Ako vyzerali všetci maskoti na zimných olympijských hrách (ZOH)

Bing Dwen Dwen, maskot ZOH 2022 v Pekingu.
Bing Dwen Dwen, maskot ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|9. jan 2022 o 08:00

Maskot ZOH 2022 v Pekingu sa volá Bing Dwen Dwen.

PEKING. Bing Dwen Dwen a Someity. To sú maskoti nadchádzajúcej olympiády v Pekingu 2022.

Odkazujú na čínske tradície ale aj technologický pokrok, pre ktorí sú Číňania známi. Zatiaľ čo Bing Dwen Dwen bude symbolom olympijských hier, Someity bude súčasťou paralympiády.

Maskoti patria k novodobým olympijským symbolom. Sú ústrednou postavou marketingových predmetov a zabávajú publikum na všetkých štadiónoch.

Pozrite si všetkých maskotov zimných olympijských hier.

Shuss - ZOH Grenoble (Francúzsko) 1968

Prvý olympijský maskot Shuss bola malá postavička na lyžiach. Nešlo vtedy ešte oficiálne o maskota v pravom slova zmysle, táto tradícia vznikla až neskôr v 70. rokoch. Nachádzal sa na mnohých spomienkových predmetoch k olympiáde.

Zaujímavosťou je, že jeho návrhárka Aline Lafargueová dostala na jeho prípravu v januári 1967 len jedinú noc.

Schneemandl - ZOH Innsbruck (Rakúsko) 1976

Práve v Innsbrucku sa po prvý raz na zimnej olympiáde objavil oficiálny maskot. Schneemandl znamená Snežný muž.

Na hlave mal typický tyrolský klobúk, ktorý odkazoval na región, kde sa olympiáda konala.

Zaujímavosťou bolo, že na rôznych predmetoch sa Schneemandl vyskytoval aj s hokejkou či napríklad na lyžiach.

Roni - ZOH Lake Placid (USA) 1980

Meno pre maskota olympijských hier 1980 vybrali deti v škole. Meno Roni znamená mýval podľa jazyka domorodých obyvateľov z oblasti Lake Placid. Toto zviera je typické pre daný región.

Existuje niekoľko verzií Roniho, ktorý predstavoval športy, v ktorých sa súťažilo na olympiáde.

Maskotmi sa okrem postavičky Roniho stali aj živí mývalovia. Zo ZOO v Utice priniesli dvoch aby sa stali súčasťou programu v štátnej televízii počas olympijských hier.

Počas predstavovania olympiády sa za Roniho prezliekol Kriss Lambert, ktorého natočili ako predvádza všetky športy, ktoré sa na olympiáde objavili. Jedinou výnimkou bol skok na lyžiach, ktorý nestvárnil.

Vučko - ZOH Sarajevo (Juhoslávia) 1984

Maskot olympijských hier v niekdajšej Juhoslávii vzišiel z naozaj širokého výberového konania. Zapojilo sa doň až 836 návrhov.

Do užšieho výberu prešlo šesť najlepších a z nich si vyberali priamo ľudia prostredníctvom rôznych novín a časopisov, ktoré sa zapojili.

Vučko sa neskôr stal aj komiksovou postavičkou.

Hidy a Howdy - ZOH Calgary (Calgary) 1988

Po prvý raz mali v roku 1988 hry reprezentovať až dve postavičky. Hidy a Howdy sú polárne medvede vo westernovom oblečení. Meno Hidy je rozšírená verzia pre "Hi" (ahoj), Howdy zas znamená "How do you do" (ako sa máš?).

Tieto mená vybrali samotní občania. Súťaž zorganizovala ZOO v Calgary a prihlásilo sa do nej viac ako 7000 návrhov.

V roku 1993 sa objavili aj vo filme Kokosy na snehu, ktorý sa viazal práve k olympiáde v Calgary.

Roky boli aj symbolmi Calgary a objavovali sa na rôznych miestach v meste. Skončilo sa to až v roku 2008, teda dvadsať rokov po olympiáde. Odvtedy by ste ich už našli iba Kanadskom olympijskom parku v Calgary.

Magique - ZOH Albertville (Francúzsko) 1992

Výberu maskota olympiády v Albertville predchádzali viaceré problémy a zmeny. Pôvodne mala byť maskotom horská koza. Dva roky pred olympiádou však vznikol nápad s čarovným škriatkom. Pomerne komplikovaný bol aj výber mena.

Organizátori sa snažili nájsť v prieskume meno, ale z mnohých návrhov nezvíťazil ani jeden. Keď si však znova prechádzali všetky návrhy, zistili, že často sa tam opakuje slovo Magique (Mágia). A tak dostal maskot toto meno.

Maskot mal aj výchovnú rolu. V roku 1992, keď sa iba rozvíjalo používanie počítačov, sa objavil v počítačovom vzdelávacom programe, ale aj v hrách. Využilo ho takmer osemtisíc dobrovoľníkov.

Haakon a Kristin - ZOH Lillehammer (Nórsko) 1994

Maskoti symbolizujú postavy z 13. storočia z histórie regiónu okolo Lillehammeru. Håkon IV Håkonson bol kráľom Nórska a princezná Kristin bola jeho neter.

