakub Jankto)
Sportnet|13. feb 2023 o 15:47

Český futbalista urobil coming-out.

PRAHA. Odhodlal sa spraviť krok, ktorý by mal byť v súčasnej dobe absolútne normálnym. Stále je však považovaný za odvážny. Prelomový.

Futbalista Sparty Praha Jakub Jankto sa ako prvý český reprezentant odhodlal urobiť coming-out. Na sociálnej sieti uviedol, že je homosexuál.

„Ako všetci ostatní mám svoje silné stránky, mám svoje slabiny. Mám rodinu, mám priateľov. Mám prácu, ktorú robím najlepšie, ako to len viem. Už mnoho rokov, so všetkou vážnosťou, profesionálne a s vášňou.

Ako všetci ostatní chcem aj ja slobodne žiť svoj život. Bez strachu, bez predsudkov, bez násilia. Ale s láskou. Som homosexuál a už sa nechcem dlhšie skrývať,“ povedal Jankto v angličtine.

VIDEO: Jakub Jankto a jeho coming-out

V Česku neevidujú podobný prípad, vo svete ich je minimum. Jankto, ktorý v minulosti pôsobil aj v talianskych kluboch Udinese či Sampdoria Janov a stále je kmeňovým hráčom španielskeho Getafe, je unikát.

Veľká podpora

Jeho spoveď bola vopred plánovaná. Nechtiac tieto plány už pred pár dňami vyzradil český novinár Luděk Mádl. Za svoj prešľap sa viackrát ospravedlnil.

Za Jankta sa postavili mnohí spoluhráči, kluby i európske súťaže.

„Jakub pred časom otvorene porozprával o svojej sexuálnej orientácii s vedením klubu, trénerom i spoluhráčmi. Všetko ostatné sa týka jeho osobného života. Žiadne ďalšie komentáre. Žiadne ďalšie otázky. Máš našu podporu. Ži svoj život,“ napísala Sparta.

V komentároch postupne pribúdajú ďalšie podporné reakcie od rôznych svetových organizácii vrátane oficiálneho účtu anglickej Premier League.

Práve anglický útočník Justin Fashanu sa považuje za prvého profifutbalistu, ktorý otvorene povedal o svojej homosexualite. Bolo to v roku 1990.

O osem rokov neskôr spáchal samovraždu. Obvinili ho zo znásilnenia, ktoré v liste na rozlúčku poprel. Reakcia verejnosti dlho odrádzala ďalších športovcov od podobného kroku.

Dodnes ide skôr o výnimočné prípady. Napríklad na jeseň 2021 ako jediný profesionálny futbalista priznal inú sexuálnu orientáciu austrálsky mládežnícky reprezentant Josh Cavallo.

Kto je Jakub Jankto?

Dvadsaťsedemročný Jankto má z bývalého vzťahu trojročného syna Davida. S partnerkou Markétou sa v roku 2021 rozišli, ich búrlivý rozchod bol témou bulvárnych plátkov.

Jankto je v Sparte Praha na ročnom hosťovaní zo španielskeho Getafe. V českej reprezentácii má na konte 45 štartov.

Okrem futbalu sa angažuje aj v elektronických športoch, kde založil úspešný, profesionálny tím Sampi.

S futbalom začínal v Prahe, v dorasteneckých rokoch pôsobil aj v mládeži Viktorie Žižkov a Slavie Praha. Už ako osemnásťročný odišiel do talianskeho Udinese.

Najprv hosťoval v druholigovom Ascoli, v lete 2018 zamieril do Sampdorie Janov za takmer 15 miliónov eur. Na jeseň 2021 prestúpil do Getafe.

Vinou viacerých zranení sa rozhodol vrátiť do rodnej krajiny, v Sparte sa rozhodol reštartovať svoju kariéru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Som homosexuál. A nechcem sa ďalej skrývať, vraví reprezentant Jankto