Černák odštartoval senzačný obrat, Chára sa vrátil do Islanders

Moritz Seider a Erik Černák v súboji.
Moritz Seider a Erik Černák v súboji. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|15. okt 2021 o 07:06 (aktualizované 15. okt 2021 o 10:05)

Seattle má prvú výhru v NHL.

NEW YORK. Slovenský hokejista Erik Černák prispel asistenciou k víťazstvu Tampy Bay na ľade Detroitu 7:6 po predĺžení.

V nočnom súboji NHL prehrával dvojnásobný obhajca titulu 0:3, 1:4 aj 3:6, napokon však dokázal vyrovnať a v predĺžení rozhodol vďaka druhému gólu českého útočníka Ondřeja Paláta. Domácim nestačili ani štyri presné zásahy Tylera Bertuzziho.

Hrozivo prehrávali

Tampa prehrávala 3:6 ešte necelých sedem minút pred koncom. K obratu zavelil Černák, keď po jeho peknej nahrávke znížil na rozdiel dvoch gólov Ross Colton.


Na 5:6 znížil v presilovke strelou bez prípravy Nikita Kučerov a do predĺženia poslal duel Alex Killorn, keď vyrovnal na 6:6 po zaváhaní brankára Red Wings Alexa Nedeljkovica. Ten inak odchytal dobrý zápas pri debute za Detroit, keď zaznamenal 41 zákrokov.

Tampa prestrieľala domácich 48:26. "Myslím si, že vyhral správny tím," povedal pre nhl.com tréner Lightning Jon Cooper. "V našej šatni je víťazný duch a opäť sme to potrdili. Po tom, ako nám nevyšiel vstup do sezóny, sme potrebovali vyhrať," dodal.

Hviezdou domácich bol Bertuzzi, ktorý odohral v NHL svoj prvý zápas od 30. januára, pretože pauzoval po operácii chrbta. Stal sa prvým hráčom v histórii Red Wings, ktorý strelil štyri góly v otváracom zápase sezóny.

Od roku 1992 sa podobný kúsok podaril len útočníkovi Toronta Maple Leafs Austonovi Matthewsovi, ktorý strelil štyri góly v prvom zápase sezóny proti Ottawe Senators v roku 2016.

Černák odohral kvalitný duel, okrem asistencie zaznamenal aj plusový bod, tri strely na bránku a štyri hity.

Z 21 minút na ľade strávil 5 a pol v oslabení, najviac zo všetkých hráčov Tampy. Úspešný debut v NHL mal 20-ročný nemecký obranca Detroitu Moritz Seider, ktorý nazbieral dve asistencie.

Návrat Cháru

Ďalší slovenský obranca Zdeno Chára odohral 16 minút a 21 sekúnd vo svojom prvom zápase v drese New Yorku Islanders od sezóny 2000/2001. Odsedel si dvojminútový trest, pripísal si plusový bod, urobil štyri hity a zblokoval jednu strelu.


Jeho tím však prehral na ľade Caroliny 3:6. Hostia viedli po góle Matthewa Barzala, ale potom Hurricanes otočili a hoci o náskok prišli, po zásahoch Jordana Martinooka a Nina Niederreitera vyhrávali 4:2.

Švajčiarsky útočník ušiel Chárovi a napokon aj s dávkou šťastia atakovaný zozadu slovenským obrancom pretlačil puk za chrbát Iľju Sorokina. Islanders si dali preskúmať situáciu na videu, ale neuspeli a rozhodcovia gól uznali.


V bránke Hurricanes debutoval Frederik Andersen, ktorý uplynulých päť sezón strávil v Toronte a s Hurricanes podpísal v júli dvojročný kontrakt na 9 miliónov dolárov. Andersena do NHL draftovala Carolina v roku 2010, ale zmluvu s ním vtedy nepodpísala.

Stal sa tretím brankárom v histórii NHL, ktorý debutoval po minimálne 11 rokoch v tíme, ktorý ho draftoval. Pred ním mali podobný osud Manny Legace a Corey Schwab, New Jersey Devils.

