Cestná cyklistika mi nechýba, vraví Sagan. V Abú Zabí za najlepšími výrazne zaostal

Peter Sagan so slovenskými fanúšikmi po pretekoch v Abú Zabí.
Peter Sagan so slovenskými fanúšikmi po pretekoch v Abú Zabí. (Autor: Peter Sagan/ instagram)
Miroslav Kováčik|11. feb 2024 o 09:50

Peter Sagan obsadil na pretekoch v Abú Zabí 24. miesto.

Hero Abu Dhabi 2024

1.

Ben Oliver

Nový Zéland

Denver Disruptors

1:17:43 h

2.

Thomas Litscher

Švajčiarsko

Lapierre Mavic Unity

+ 28 s

3.

David List

Nemecko

Lexware Mountainbike Team

+ 40 s

24.

Peter Sagan

Slovensko

Specialized Factory Racing

+ 5:04 min

ABÚ ZABÍ. Zvyčajne mal v tejto časti sezóny za sebou preteky Tour Down Under v Austrálii a pripravoval sa na sériu jednodňových klasík.

Tentokrát má však Peter Sagan iný program.

Po štrnástich rokoch v profesionálnej cestnej cyklistike a troch tituloch majstra sveta, sa vrátil k horskému bicyklu a jeho cieľom je účasť na olympiáde v Paríži.

V rozhovore pre web Šport24 priznal, že cestná cyklistika mu nechýba.

"Užívam si atmosféru v prostredí horských bicyklov. Ak mám byť úprimný, pozdáva sa mi to omnoho viac. Som v prírode a nie nonstop na ceste. Veľmi si to užívam a pretekanie na ceste mi nechýba," povedal Sagan.

Súťažný program v tomto roku začal v Spojených arabských emirátoch. V rámci podujatia Hero Abu Dhabi absolvoval na ostrove Hudayriyat vo farbách tímu Specialized Factory Racing dvoje preteky.

Na krátkej trati sa počas 22 minút intenzívneho pretekania držal v kontakte s najlepšími a napokon obsadil 11. miesto. Na víťazného Švajčiara Thomasa Litschera stratil Sagan jedenásť sekúnd a len tesne mu ušla top 10.

Pred nedeľňajšími hlavnými pretekmi na olympijskej trati nemal sedemnásobný držiteľ zeleného dresu z Tour de France žiadne očakávania.

"Trať, na ktorej v týchto dňoch trénujem, nie je vôbec jednoduchá, ale na preteky sa už teším. Čo sa týka nejakých očakávaní, nemám žiadne," vravel.

"Bude to pre mňa prvá tohtoročná skúška. Navyše, neviem nič ani o mojich súperoch. Nechám sa teda prekvapiť," doplnil pre Šport24.

Umelo vytvorený okruh v Abú Zabí meral 5,4 kilometra a pretekári ho prešli sedemkrát. Sagan po tréningu vravel, že tam nie je veľa miest, kde si jazdec môže oddýchnuť a skoro všade treba šliapať do pedálov.

Po prvom okruhu sa držal v hlavnej skupine, figuroval na 18. mieste. Po druhom kole však klesol o šesť priečok, jeho manko sa zvýšilo na 21 sekúnd, a od tretieho okruhu sa Saganova strata výrazne prehlbovala.

VIDEO: Záznam pretekov s Petrom Saganom v čase od 2:15 hod.

"Nevyzerá komfortne. Videl som ho v šortreku a mal som pocit, že bojoval s rýchlosťou pretekov a so zákrutami. Cítil som však, že by mohol byť na tom lepšie," hovoril komentátor priameho prenosu a následne dodal:

"Nezáleží na tom, či dnes skončí na treťom alebo 25. mieste. Každý môže byť šťastný, že tu Peter je. Je skvelé vidieť, že sa vrátil k horskej cyklistike. Dáva do toho všetko. Je to legenda.

Keď jazdil Tour de France a odmyslíme si Froomea a podobných jazdcov, tak pre mňa bol Sagan víťazom. Vyhrával zelené dresy a kvôli nemu, jeho útokom a niekedy šialeným veciam, ľudia preteky sledovali. Je ako rocková hviezda."

V Abú Zabí prišiel do cieľa na 24. mieste so stratou viac ako päť minút.

Z víťazstva sa po sólovom útoku tešil Ben Oliver z Nového Zélandu, ktorého na stupňoch víťazov doplnili Švajčiar Thomas Litscher a Nemec David List.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cestná cyklistika mi nechýba, vraví Sagan. V Abú Zabí za najlepšími výrazne zaostal