Hokej na zimných olympijských hrách (ZOH) - ako obstálo Slovensko? (história)

Slovenskí hokejisti po prehre v zápase o 3. miesto na ZOH Vancouver 2010.
Slovenskí hokejisti po prehre v zápase o 3. miesto na ZOH Vancouver 2010. (Autor: TASR)
Šimon Čop|24. jan 2022 o 11:45

Pozrite si históriu hokejových turnajov na zimnej olympiáde. Ako sa darilo Slovensku v ére samostatnosti?

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti sa vo februári 2022 predstavia už na svojej ôsmej olympiáde. Ich najlepším výsledkom pod piatimi kruhmi je semifinále a následné štvrté miesto z roku 2010.

Na posledných dvoch turnajoch obsadili až predposlednú, teda jedenástu priečku.

Miestenku medzi dvanástimi najlepšími si po rokoch museli vybojovať v kvalifikácii, ktorú úspešne zvládli. Nebolo to po prvý raz - trebárs do finálového osemčlenného turnaja sa dva razy, konkrétne v Nagane a Salt Lake City, ani nedostali.

V Pekingu sa Slováci po druhý raz za sebou predstavia kompletne bez hráčov NHL, no rovnaký osud postihol aj ostatné reprezentácie.

Takto sa Slovensku darilo na jednotlivých olympiádach v ére samostatnosti.

Lillehammer 1994 - 6. miesto

Slovensko sa po rozdelení Československej federatívnej republiky muselo na hokejovú mapu dostať z C-kategórie majstrovstiev sveta. Po nátlaku kompetentných však bolo novej krajine povolené štartovať v olympijskej kvalifikácii v Sheffielde.

Slováci v nej uspeli a dostali sa na olympijské hry. Tím vedený kapitánom Petrom Šťastným či budúcimi hviezdami Miroslavom Šatanom a Žigmundom Pálffym šokoval verejnosť prvým miestom v B-skupine.

Reprezentanti neprehrali ani raz, porazili Taliansko, Kanadu a Francúzsko, a remizovali so Švédskom a USA. Prehry prišli v najnevhodnejšom čase - prvá vo štvrťfinále proti Rusom 2:3 po predĺžení a ďalšia v zápase o piate miesto 1:7 proti Čechom.

Zo zlatých olympijských medailí sa radovali Švédi, ktorí vo finále zdolali Kanadu 3:2 vďaka ikonickému samostatnému nájazdu Petera Forsberga. Bronz brali Fíni, štvrté miesto sa ušlo Rusom.

Nagano 1998 - 10. miesto

Prvý turnaj s hráčmi z NHL Slováci v podstate ani neodohrali. Na Nagano spomínajú v dobrom predovšetkým na opačnej strane rieky Moravy. Česko vyhralo zlato, kým Slovensko, ktoré sa do záverečnej skupinovej fázy muselo dostať cez kvalifikáciu, zlyhalo.

Na úkor Slovákov postúpil Kazachstan, ktorý v rozhodujúcom dueli napriek prítomnosti Petra Bondru a Róberta Švehlu na ľade zvíťazil 4:3 a Slovensku zostali oči pre plač.

V kvalifikačnej skupine zdolali naši reprezentanti iba Taliansko, remizovali s Rakúskom. Stretnutie o deviate miesto prehrali s Nemeckom 2:4. Smutný bol najmä pohľad na tribúny, kde sedeli zvyšní hráči z NHL, ktorým reguly nedovolili nastúpiť v kvalifikácii.

Záverečný turnaj, zvaný aj "turnaj storočia", ovládli Česi.

V ich bráne hviezdil Dominik Hašek, ktorý v troch zápasoch play off inkasoval len dvakrát. Druhé miesto zostalo Rusku, tretie Fínsku a Kanaďania i Američania zostali šokujúco bez medaily.

Salt Lake City 2002 - 13. miesto

Do Salt Lake City šli Slováci s nutnosťou kvalifikácie zo štvorčlenných skupín - podobne, ako v Nagane. Chuť si však nenapravili, ba naopak, obišli ešte horšie.