Prvá výhra Seattle

Tretím Slovákom v akcii bol obranca Andrej Sekera, ktorého Dallas zdolal New York Rangers 3:2 po predĺžení. Stars prišli v prostrednej časti o dvojgólový náskok, ale v predĺžení napokon rozhodol obranca Miro Heiskanen.

V bránke Dallasu chytal spoľahlivo Braden Holtby, ale svoj prvý zápas v novom drese napokon nedochytal. V polovici tretej tretiny ho pre dehydratáciu vystriedal Anton Chudobin.

Sekera bol na ľade 20 a pol minúty, z toho tri v oslabení. Zaznamenal plusový bod, dve strely a jeden hit.

Prvú výhru v klubovej histórii si pripísal Seattle, ktorý uspel v Nashville 4:3. Dva góly za Kraken strelil Brandon Tanev, k nemu sa pridali Alex Wennberg a Jared McCann. Triumf vychytal Philipp Grubauer, keď kryl 27 pokusov Predators.

"Je to veľká vec pre našu organizáciu. Prvé víťazstvo vojde do histórie, ale verím, že prídu ďalšie," povedal Wennberg. Tanev v závere gólom do prázdnej bránky zvýšil na 4:2, domáci ešte zásluhou Mikaela Granlunda 40 sekúnd pred koncom znížili, ale vyrovnať už nedokázali.

V drese Los Angeles zažiaril Anže Kopitar, slovinský útočník okorenil hetrik dvoma asistenciami a mal leví podiel na triumfe 6:2 nad Vegas.

Spomienka na zosnulého hráča

Až desať gólov padlo v Columbuse, kde Blue Jackets zdolali Arizonu 8:2. Pre oba tímy to bol prvý zápas v sezóne. Dvomi gólmi a asistenciou sa prezentoval Oliver Bjorkstrand, úspešný trénerský debut absolvoval Brad Larsen.

Blue Jackets si pred zápasom uctili pamiatku lotyšského brankára Matissa Kivlenieksa, ktorý v júli tragicky zomrel vo veku 24 rokov. Na zápase bola jeho rodina, pod strop haly vyvesili Kivlenieksov dres s číslom 80.

Jeho krajan a veľký kamarát, brankár Elvis Merzlikins nastúpil s 80-kou na drese, pričom normálne nosí číslo 90.

"Bol to môj najdôležitejší zápas. Bol som veľmi nervózny, pretože som nechcel zahanbiť číslo, ktoré som mal na drese prvý a poslednýkrát," povedal Merzlikins.

Trénerskú premiéru v NHL mal aj Andre Tourigny na lavičke Arizony. V histórii profiligy sa stalo len jedenástykrát, že proti sebe nastúpili dvaja debutujúci tréneri. Naposledy to boli v roku 2005 Randy Carlyle (Mighty Ducks of Anaheim) a Trent Yawney (Chicago Blackhawks).

NHL - základná časť - 15. október:


Buffalo - Montreal 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)

Góly: 7. Okposo (Bryson, C. Miller), 18. Girgensons (C. Miller, Eakin), 38. V. Olofsson (Bryson, J. Skinner), 40. Bjork (Girgensons, Hinostroza), 45. Tage Thompson (J. Skinner, V. Olofsson) – 30. Ch. Wideman (Armia, M. Perreault)

Carolina - NY Islanders 6:3 (2:1, 2:2, 2:0)

Góly: 10. A. Svečnikov (T. Teräväinen, Bear), 14. Fast (Slavin, J. Staal), 27. Martinook (Lorentz, Stepan), 32. Niederreiter, 52. T. Teräväinen (A. DeAngelo, A. Svečnikov), 60. A. Svečnikov (A. DeAngelo, Aho) – 8. Barzal (Palmieri, A. Greene), 21. B. Nelson (Beauvillier, Josh Bailey), 35. A. Lee (Dobson, Palmieri)

