Dojatý Ramsay: Som v brandži 50 rokov, ale veľmi som to prežíval

Tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay.
Tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay. (Autor: TASR)
Boris Vanya|30. aug 2021 o 00:20

Kanaďan povedie Slovensko na ZOH aj MS 2022.

BRATISLAVA. Keď ho pred štyrmi rokmi generálny manažér Miroslav Šatan dosadil do pozície trénera slovenskej hokejovej reprezentácie, veľa fanúšikov zostalo zaskočených. Čo je tento chlapík zač?

Craig Ramsay mal za sebou solídnu kariéru v NHL. Hneď po nej začal trénovať a v roku 2004 doviedol tím Tampa Bay Lightning z pozície asistenta trénera k zisku Stanleyho pohára. Ale bola to skutočne dobrá voľba?

Dnes má Kanaďan na slovenskej striedačke za sebou tri majstrovstvá sveta (tento rok po dlhom čase postúpili Slováci do štvrťfinále), jeden olympijský turnaj a práve vybojoval postup na ďalší, čím si o rok predĺžil kontrakt. 

Slovenskí hokejisti zdolali na turnaji olympijskej kvalifikácie v domácom prostredí všetkých súperov, ale bol to nápor na nervy. Pre fanúšikov, hráčov, aj kanadského trénera, ktorý v marci oslávil sedemdesiatku.

Bolo vidieť, že zápasy intenzívne prežíva.

"Pôsobím v tejto brandži päťdesiat rokov, ale stále nie som nad vecou," povzdychol si Ramsay po dráme proti Bielorusku.

Ramsay: Veľa to pre mňa znamená

V závere tretej tretiny súper odvolal brankára, potreboval zvíťaziť v riadnom hracom čase, no Libor Hudáček poslal puk do prázdnej bránky a upravil na 2:1.

Bielorusi sa však nevzdávali. Keď o malú chvíľu ďalšia strela do opustenej bránky minula cieľ, televízna kamera zachytila Ramsayho, ako sa chytil za hlavu.

"Mohli sme predsa viesť o dva góly. Po Hudáčkovom góle som netušil, že do konca zostáva ešte tak veľa času. Keď som to zistil, naklonil som sa k Hrivovi (Marekovi Hrivíkovi - pozn. red.), aby som sa ubezpečil, že si to všetci hráči uvedomujú," opisoval už s úsmevom napínavé momenty.

Ramsay už koučoval slovenský tím na zimnej olympiáde v Pjongčangu. V Pekingu by to však mohol byť iný turnaj - prestížnejší, aj s hráčmi z NHL.

"Ani neviem vysloviť, aké emócie som prežíval a prežívam. Podarilo sa nám dostať slovenský hokej na olympijský turnaj, kde budú hrať najlepšie tímy, možno najlepší hráči na svete. Strašne veľa to pre mňa znamená.

Pred dvoma rokmi nám v Košiciach chýbal posledný krok, aby sme postúpili do štvrťfinále, ale nezvládli sme ho. V Bratislave to bolo naopak. Som na mužstvo veľmi pyšný," vravel Ramsay, pričom v jeho hlase bolo cítiť, že je dojatý. 

Craig Ramsey (vpravo) a jeho asistent Ján Pardavý.
Craig Ramsey (vpravo) a jeho asistent Ján Pardavý. (Autor: TASR)

To nie my, ale oni

Bielorusi od začiatku vyrukovali na Slovákov s tvrdou hrou, viacero zákrokov bolo na hranici pravidiel alebo aj za ňou. Juraj Slafkovský sa po zákroku Sergeja Sapegu v prvej tretine ťažko dvíhal z ľadu.

"Po každom zapískaní sme si volali k sebe rozhodcov a vysvetľoval som im, že to nie my hráme nečisto, ale oni. Skvelú prácu odviedol Pospíšil. Nielen, že sa nedal vyprovokovať, ale nabádal aj ostatných, aby držali emócie pod kontrolou."

Najťažšie chvíle prežívala slovenská striedačka po vyrovnávajúcom góle Bielorusov na 1:1. Ten zariadil hráč NHL Jegor Šarangovič. 

"Súper pridal, vystupňoval tlak, my sme znervózneli a oni to vycítili. Ale brankár Konrád zachytal výborne a pomohla mu obrana. Opäť sme prebrali iniciatívu a mali aj viacero šancí," dodal Ramsay.

Šatan: Ramsay zostáva až do MS

Kvalifikačný turnaj v Bratislave zhodnotil aj šéf hokejového zväzu a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

"Postup na olympiádu znamená, že stále patríme medzi špičku. Som rád, že hráči odolali tlaku a stresu, ktoré priniesla táto kvalifikácia.

Nebolo jednoduché hrať takýto turnaj v auguste, malo to mnohé úskalia, ale sme radi, že to hráči zvládli a viacerí z nich budú mať možnosť zahrať si prvý raz na olympijských hrách," vravel. 

Kapitán majstrov sveta z Göteborgu prezradil, že v nedeľu nebola v hre len budúcnosť Craiga Ramsayho, ale čiastočne aj jeho.

"Myslím, že hľadať trénera v marci po olympiáde by bola hlúposť, klauzula v zmluve hovorí o tom, že v prípade postupu na olympiádu sa zmluva s Craigom Ramsaym predlžuje na ďalšiu sezónu. Som rád, že nemusíme hľadať nového trénera a ani nového generálneho manažéra," uviedol Šatan.

V Pekingu chcú najlepších

Aj v Bratislave, podobne ako v Rige, potiahli mužstvo útočníci Peter Cehlárik s Marekom Hrivíkom, ku ktorým sa pridal Libor Hudáček i brankár Konrád.

K ďalším lídrom patrili podľa Ramsayho obrancovia Gernát a Čerešňák a miesto v nominácii si zastali aj mladíci Slafkovský, Samuel Kňažko a Šimom Nemec. 

"Som rád, že nám to rastú nové hráčske osobnosti," vravel Šatan a vyjadril sa aj k otázke olympijskej nominácie.

"Neviem, ako napokon dopadne dohoda medzi NHL a MOV, táto otázka je otvorená, ale samozrejme, že by sme tam chceli mať čo najlepšie mužstvo a najmä hráčov, ktorí sa o tento postup zaslúžili."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dojatý Ramsay: Som v brandži 50 rokov, ale veľmi som to prežíval