Hrbatý možno pomôže Kližanovi počas US Open

Dominik Hrbatý má radosť z progresu svojich tureckých zverencov. Pomoc Martinovi Kližanovi počas US Open nevylúčil.
Dominik Hrbatý má radosť z progresu svojich tureckých zverencov. Pomoc Martinovi Kližanovi počas US Open nevylúčil. (Autor: TASR)
SITA|5. aug 2015 o 15:20

Prioritou pre Hrbatého je však jednoznačne pokračujúca spolupráca s Tureckým tenisovým zväzom.

BRATISLAVA. Slovenský daviscupový rekordér Dominik Hrbatý sa možno objaví v zázemí krajana Martina Kližana počas newyorského grandslamového tenisového turnaja US Open (31. augusta - 13. septembra).

"Ozval sa mi pred niekoľkými dňami. Pýtal sa ma na možnosti vzhľadom na svoju terajšiu situáciu po rozchode s trénerom Martinom Dammom. Povedal som mu, že mám zmluvu s tureckou federáciou do konca roka. Myslím si, že sa tam dohodnem aj na budúci rok. Strávim však týždeň na US Open. Stretneme sa tam a porozprávame. Ak on vtedy ešte nikoho nebude mať, rád mu v New Yorku pomôžem," povedal Dominik Hrbatý pre agentúru SITA.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška v utorok prostredníctvom Twitteru vyslovil názor, že práve Hrbatý by teraz Kližanovi minimálne v druhej polovici sezóny najviac pomohol.

"Momentálne to neprichádza do úvahy. Mám v Turecku záväzky, tá spolupráca je celkom úspešná a ak oni budú chcieť pokračovať v nej, ja by som nerád odchádzal od rozrobeného. Bolo by som ako hospodár, ktorý nechá ležať úrodu. Chalani konečne začínajú mať výsledky a aj od tých dosiaľ menej výrazných ich čoskoro očakávam, pretože napredujú, len niektorí ešte nevedia pretaviť natrénované do zápasov," popisoval Hrbatý.

Spolupráca ho napĺňa

Tridsaťsedemročný niekdajší 12. muž svetového rebríčka má na tento rok u TTF 26-týždňový úväzok. V rámci tureckého NTC vedie v Istanbule skupinu ôsmich hráčov, prevažne mladíkov v tínedžerskom veku.

"Na to, že podaktorí naozaj naplno začínali až v devätnástich rokoch, robia slušné pokroky. Je príjemné registrovať zmeny oproti situácii z vlaňajšieho septembra, keď sme sa do toho pustili. Oni v minulosti mnohé inde automatické veci ani nepoznali. Napríklad viacerí až v decembri prvý raz podstúpili kondičné testy. Regeneráciu dovtedy robili viac-menej náhodne, že si raz za týždeň zašli na masáž. Nepoznali rozcvičky pred tréningom či rôzne herné ´drily´ v príprave, aby solídne udržali loptu vo výmene, ako je štandard namiesto jedného trafeného ´winneru´ a päťdesiatich chýb. Taktiku sa učia od základov. Výživové doplnky či iontové nápoje, ktoré sú u nás bežné už v detskom veku, bolo problémom kúpiť. Keď to chcem riadne rozbehnúť a mať pod kontrolou, chce to trpezlivosť a čas. Reálne sa to všetko bude zúročovať najskôr o rok - dva. Môže to byť plodné."

Turci rekonštruujú a rozširujú zväzový areál, rozpočet je približne 3-4 milióny eur.

"Na miestne pomery to bude úplne perfektné, hoci ak by mali hráča v stovke renkingu, boli by tie podmienky nepostačujúce," podotkol Hrbatý.

"Napríklad taký 18-ročný Altug Celikbilek, 807. v rebríčku:- nehovorím, že to bude hráč na ATP World Tour, ale je veľmi šikovný a raz z neho môže byť challengerový tenista. Ak niekto pomýšľa na Top 100, musí so všetkým naplno začať už ako 10 až 12-ročný."

Slovenský Športovec roka 2005 Hrbatý bedlivo sleduje počínanie slovenského tímu v Davisovom pohári. O septembrovej výzve proti Poliakom v Gdynii v play-off o svetovú skupinu ročníka 2016 vyhlásil.

Našich neodpisuje

"Vyskytli sa hlasy, že je to najhorší možný výsledok žrebu, ale ja ho považujem za vynikajúci - priaznivejší sme si ani nemohli želať. Myslím si, že chalanom to môže vyjsť. Poliaci ako tím nie sú až takí silní, nás vnímam ako ´daviscupovejších´. Oni síce majú Jerzyho Janowicza a dobrého debla, ale podľa mňa sú naši vyrovnanejší a tlak bude v domácom prostredí na súperovi, môže sa to prejaviť. Janowicz nie je úplne skvelý a vie zlyhať. Bude to stáť na tom, či ho niekto z našej dvojice dokáže zdolať. Od ich dvojky Michala Przysiezného sme na tom lepšie. Navyše, na zvolenom tvrdom povrchu prichádza okrem Martina Kližana a Norberta Gombosa do úvahy aj Lukáš Lacko, vo štvorhre sa nedávno blysli Andrej Martin s Igorom Zelenayom."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Hrbatý možno pomôže Kližanovi počas US Open