/Zdeno Chára (NY Islanders) strávil na ľade 16:21 min., pripísal si jeden plusový bod/

Columbus - Arizona 8:2 (2:0, 3:1, 3:1)

Góly: 1. Texier (Domi, Gavrikov), 15. O. Bjorkstrand (Werenski, J. Voráček), 21. Jenner (Domi), 32. O. Bjorkstrand (Roslovic, Gavrikov), 35. Bean (J. Voráček, Laine), 45. Werenski (Laine, O. Bjorkstrand), 49. Domi (Sillinger, Peeke), 59. Nyquist (Roslovic) – 22. Strälman (Crouse, Johan Larsson), 57. Keller (Kessel, Gostisbehere)

Florida - Pittsburgh 5:4 pp (1:0, 1:2, 2:2, -1:0)

Góly: 10. Verhaeghe (Barkov), 24. Duclair (Vatrano, Forsling), 54. Ekblad, 56. Ekblad (Tippett, Huberdeau), 62. Verhaeghe (Barkov, Weegar) – 32. D. Heinen (D. Simon, Marino), 39. J. Carter (Kasperi Kapanen, Letang), 49. Guentzel (J. Carter, Letang), 49. Rodrigues (Zucker, Friedman)

NY Rangers - Dallas 2:3 pp (0:1, 2:1, 0:0, -0:1)

Góly: 29. A. Fox (R. Lindgren, Panarin), 36. Kreider (K'A. Miller, Zibanejad) – 20. Peterson, 27. Faksa (M. Heiskanen, R. Suter), 62. M. Heiskanen (Jamie Benn)

/Andrej Sekera (Dallas) strávil na ľade 20:31 min., dvakrát vystrelil na bránu a pripísal si jeden plusový bod/

Ottawa - Toronto 3:2 (3:0, 0:0, 0:2)

Góly: 9. Tierney (Holden, Ennis), 19. Ennis (Chabot, Stützle), 20. Formenton (Mete) – 44. Spezza (Rielly), 49. W. Nylander (Spezza, Tavares)

Detroit - Tampa Bay 6:7 pp (1:0, 3:3, 2:3, -0:1)

Góly: 14. Dylan Larkin (Fabbri, Zadina), 21. Bertuzzi (Leddy, Seider), 28. Bertuzzi (Erne, G. Lindström), 33. Bertuzzi (Fabbri, L. Raymond), 45. Bertuzzi (DeKeyser, Seider), 48. Namestnikov (M. Rasmussen, Leddy) – 29. Palát (Hedman, Kučerov), 36. Stamkos (Kučerov, Sergačov), 37. Stamkos (Sergačov, Kučerov), 54. Colton (Černák), 57. Kučerov (Hedman, Stamkos), 58. Killorn (Hedman), 63. Palát (Hedman, B. Point)

/Erik Černák (Tampa) strávil na ľade 20:59 min., pripísal si jednu asistenciu, jeden plusový bod a trikrát vystrelil na bránu/

Nashville - Seattle 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)

Góly: 4. Tolvanen (Kunin, Mikael Granlund), 25. Josi (Forsberg, Mikael Granlund), 60. Mikael Granlund (Carrier, Forsberg) - 16. Cann (Giordano, Eberle), 18. Tanev (Wennberg, Donskoi), 40. Wennberg (Barre-Boulet), 59. Tanev (McCain, Appleton)

Los Angeles - Vegas 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)

Góly: 14. D. Brown (Doughty, Kopitar), 20. Kopitar (V. E. Tkačov, Doughty), 24. Danault (Doughty, Iafallo), 31. Kopitar (A. Kempe, Iafallo), 42. Doughty (V. E. Tkačov, Kopitar), 56. Kopitar (Arvidsson, D. Brown) – 9. Theodore (Kolesar, McNabb), 56. Stephenson (Dadonov, Martinez)


Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černák odštartoval senzačný obrat, Chára sa vrátil do Islanders