Víťaz pomáhal zachrániť život súperovi. Bola to nočná mora, spomína

Yannick Bestaven sa stal víťazom jachtárskych pretekov okolo sveta Vendée Globe.
Yannick Bestaven sa stal víťazom jachtárskych pretekov okolo sveta Vendée Globe. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. jan 2021 o 20:00

Víťazom jachtárskych pretekov okolo sveta sa stal Yannick Bestaven.

BRATISLAVA. V klasických súťažiach, v ktorých pretekári vyštartujú zároveň, je jednoduché sledovať, ako sa vyvíja poradie a kto je prvý. Fanúšik si môže vychutnať súboj o víťazstvo na cieľovej rovinke oveľa viac, ako v pretekoch s intervalovým štartom.

Všetci jachtári na pretekoch okolo sveta Vendeé Globe síce vyrazili na dlhú púť cez tri oceány v jednom momente, ale keď bolo na dohľad cieľa v prístave
Les Sables d´Olonne päť lodí, vôbec nebolo jasné, ktorá z nich zvíťazí.

V noci zo stredy na štvrtok ukončil svoju plavbu ako prvý Charlie Dalin. Striekal šampanským a veľmi sa tešil, no vedel, že víťazstvo vôbec nemá isté.

Plavba okolo sveta mu trvala 80 dní, 6 hodín a 15 minút.

Už bol pod vodou, keď volal o pomoc

Za Dalinom sa odohrával napínavý boj. O triumf na najťažších jachtárskych pretekoch ho mohli obrať ešte dvaja súperi, hoci do prístavu dorazili až po ňom. Nemec Boris Herrmann aj Francúz Yannick Bestaven.

Obaja totiž získali časový bonus, ktorý sa odrátal od celkového času. Herrmann získal k dobru 6 hodín a Bestaven dokonca 10 hodín a 15 minút.

Organizátori im udelili časový bonus za to, že sa pri Myse dobrej nádeje zapojili do záchrannej akcie kolegu Kevina Escoffiera. Išlo mu o život. Veľa nechýbalo a zrejme by sa v Indickom oceáne utopil.

Jeho plachetnica sa pod náporom jednej veľkej vlny rozlomila. Potopila sa v priebehu dvoch minút. Za súmraku sa ocitol v malom záchrannom člne medzi päťmetrovými vlnami. Bol zázrak, že stihol vyslať správu s volaním o pomoc. Keď chytil balík so záchranným člnom uzavretý kokpit lode, bol už prakticky pod vodou. 

Organizátori sa ozvali súperom, ktorí boli najbližšie, či by prerušili súťaž a pomohli s jeho záchranou.

Do pátrania sa zapojilo viacero lodí. Jean Le Cam ho dokonca v jednom momente objavil a rozprával s ním, no vo vlnách sa nedokázal k nemu bezpečne priblížiť. V zlom počasí ho následne stratil a nevedel ho nájsť. Preto sa do pátrania zapojili ďalší. 

V rozbúrenom mori ho stratili a mysleli, že je koniec

„Keď mi zavolali, či by som sa pridal do pátrania, samozrejme, že som neváhal. Bola to však hrozná noc. Doslova nočná mora a trvalo to až do východu slnka. Nie ste v kokpite lode, ale na palube. Bolo chladno, veľké vlny a vy sledujete more a snažíte sa v ňom nájsť kamaráta,“ opisoval záchrannú akciu Yannick Bestaven po príjazde.

Escoffiera nevedeli nájsť celú noc. Pátrali po ňom štyri lode. Bestaven opisoval, že si rozdelili úlohy tak, aby pokryli väčšiu plochu.  

„Mne bola zima a stále som premýšľal, ako zle na tom musí byť on? Ako plynuli hodiny dochádzalo mi, že ho nemusíme vôbec nájsť a že je koniec. Ale ráno sa ozval Jean, že našiel Kevina. Najskôr som myslel, že sa mi to len sníva. Mal som o neho skutočne strach. A z neho následne vyklíčila myšlienka, že ak sa to stalo jemu, môže sa to stať aj mne. Trvalo mi potom dlhšie, kým som sa dokázal naplno sústrediť na preteky,“ dodal Bestaven.

Keďže do pátrania sa zapojili len štyri lode, ostatné ďalej súťažili, rozhodli sa im organizátori čas strávený pri záchrane odrátať z celkového času.

Bonus mu vyniesol triumf

A práve 10-hodinový bonus, ktorý Bestaven získal, ho posunul na prvé miesto v celkovom poradí. Po odrátaní bonusu dosiahol čas 80 dní 3 hodiny a 44 minút.

Bestaven dlho v pretekoch viedol a aj po záchrannej akcii sa stále pohyboval vo vedúcej skupinke. Ale nemusel zvíťaziť. Nemec Herrmann by totiž do prístavu zrejme dorazil skôr, no doslova tesne pred cieľom narazil do rybárskeho člna, poškodil loď a skončil až štvrtý.

Medzi fanúšikmi aj odborníkmi sa debatovalo, či je udeľovanie bonusov v poriadku.

„Solidaritu nemôžete trestať,“ tvrdí pre Frankfurter jachtár Thomas Coville. „Nepoznám žiadny šport, pri ktorom vám aj najväčší súper môže raz zachrániť život.“

Prvý v cieli mu zablahoželal

Dalin, ktorý bol v cieli prvý, čakal na móle a privítal víťaza. Bestavena objal a blahoželal mu. Necítil negatívne emócie, hoci nevyhral.

„Reagoval ako pravý športovec, prijal, že skončil druhý. Hoci sa hovorilo o kontroverziách za bonusy, uznal moje víťazstvo. Teší ma, že to takto prijal. Poďakoval som sa mu za to a povedal som, že o štyri roky zvíťazí práve on,“ reagoval Bestaven na tlačovej konferencii.

Tohtoročné preteky boli napínavé do poslednej chvíle. Prví piati jachtári skončili v rozpätí 12 hodín. Záver bol o to napínavejší, že o triumf do poslednej chvíle bojovali traja jachtári a Nemec Herrmann, ktorý mal k nemu veľmi blízko, doplatil na kolíziu.

„Tento rok má Vendée dvoch víťazov. Mám pocit, že sa mi to ešte sníva, pretože sa mi splnil sen. Z absolútnej samoty som prišiel na túto párty. Medzi ľudí, ktorí tu čakajú napriek komplikovaným okolnostiam,“ vravel Bestaven krátko po dokončení pretekov.

"Tieto preteky sú ako maratón. No nie sú len o rýchlosti, ale aj o mentálnej odolnosti, pretože neustále musíte riešite problémy a ťažkosti," dodal Bestaven. 

Štyridsaťosemročný Francúz štartoval na Vendée len po druhý raz. V roku 2008 odstúpil po prvom dni.

Vendée Globe sú jachtárske sólopreteky okolo sveta. Trasa z Francúzska naprieč Atlantikom, Indickým a Tichých oceánom má približne 45-tisíc kilometrov.

Každý z doterajších deviatich ročníkov vyhral francúzsky pretekár.

Výsledný čas víťaza nie je rekordom. Ten dosiahol pred 4 rokmi Armel Le Cléac'h.

Svet oboplával za 74 dní, 3 hodiny a 35 minút. 




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Víťaz pomáhal zachrániť život súperovi. Bola to nočná mora, spomína