Slovákov zachraňoval brankár. Nebyť teču, nedostal by ani gól, smeje sa

Zľava Michal Ivan, úspešný strelec Miloš Kelemen a Libor Hudáček sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Rakúsko v skupine D v kvalifikácii na ZOH 2026.
Fotogaléria (11)
Zľava Michal Ivan, úspešný strelec Miloš Kelemen a Libor Hudáček sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Rakúsko v skupine D v kvalifikácii na ZOH 2026. (Autor: TASR)
Šimon Čop|30. aug 2024 o 00:10

Pospíšilovci zažili vtipnú príhodu.

BRATISLAVA. Hokejisti Slovenska zvládli prvý krok v olympijskej kvalifikácii na ZOH 2026. Rakúšanov zdolali 2:1.

O tesnú výhru sa postarali Martin Gernát a Miloš Kelemen.

Bola to prvá z troch povinných jázd. Pre mnohých bolo práve Rakúsko najviac konkurencieschopným súperom.

"Ubojovali sme to, sú to veľmi dôležité body a otriasli sme zo seba hrdzu, takto chceme hrať každý zápas," zhodnotil kapitán Tomáš Tatar.

Čakali ťažký zápas

Ten sa veľmi nemal na čo sťažovať. Jeho tím korčuľoval od začiatku do konca, aby unavení Rakúšania nemali východisko.

"Náročný zápas, ako sme očakávali. Pre mnohých z nás to bol náročnejší zápas, ako sme čakali, ale zaslúžene sme ho vyhrali," pustil sa Tatar do hodnotenia.

VIDEO: Tomáš Tatar

Slováci dominovali aj štatisticky, no len tesne. Na strely na bránku boli lepší v pomere 32:30.

"Majú výhodu, lebo už hrali prípravné zápasy, ale nechceme sa vyhovárať. Budeme sa musieť zlepšovať a bojovať," pokračoval Tatar. "Sú to ťažké zápasy, ako sme očakávali.”

Pridal sa k nemu strelec Kelemen: "Myslím si, že tri body sú na začiatok turnaja pre nás super. Od začiatku sme si išli po výhru. Gól na 1:2 nás trochu pribrzdil, na začiatku tretej tretiny nás zatlačili, ale v konečnom dôsledku berieme tri body."

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Rakúsko v kvalifikácii na ZOH 2026

Pospíšilovci mätú rozhodcov

Slováci sa však zhodli, že bol jeden moment, keď bol súper lepší. Po góle na 2:1 ožil a po vzplanutí emócii robili všetko preto, aby ubránili tesný náskok.

"Verím, že to od zápasu k zápasu bude lepšie. Na konci dňa potrebujeme vyhrať každý zápas. Dnes sme mali veľa šancí, myslím si, že Trto mohol dať aj hetrik, ale verím, že si to odložil na zajtra alebo na nedeľu," porozprával Martin Pospíšil

VIDEO: Martin Pospíšil

Hra s bratom Kristiánom ho zlákala. Vtipné bolo, ako si jeden z trestov odsedel starší Pospíšil neprávom.

"Áno, bol som to ja. Asi si rozhodca pomýlil mená a on to schytal namiesto mňa," smial sa Martin.

Druhou bizarnou situáciou bolo, keď vyhlasovali hráča zápasu. Miloš Kelemen si myslel, že je ním on, lebo sa mu zdalo, že vyhlásili jeho číslo. Napokon sa ním stal Samuel Hlavaj.

Hlavajovi verí tréner

Hlavaj podržal mužstvo v náročných chvíľach. Zastavil 29 z 30 striel, recept naňho našiel len Dominique Heinrich.

"Určite tam bol teč, inak by som tú strelu mal," vyjadril sa so smiechom o gólovej situácii.

Bol istotou, ktorú mužstvo potrebovalo najmä v druhej polovici zápasu, keď Rakúšania zobrali opraty zápasu do vlastných rúk.

"Druhá polovica zápasu už bola veľmi náročná. Fyzicky som sa cítil dobre, ale prvý zápas je vždy špecifický. V tréningu nenacvičíte to, čo sa môže stať v zápase," dodal Hlavaj.

VIDEO: Samuel Hlavaj

Pochválil ho aj Craig Ramsay. Kanadský kouč mladému Slovákovi verí.

Maďarov ešte nerozoberali

A možno mu bude veriť aj proti najväčšej neznámej kvalifikácie. Slováci nastúpia už po 24 hodinách zas, tentoraz proti Maďarsku.

Tréneri ani hráči nechceli povedať dokopy nič. Keď sa brankára Hlavaja pýtali, či vie, ako to tréneri zložili na Madarov, potmehúdsky sa usmieval, ale nič konkrétne neprezradil.

Všetko, čo tréneri odhalili, povedali skrz cez Pospíšila: "Mali sme veľa úsekov, kedy sme držali puk na hokejkách a mali šance. Musíme hrať trochu jednoduchšie a viac strieľať na bránku."

Ako však dodal Tatar, veľa o ďalšom súperovi nevedia.

"Priznám sa, že skôr nie. Musíme si ich opäť rozobrať," povedal kapitán reprezentácie pred duelom, v ktorom sa Slováci môžu uspokojiť jedine s tromi bodmi.

Tabuľka skupiny D v kvalifikácii ZOH 2026

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovákov zachraňoval brankár. Nebyť teču, nedostal by ani gól, smeje sa