Sedem najzaujímavejších momentov Slovenska na MS juniorov 2024

Radosť Luku Radivojeviča po jeho prvom góle na MS do 20 rokov.
Radosť Luku Radivojeviča po jeho prvom góle na MS do 20 rokov. (Autor: IIHF.com)
Peter Vretenička|8. jan 2024 o 07:00

Zhrnuli sme tie najzaujímavejšie situácie Slovákov na ich ceste šampionátom.

GÖTEBORG. MS v hokeji do 20 rokov 2024 vyvrcholili piatkovým finále medzi USA a domácim Švédskom. Slovensko zostalo znova bez medaily, podobne ako pred rokom prehralo vo štvrťfinále 3:4 po predĺžení.

Len s tým rozdielom, že tentoraz nad sily slovenského výberu neboli Kanaďania, ale Fíni. Nešťastné vypadnutie mrzí, keďže tento turnaj bol vrcholom pre výnimočnú generáciu hráčov ročníka 2004.

Minulosť však už zmeniť nejde, poďme si ju aspoň zrekapitulovať. Aké najzaujímavejšie momenty priniesol turnaj zo slovenského pohľadu?

Historická výhra proti Česku

Hneď v prvom zápase turnaja slovenskí juniori narazili na českých rovesníkov. Do tohto duelu platilo, že sme si s nimi na MS do 20 rokov zmerali sily sedemnásťkrát, pričom sme vyhrali len v štyroch prípadoch.

Najvyššie víťazstvo sme zaknihovali vo štvrťfinále pri našom bronzovom úspechu na MS 2015 v Kanade, kde sme našich susedov porazili 3:0. Pritom mali v kádri také mená ako Dávid Pastrňák, Pavel Zacha či Jakub Vrána.

Vo Švédsku sme našou výhrou 6:2 stanovili nové maximum a bude to zápas, na ktorý sa bude určite spomínať. Šesťgólová studená sprcha pri vstupe do turnaja českých hokejistov prebrala natoľko, že to napokon dotiahli až k medailám.

Epický zákrok Adama Gajana

V druhom stretnutí sme proti Švajčiarsku potrebovali vyhrať, aby sme mali šancu na slabšieho štvrťfinálového súpera. Veď práve prehra s týmto súperom pred rokom spôsobila, že sme v súboji o všetko mali za súpera namiesto Nemecka domácu Kanadu.

Švajčiari proti nám nastúpili oddýchnutí, zatiaľ čo mi sme mali za sebou náročný zápas s Českom. Na ľade to bolo cítiť a súper si vypracoval množstvo gólových šancí. Všetky ich nádejné príležitosti však končili na perfektne chytajúcom Adamovi Gajanovi.

VIDEO: Epický zákrok Adama Gajana

Dokonca v 3. tretine za stavu 1:0 predviedol počas oslabenia epický zákrok, keď sa po krížnej prihrávke stihol presunúť a puk letiaci do poloodkrytej brány ukryl v bezpečí svojej lapačky.

Helvéti na neho za celý duel nenašli recept a priviedol tak slovenský výber k trojbodovej výhre.

Zároveň vychytal svoje druhé čisté konto v kariére na juniorských MS, čo je zaujímavý počin. Viac ich dokázal vychytať iba legendárny Jaroslav Halák, ktorý vynuloval súperov až štyrikrát.

Rekordný gól Radivojeviča

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Sedem najzaujímavejších momentov Slovenska na MS juniorov 2024