Zákernosť a provokácie. Slováci tŕpli, ale zvládli zápas o všetko

Libor Hudáček (vľavo) sa teší po strelení víťazného gólu.
Libor Hudáček (vľavo) sa teší po strelení víťazného gólu. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|29. aug 2021 o 20:15

Bielorusov zdolali Slováci po dráme 2:1

BRATISLAVA. Slovensko sa na štyri dni opäť zmenilo na hokejovú republiku. V hľadisku bratislavského zimného štadióna sa vynímali slovenské vlajky i dresy. 

Netradične na konci leta sa hokejová reprezentácia predstavila takmer v najlepšom zložení. Hoci s ťažkosťami, ale napokon postúpila na zimnú olympiádu do Pekingu. 

Slovenskí hokejisti v domácej kvalifikácii potvrdili úlohu favorita, keď zvíťazili vo všetkých troch zápasoch. Postupne zdolali Rakúsku 2:1, Poľsko 5:1 a Bielorusko 2:1. 

Hrdinom nedeľňajšieho zápasu sa stal Libor Hudáček, ktorý strelil víťazný gól do prázdnej bránky dve minúty pred koncom záverečnej tretiny. 

Zákerný faul na Slafkovského 

V rozhodujúcom zápase stačila slovenským hokejistom remíza v riadnom hracom čase. Proti Bielorusku bolo na štadióne 7100 divákov, čiže najvyššia možná kapacita, ktorú v súčasnosti povoľuje Úrad verejného zdravotníctva na Slovensku. 

V úvodnej tretine sa hral svižný hokej. Bolo vidieť, že obom tímom ide o veľa. Hráči hrali agresívne a dohrávali súboje. Najviac to pocítil mladík Juraj Slafkovský. 

Bieloruský obranca Sergei Sapego ho zozadu zákerne narazil na mantinel, za čo bol vylúčený do konca zápasu. Slováci mali výhodu päťminútovej presilovky.  

Už po 33 sekundách ju využil Peter Cehlárik, ktorému asistoval Marek Hrivík. Onedlho sa Slováci dostali z výhody do nevýhody.  

Adam Ružička zasiahol bieloruského hráča do tváre a bol vylúčený na štyri minúty. Slováci oslabenie ubránili aj vďaka výbornému Branislavovi Konrádovi.  

Pred jeho bránkoviskom sa viackrát strhla poriadna mela. Bielorusi provokovali, ale Slováci sa ich nezľakli. Odpovedali hokejovými akciami, ktoré však nedokázali premeniť. 

Rozhodujúci gól strelil Hudáček 

V úvode druhej tretiny boli Slováci potrestaní. Bielorusi boli opäť dôrazní v slovenskom bránkovisku a po skrumáži dorazil puk za Konráda ich kapitán Jegor Šarangovič.  

Slovákov gól zaskočil. Hra sa postupne vyrovnala. Veľké šance Pospíšila, Lantošiho či Hudáčka zlikvidoval bieloruský brankár Danny Taylor. Napokon sa nestal mužom zápasu. 

Slovenskí hokejisti často neveriacky krútili hlavou. V záverečnej tretine sa nervozita stupňovala. Slováci však stále boli aktívnejší a snažili sa streliť víťazný gól.  

Pri bieloruských protiútokoch fanúšikovia prestávali dýchať. Až do posledných minút to bola veľká dráma. Viac ako dve minúty pred koncom tretej tretiny Bielorusi odvolali brankára. 

Takmer ihneď sa puku zmocnil Libor Hudáček, ktorý do prázdnej bránky rozhodol o víťazstve a postupe Slovenska do Pekingu.  

Všetky tri zápasy na turnaji odchytal Branislav Konrád, ktorý dohromady inkasovali tri góly. A má veľkú zásluhu na postupe. 

Známi sú aj súperi v Pekingu 

V máji na majstrovstvách sveta Slováci zdolali Bielorusku 5:2. Vtedajšieho trénera Michaila Zacharova vystriedal Kanaďan Craig Woodcroft. Ten vzal na olympijskú kvalifikáciu omladený káder. 

Bielorusi mali katastrofálny úvod do kvalifikácie, keď prekvapujúco prehrali s Poľskom 0:1. Proti Rakúsku predviedli veľký obrat, keď v druhej tretine otočili skóre z 0:2 na víťazných 5:2. 

„Pokúsime sa vyťažiť aj z toho, že Slováci budú doma pod tlakom. Na nás pred zápasom nikto nestaví, o to viac budeme motivovaní,“ priznal kanadský tréner Bielorusov Craig Woodcroft 

Jeho slová sa potvrdili. Bielorusi bojovali o postup do posledných minút. Pri ich ofenzívnych akciách ľudia výskali. Po víťaznom góle Hudáčka už len oslavovali. 

Slováci naposledy chýbali v hlavnom olympijskom turnaji v Salt Lake City 2002, predtým absentovali aj v Nagane 1998. V oboch prípadoch však bojovali o body už priamo v dejisku olympiády o postup do hlavného turnaja. V Pekingu si zahrajú v základnej skupine proti Švédsku, Fínsku a Lotyšsku. 

Hlasy po postupe:

Libor Hudáček, autor víťazného gólu: "Užívame si to. Bola super atmosféra na domácom ľade a sme radi, že sme to dotiahli do postupového konca. Bielorusi búšili, my sme hrali umne a ustrážili si to vďaka Konrádovi. Tlak počas zápasu bol veľký. Vydali sme zo seba všetko a sme radi, že to dopadlo ako to dopadlo."

Marek Hrivík, kapitán SR: "Naša hra bola lepšia od zápasu k zápasu. Ako tím vieme hrať, dokázali sme to. Opäť sa takto môžeme zísť pred olympiádou a môžeme uspieť."

Peter Cehlárik, útočník SR: "Stretli sme sa v rýchlosti, bolo ťažké sa dať dokopy za taký krátky čas. Ale boli sme pripravení od prvého zápasu. Nebolo to jednoduché, ale zvládli sme to."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zákernosť a provokácie. Slováci tŕpli, ale zvládli zápas o všetko