Špinavú hru od Bielorusov Slováci čakali. Hrivík: Vyznávajú taký štýl hokeja

Marko Daňo v súboji proti Bielorusku v kvalifikácii ZOH 2022.
Marko Daňo v súboji proti Bielorusku v kvalifikácii ZOH 2022. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Patrik Fotta|29. aug 2021 o 23:20

Slováci čakali, že sa ich budú snažiť rozhodiť.

BRATISLAVA. „Máme obrovskú radosť z postupu na olympiádu. Odohrali sme v posledných dňoch niekoľko ťažkých zápasov. Je skvelé, že sme ich zvládli a splnili náš cieľ,“ vyhlásil kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Marek Hrivík.

Slovenskí hokejisti po triumfe 2:1 nad Bieloruskom vyhrali svoju kvalifikačnú skupinu a postúpili na ZOH 2022 v Pekingu.

O dôležitý úvodný gól sa postarala dvojica Peter Cehlárik a Marek Hrivík.

V presilovej hre si Slováci vytvorili tlak a po peknej kombinácii bývalých spoluhráčov zo švédskeho Leksandu sa strelou z prvej presadil Cehlárik.

„Je skvelé, že sme dostali príležitosť opäť si spolu zahrať. Bola to veľká zábava. Myslím, že sme spolu odohrali už asi 70 zápasov.

Mali sme to natrénované z Leksandu, kde sme to hrávali práve na podobné strely z prvej. Sme radi, že nám to vyšlo,“ povedal Cehlárik.

Udržali si chladnú hlavu

Pred zápasom sa očakávalo, že Bielorusi môžu hrať miestami aj zákerne. To sa potvrdilo najmä v závere zápasu.

Dokonca aj po záverečnom odpískaní sa snažili vyprovokovať šarvátku. Tréner Craig Ramsay upokojoval svojich zverencov na striedačke.

„Mali kvalitný tím. Vedeli sme, budú hrať tvrdo. Celý zápas bojovali a občas mali aj zákernejšie zákroky. Snažili sme sa udržať si chladnú hlavu.

Držali sme sa našej taktiky. V závere to bolo trochu nervózne, ale dokázali sme udržať kontrolu nad zápasom,“ uviedol Hrivík.

Bielorusi vyrovnali v druhej tretine zásluhou Jegora Šarangoviča, ktorý pôsobí v New Jersey Devils. V tretej časti hry sa nervozita na ich strane stupňovala. Vedeli, že potrebujú vyhrať v riadnom hracom čase.

„Bolo to dosť na hrane. Samozrejme boli tam aj emócie, ale fanúšikovia nás celý čas hnali vpred. Som rád, že vytvorili skvelú atmosféru a my sme to dokázali aj herne ustáť,“ povedal Cehlárik.

Konrád ukázal svoje kvality

Bieloruskí hokejisti sa po neúspechu na MS v Rige museli vyrovnať s ďalším nevydareným turnajom.

Niektoré zákroky, ktoré počas zápasu predviedli, vyplývali z ich frustrácie. Podľa Hrivíka už pred zápasoch očakávali z ich strany špinavú hru.

„Vedeli sme, že majú v tíme zopár hráčov, ktorí vyznávajú tento štýl hokeja. Hrali tak aj v lige. Zažili sme to s Cehlom. Čakali sme, že sa nás budú snažiť rozhodiť.

Hrali často do tela. Som však pyšný na chlapcov, že sa nenechali rozhodiť a zbytočne sa nenechali vylučovať,“ povedal Hrivík.

Slováci sa mohli počas celého turnaja spoľahnúť na stabilné výkony brankára Branislava Konráda.

V troch zápasoch inkasoval vždy len jeden gól a na postupe slovenských hokejistov na olympiádu do Pekingu má výrazný podiel.

„Opäť ukázal, že je mimoriadne kvalitný a skúsený brankár. Tento úspech je z veľkej miery jeho zásluha. Sme radi, že máme v reprezentácii brankára ako je on,“ pochválil Konráda kapitán tímu. 

Branislav Konrád zasahuje v zápase proti Bielorusku.
Branislav Konrád zasahuje v zápase proti Bielorusku. (Autor: TASR)

Dali sa dokopy iba za pár dní

Dobrý dojem zanechali mladé pušky Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. Potvrdili dobré výkony z MS v Rige. Obaja si pripísali po jednom bode za asistenciu.

„Je vidno, že urobili obrovský progres. Od šampionátu sa posunuli o úroveň vyššie. Juraj bol silný a dominantný na puku. Rozdal viacero dobrých prihrávok, keď dostal chlapcov do šancí. Ukazuje sa v najlepšom svetle,“ povedal Hrivík.

Víťazná radosť slovenských hokejistov po triumfe nad Bieloruskom.
Víťazná radosť slovenských hokejistov po triumfe nad Bieloruskom. (Autor: TASR - Martin Baumann)

Slováci mali oproti Rakúšanom, Poliakom a Bielorusom menej času na zohranie. Stretli sa len týždeň pred turnajom a neodohrali žiaden prípravný zápas.

Na ich výkonoch to však ani zďaleka nebolo vidieť. Z taktického hľadiska hrali precízne. Predovšetkým v defenzíve dokázali súperov vytláčať z gólových pozícií.

„Nebolo jednoduché dať sa dokopy za pár dní. Všetci si však zastali svoje pozície. Nebolo to asi také ako by si ľudia priali.

Dôležité boli víťazstvá. Teraz už môžeme budovať tím smerom k olympiáde a ja verím, že na nej sa ukážeme v lepšom svetle,“ skonštatoval Cehlárik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Špinavú hru od Bielorusov Slováci čakali. Hrivík: Vyznávajú taký štýl hokeja