Počas olympiády ich vyobrazovali dve deti. Ukazujú na zaujímavý protiklad. Haakon a Kristin sú oblečení v stredovekom oblečení, ale symbolizujú mladých ľudí, ktorí vnímajú aj klimatické hrozby.

Sukki, Nokki, Lekki a Tsukki - ZOH Nagano (Japonsko) 1998

Každá snežná sova reprezentuje jeden z elementov - vietor, vzduch, zem a voda. Tie zároveň symbolizujú štyri roky čakania na olympiádu.

Často ich nazývali aj Snowlets, čo spája dve slová. "Snow" znamená sneh a "Let's" je "poďte", teda pozvánka na olympiádu.

Powder, Coal a Copper - ZOH Salt Lake City (USA) 2002

Viac ako 42-tisíc školákov v USA navrhovalo mená pre maskotov, z ktorých nakoniec verejnosť vybrala víťazov.

Každé zo zvierat reprezentuje jedno zo slov, ktoré je mottom olympijských hier - rýchlejšie, vyššie, silnejšie.

Snežný zajac (Powder) je rýchly, kojot (Copper) vie skvele šplhať a medveď (Coal) je zas silný.

Neve a Gliz - ZOH Turín (Taliansko) 2006

Neve je po taliansky snežná guľa a Gliz je skratka od ghiaccio, čo znamená ľad.

Do tvorby sa mohli zapojiť agentúry, nezávislí umelci či iní dizajnéri z celého sveta. Z 237 návrhov vzišlo päť finalistov. Pre turínsku olympiádu nakoniec maskotov vytvoril Portugalec Pedro Albuquerque.

S postavičkami vzniklo 52 minútových epizód kreslených seriálov, ktoré dokazovali na hodnoty olympizmu. Vysielali ich v talianskej národnej televízii.

Quatchi a Miga - ZOH Vancouver (Kanada) 2010

Pre olympiádu vo Vancouveri vyhlásili výberové konanie pre profesionálov, na ktoré prišlo 177 odpovedí. Do finálneho výberu sa dostalo päť dizajnérov. Nakoniec maskotov navrhovalo duo Meomi Design.

Obaja maskoti majú pôvod v historických príbehoch západného brehu Kanady. Quatchi je snežný muž, ktorý žije v lese. Miga je zas morský medveď, mýtické zviera, ktoré žije len na území Britskej Kolumbie.

Zajac, Polárny medveď a Leopard - ZOH Soči (Rusko) 2014

Najskôr prebiehal výber maskotov po celom Rusku a potom aj medzinárodne. Celkovo prišlo viac ako 24-tisíc kresieb.

Finálne slovo mala ruská verejnosť. Výber prebiehal v štátnej televízii. Každého z maskotov pripravil niekto iný. V roku 2012 sa víťazní maskoti dostali aj na 25-rubľové mince.

Okolo Polárneho medveďa vznikla veľká kontroverzia. Ozval sa totiž Viktor Čižikov, dizajnér medveďa Míšu z olympiády v Moskve 1980 a obvinil dizajnéra medveďa z roku 2014 z plagiátorstva.

Vraj si z medveďa spred 34 rokov vzal výraz tváre a iba ho spravil tučnejším. Potom mu neuznali autorské práva na Míšu, na protest Čižikov odmietol spolupracovať na uzatváracom ceremoniáli k olympiáde.

Soohorang - ZOH Pjongčang (Južná Kórea) 2018

Biely tiger je v Kórey chráneným zvieraťom.

Meno vzniklo ako zaujímavá slovná hračka. Slovo sooho znamená ochrana. Druhá časť "rang" zas je súčasťou slova ho-rang-i čo v kórejčine znamená tiger. Navyše z provincie Gangwon, kde sa olympiáda konala, pochádza tradičná pieseň Jeong-seon A-ri-rang. Aj tu sa teda nachádza slovo rang.

Bing Dwen Dwen - ZOH Peking (Čína) 2022

Panda je národným zvieraťom v Číne a bola aj jednou z postavičiek, ktorá symbolizovala letnú olympiádu v Pekingu 2008.

Konkrétna podoba však pochádza z medzinárodného výberového konania, pri ktorom vzniklo takmer 6-tisíc návrhov.

Telo pandy je ako škrupina z ľadu a podobá sa na oblek astronautov. Týmto chceli tvorcovia vzdať poctu vzniku nových technológií, ktoré prinášajú neobmedzené možnosti.

Farebné pruhy na postavičke odkazujú na moderné športoviská a srdce na dlani je symbolom pohostinnosti čínskych obyvateľov.

Samotný názov Bing Dwen Dwen je symbolikou. Bing znamená v mandarínčine ľad či čistotu a silu. Dwen Dwen je zas názov pre živosť, symbolizuje deti.

Pre paralympiádu sa zas stane symbolom Someity. Toto slovné spojenie znamená v preklade "taký mocný". Znázorňuje veľkú silu, ktorá sa skrýva v paraatlétoch, ktorí si dokážu siahnuť na dno síl.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Ako vyzerali všetci maskoti na zimných olympijských hrách (ZOH)