Slovensko budú na MS do 20 rokov reprezentovať traja synovia majstrov sveta

Radosť slovenských hokejistov po MS 2002.
Radosť slovenských hokejistov po MS 2002. (Autor: TASR)
Oh my Hockey|25. dec 2021 o 16:30

Finálne škrty pred šampionátom prežili tri známe mená.

RED DEER. Po posledných škrtoch v záverečnej nominácii Slovenska na hokejových MS do 20 rokov z kádra vyradili trojicu Šimon Groch, Oliver Fatul a Oliver Stümpel.

Posledné meno je aj sporadickým hokejovým fanúšikom dobre známe. Oliver je synom bývalého útočníka Jozefa Stümpela, okrem iného majstra sveta zo švédskeho Göteborgu 2002.

Na svoj debut medzi juniorskou elitou si bude musieť počkať. Šancu dostať sa na turnaj bude mať aj o rok - má iba osemnásť.

Do zápasov však budú môcť naskočiť iní synovia tzv. "zlatých chlapcov". Škrty prežili útočník Ján Lašák ml. a obrancovia Rayen Petrovický a Maxim Štrbák.

Napodobní otca?

Ján Lašák mladší by nemal patriť medzi lídrov reprezentácie. Skôr patril medzi adeptov na vyradenie z kádra.

Vybral si inú pozíciu, keďže je útočník a nie brankár. Bolo by výnimočné, ak by dokázal napodobniť otca. Lašák má okrem zlata z roku 2002 aj ďalšie reprezentačné úspechy, pričom jeden sa týka práve juniorského šampionátu.

V roku 1999 skončil s tímom na MS do 20 rokov na treťom mieste, bol teda pri zisku úplne prvej hokejovej medaily v histórii samostatného Slovenska.

Lašák mladší dostane vzhľadom na vek poslednú možnosť. Na turnaji bude debutant. Nedá sa presne určiť, do koľkých duelov zasiahne.

Momentálne je hráčom Janesville Jets v severoamerickej NAHL. V 24 dueloch má na konte 23 bodov za trinásť gólov a desať asistencií.

Tentoraz bez otca

Rayen Petrovický okúsi atmosféru najsledovanejšieho medzinárodného juniorského hokejového turnaja už po druhý raz.

Vlani odohral štyri stretnutia pod otcovým velením. Dnes asistent trénera švajčiarskeho Lausanne, Róbert Petrovický, ešte na juniorských majstrovstvách sveta v roku 2021 trénoval Slovensko ako hlavný kouč.

Devätnásťročný Rayen pôsobí už druhý rok vo fínskom TUTO Hockey. V lige hráčov do 20 rokov dosiahol 12 bodov (4+8) v 21 dueloch.

Ani on sa úplne "nepotatil". Róbert bol útočník. V bohatej kariére to dotiahol až k 208 zápasom v NHL a bol deviatkou draftu 1992. Rayen draftom zatiaľ neprešiel.

Rayen Petrovický už atmosféru hokejových MS do 20 rokov pozná.
Rayen Petrovický už atmosféru hokejových MS do 20 rokov pozná. (Autor: TASR/AP)

Najmladší obranca

Pozíciu v mužstve si ako najmladší obranca a celkovo po Daliborovi Dvorskom druhý najmladší hráč tímu vybojoval Maxim Štrbák.

Šestnásťročný obranca sa narodil 13. apríla 2005. Už len to vraví o jeho veľkom potenciáli. Kým predošlí dvaja synovia majstrov sveta neboli draftovaní, Štrbák má pred draftom v roku 2023 zatiaľ veľmi solídne šance.

V súčasnosti je Štrbák typickým ofenzívnym bekom, ktorý sa pri bránení trápi. To však súvisí aj s jeho vekom.

Maxim pôsobí v systéme fínskeho Jokeritu. Vo fínskej najvyššej súťaži do 20 rokov zatiaľ nastúpil do 22 duelov, strelil gól a pridal päť asistencií.

Jeho otec Martin má kompletnú medailovú zbierku zo seniorských majstrovstiev sveta, teda zlato (2002), striebro (2000) i bronz (2003).

MS v hokeji do 20 rokov 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovensko budú na MS do 20 rokov reprezentovať traja synovia majstrov sveta