Himaláje berú životy. Pri výstupe na Dhaulágirí zahynulo päť Rusov

Siedma najvyššia hora sveta - Dhaulágirí (8167 m).
Siedma najvyššia hora sveta - Dhaulágirí (8167 m). (Autor: SITA)
SITA|8. okt 2024 o 13:24

Dve z piatich obetí dosiahli vrchol siedmeho najvyššieho štítu planéty.

KÁTHMÁNDÚ.Dovedna päť ruských horolezcov zahynulo na svahoch siedmej najvyššej hory planéty.

Počas jesennej horolezeckej sezóny sa pokúsili o výstup na Dhaulágirí, ktorý má výšku 8167 metrov nad morom. Osudný sa im stál nedeľňajší pád, ich telá objavil záchranársky vrtuľník až v utorok.

"Zatiaľ nepadlo rozhodnutie, či telá znesieme z hory dole, čo by si vyžadovalo rozsiahle plánovanie, personál a vybavenie,” uviedol Pemba Jangbu Šerpa zo spoločnosti I AM Trekking and Expeditions so sídlom v nepálskom hlavnom meste Káthmándú.

Dve z piatich z obetí sa v nedeľu dostali až na vrchol. Zvyšní účastníci expedície sa rozhodli pre návrat ešte pred jeho dosiahnutím.

Ako informovali organizátori expedície, v nedeľu sa prerušilo komunikačné spojenie medzi horolezcami a členmi tímu v základnom tábore, čo indikovalo problémy. A tie vyvrcholili smrťou piatich osôb.

Jesenná horolezecká sezóna nie je tak populárna ako tá jarná. Začala sa v septembri. Himaláje sú v tomto období menej preplnené a poplatky za povolenia na výstupy sú nižšie. Ďalšie podrobnosti incidentu zatiaľ nie sú dostupné.

Dhaulágirí premiérovo v roku 1960 zdolali členovia rakúsko-švajčiarskej expedície. Slovenský prvovýstup si pripísal Zoltán Demján v roku 1988.

V máji 2017 ho pokoril aj Peter Hámor, čím skompletizoval Korunu Himalájí. To znamená, že zdolal všetkých 14 osemtisícoviek planéty.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Himaláje berú životy. Pri výstupe na Dhaulágirí zahynulo päť Rusov