Karas a Holubjaková sa postarali o historický úspech pre Slovensko

(Zdroj: Facebook: Miroslav Ševčík)
Vladimír Bilohuščin|21. sep 2021 o 09:55 (aktualizované 21. sep 2021 o 12:59)

Z najprestížnejšieho podujatia BJJ a grapplingu si odnášame dva cenné kovy.

POZNAŇ. V sobotu sa v Poľsku uskutočnilo najprestížnejšie NOGI BJJ a grapplingové podujatie v Európe ADCC European Middle East & African Championship. Tento turnaj bol zároveň kvalifikáciou na majstrovstvá sveta, ktoré bývajú každé 2 roky.

Na tohtoročnej kvalifikácii, takzvaných Trials, malo zastúpenie aj Slovensko a naši reprezentanti dokázali zaznamenať dvojnásobný historický úspech, keď Samuel Karas (FG Bánovce) vo váhe do 99 kg a Slávka Holubjaková (Sai Club Martin) v ženskej kategórii nad 60 kg dokázali vybojovať striebornú medailu.

Karas sa do boja o cenné kovy prebojoval v nabitej konkurencii tridsiatich elitných bojovníkov. V semifinále sa postavil proti Julianovi Stojnekovi z Nemecka, ktorého dokázal poraziť rezultátom 4-2 na body.

Vo finále Karas čelil skúsenému fínskemu reprezentantovi Perttu Tapponenovi, na ktorého už ale nestačil a po výsledku 3-0 na body si slovenský reprezentant odnáša striebornú medailu.

Slávka Holubiaková si v úvodných dvoch súbojoch poradila so súperkami pomerne hladko, keď duely ukončila submisiou. Dramatickejšie to už bolo v semifinále, kde Slávka narazila na Niu Blackman a dokázala ju poraziť až po predĺžení verdiktom rozhodcov.

Vo finále sa Holubjaková stretla s najlepšou poľskou grapplerkou Magdalenou Loskou z klubu POLARIS. Slovenská reprezentantka sa snažila tlačiť na súperku, skúsená Loska si ale vedela ustrážiť pozíciu a po jednom z nedokončených strhov dokázala našej reprezentantke nasadiť páku na nohu – knee bar a súboj ukončiť.

Treba pripomenúť, že Holubiaková je vekom stále iba juniorka a o to cennejšia je strieborná medaila, ktorú vybojovala v kategórii PRO žien.

Na turnaji ADCC European Middle East & African Championship taktiež za Slovensko štartovali Nino Ondris (free fight club Detva/ Grappling Sásová), Šimon Klein (Sai Club Martin), obaja v nabitej váhe do 65,9kg a Linda Káčerová (Swag/Draculino BA) v kategórii ženy 60+ kg.

Pre zdravotné problémy sa turnaja nezúčastnili Marek Hromádka (Swag), ktorý mal štartovať vo váhe do 77kg a Róbert Delič vo váhe do 66kg, ktorý sa tohto turnaja zúčastnil v minulosti už dvakrát.

Šancu zabojovať o miestenku na majstrovstvách sveta majú Európania ešte budúci rok, kedy sa bude konať druhý kvalifikačný turnaj Trials. Okrem európskeho podujatia kvalifikácia prebieha na všetkých kontinentoch a postupujúci si potom zmerajú sily na svetovom šampionáte ADCC Worlds, ktorý sa bude konať v americkom Las Vegas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Karas a Holubjaková sa postarali o historický úspech pre Slovensko