Hrbatý nepostúpil z kvalifikácie

SITA|22. máj 2009 o 15:13

Slovenský tenista Dominik Hrbatý prehral v piatkovom stretnutí finále kvalifikácie na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži.

PARÍŽ. Slovenský tenista Dominik Hrbatý prehral v piatkovom stretnutí finálového 3. kola kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (celková dotácia 16 150 460 eur, antuka vonku) s takisto nenasadeným Čechom Jiřím Vaněkom v ich treťom vzájomnom zápase na medzinárodnej scéne v seniorskom veku za 82 minút 6:7 (1), 2:6.

"Bol to vynikajúci zápas, v ktorom sme obaja super servovali. V úvodnom sete rozhodli prvé štyri lopty tajbrejku - Vaněk ich zahral výborne. V druhom sete mi dal pri mojom podaní dve prasiatka, ktorými sa rýchlo dostal k brejkbalom. Škoda, lebo v tej druhej časti rozhodlo skôr šťastie, než hra. Bez ohľadu na prehru to bol asi môj najlepší výkon z troch tohtoročných parížskych zápasov," uviedol Dominik Hrbatý pre agentúru SITA.

Vyradenie 31-ročného Bratislavčana Hrbatého jeho rovesníkom Vaněkom znamená, že slovenský mužský tenis nebude mať svoje zastúpenie vo "veľkom pavúku" na úrovni veľkej štvorky po prvý raz od melbournských Australian Open 1994.

Niekdajší 12. muž svetového rebríčka ATP Hrbatý (momentálne 158. v renkingu) hral v eliminácii na "majors" iba po druhý raz v kariére: v januári na AO zvládol túto úlohu bez straty setu a napokon uspel ešte aj v 1. kole hlavnej súťaže. V nej na grandslamovom fóre naposledy chýbal vlani v Austrálii po dvoch operáciách pravej ruky. Vaněka predtým zdolal v sezóne 2001 v Long Islande i predvlani na AO.

Rodák z Domažlíc Vaněk, ktorý mal nad Hrbatým dvakrát navrch v juniorskom období podľa štatistiky Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), obrátil v piatkovom úvodnom sete skóre z 1:3 na 4:3. Vzápätí si obaja skúsení aktéri už držali servis a napokon rozhodol až tajbrejk. V ňom Hrbatý nezískal ani jeden bod pri vlastnom podaní, takže zníženie na 1:4 minibrejkom bolo len zápletkou bez reálneho vplyvu na výsledok. V druhom dejstve parížsky semifinalista spred desiatich rokov odvrátil dve brejkbalové hrozby hneď vo vstupnom geme, ale v piatej hre už neodolal - 2:3. Definitívu nastolila ďalšia strata podania na 2:5.

V kvalifikácii singlových súťaží medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2009 už v 1. kole neuspeli Karol Beck a sestry Kristína i Zuzana Kučové. V 2. kole eliminácie sa lúčila Lenka Wienerová. Právo štartu priamo v hlavnej súťaži na základe svojho rebríčkového postavenia majú Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková.

Dvojhra mužov - kvalifikácia, finále:

Jiří Vaněk (ČR) - Dominik Hrbatý (SR) 7:6 (1), 6:2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý nepostúpil z kvalifikácie