Družina kapitána Róberta Petrovického, opäť obmedzená pravidlami o štarte hráčov NHL, prehrala proti Nemecku 0:3 a proti Rakúsku 2:3.

S Lotyšskom remizovala 6:6. Výhra v zápase o 13. miesto proti Francúzsku 7:1 bola len slabou náplasťou na čerstvé rany. K šestici najlepších postúpili Bielorusi a Nemci.

Pre prvých menovaných šlo o historický turnaj, skončili na štvrtom mieste. Kanaďania ani Američania už nenechali nič na náhodu a stretli sa vo finále, v ktorom Kanada zvíťazila 5:2. Bronzoví skončili Rusi.

Turín 2006 - 5. miesto

Po prvý raz boli Slováci na olympiáde favoritom na medailu, čo potvrdili už v základných skupinách. Po plodných rokoch na medzinárodnom fóre sa vyhli kvalifikácii.

Skupinu B vyhrali s desiatimi bodmi. Porazili Rusko, Lotyšsko, Spojené štáty, Kazachstan aj Švédsko.

Prvou časťou prešli bez zaváhania, no vo štvrťfinále prišiel starý známy strašiak. Slovensko padlo proti Česku, bronzoví medailisti nám uštedrili porážku 1:3.

Semifinále bolo čisto európske, finále škandinávske - Švédsko porazilo Fínsko 3:2. Štvrté miesto zostalo Rusku.

Vancouver 2010 - 4. miesto

Najpamätnejší slovenský olympijský turnaj sa odohral pred dvanástimi rokmi v kanadskom Vancouveri. Zverenci Jána Filca, navrátilca na striedačku, v základnej skupine zdolali jasne Lotyšov a po nájazdoch aj Rusov, nestačili iba na Česko.

Po ťažkom súboji s Nórskom o postup do štvrťfinále čakali na tím kapitána Zdena Cháru Švédi, teda obhajcovia titulu. Slovensko vyhralo 4:3 a zaznamenalo svoju poslednú výhru na turnaji.

Domácej Kanade podľahli Slováci po tuhom boji a veľkom tlaku na konci stretnutia pomerom 2:3, proti Fínsku v súboji o bronz zas nezvládli tretiu tretinu a o medaily ich pripravila prehra 3:5.

Na turnaji zahviezdil Pavol Demitra, s desiatimi bodmi najproduktívnejší hráč. Zlato vyhrala Kanada, vo finále zdolala USA.

Soči 2014 - 11. miesto

Napriek nemalým očakávaniam odohrala z veľkej časti končiaca generácia nevydarený turnaj.

V Soči získali Slováci jediný bod, keď v základnej skupine udržal Ján Laco čisté konto proti Rusku a padol až v samostatných nájazdoch.

Slovensko prehralo v riadnom hracom čase proti USA aj outsiderovi zo Slovinska. V zápase o postup do štvrťfinále nám vystavili stopku Česi, vyhrali 5:3.

Konečným víťazom šampionátu sa stala favorizovaná Kanada, vo finále zdolala Švédsko 3:0. Carey Price inkasoval za celé play off iba jeden gól. Bronz obhájili Fíni.

Pjongčang 2018 - 11. miesto

V Južnej Kórei sa odohral prvý turnaj bez hráčov z NHL po 24 rokoch. Pre Slovensko bol opäť sklamaním, hoci úvodná výhra proti olympijskému tímu Ruska naplnila národ optimizmom.

Napriek štyrom bodom (štvrtý vybojovali Slováci proti Slovinsku) sa nám ušlo až posledné miesto v skupine.

V súboji o postup do štvrtfinále Slovensko padlo na amerických hokejkách, Spojeným štátom podľahlo vysoko 1:5 a na turnaji skončila horšie len domáca Južná Kórea.

Zo zlata sa podľa očakávaní radovali Rusi, no vo finále ich potrápil zázrak turnaja, Nemecko. Tretie miesto si vybojovala Kanada, štvrtí skončili Česi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokej na zimných olympijských hrách (ZOH) - ako obstálo Slovensko? (história)