Olympiáda bez ruských hokejistov? Nie je fér, aby sedeli doma, vraví Fasel

René Fasel a Vladimir Putin na spoločnej archívnej fotografii v Bratislave.
René Fasel a Vladimir Putin na spoločnej archívnej fotografii v Bratislave. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|17. sep 2024 o 14:30

Možnú účasť Rusov na ZOH 2026 môže stopnúť IIHF ale aj MOV.

BRATISLAVA. Ešte ako úradujúci prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) chodil do Ruska na priateľské zápasy, v ktorých nastupoval ruský prezident Vladimir Putin.

René Fasel sa najmä ku koncu svojho obdobia na čele svetového hokeja netajil náklonnosťou k Rusku. A je reálne, že v minulosti záujmy tejto krajiny aj obhajoval. 

Po tom, ako na poste prezidenta IIHF skončil, sa jeho väzby s Ruskom ešte viac posilnili. Získal ruský pas, v štátnom registri právnických osôb je vedený ako ruský občan a stal sa spoločníkom vo firme s oligarchom z najužšieho Putinovho okruhu – Gennadijom Timčenkom. Vlastní sady na pestovanie jabĺk v Krasnojarsku. Tie sa nachádzajú v blízkosti Putinovho paláca

Navyše pôsobí v Kontinentálnej hokejovej lige ako predseda komisie rozhodcov. 

Praje si aj návrat Bielorusov

Teraz René Fasel pre televíziu Matč TV vyjadril vieru, že ruská hokejová reprezentácia by sa mala zúčastniť na zimných olympijských hrách 2026 v Miláne. Vraj nie je jediný dôvod na to, aby na hrách neštartovala. 

„Dúfam, že do jari budúceho roka sa situácia v medzinárodnej politike upokojí. Naozaj verím, že Rusku umožnia zúčastniť sa na olympijských hrách. Pre hokejových fanúšikov je to dôležité. Aj pre rozvoj hokeja. Rád by som videl na olympiáde aj Bielorusov, ale tých suspendovali už v kvalifikácii,“ vyjadril sa Fasel. 

Medzinárodná hokejová federácia pozastavila účasť oboch národných tímov na medzinárodných podujatiach hneď po vypuknutí vojny na Ukrajine. Každý rok výkonný výbor IIHF o situácii hlasuje. Zatiaľ zakaždým účasť Ruska a Bieloruska vylúčili. 

Na budúci rok v marci sa však bude hlasovať aj o účasti ruskej reprezentácie na zimných olympijských hrách. 

„Predstavte si, ako by to vyzeralo na olympiáde bez Ruska. Ruskí hráči z NHL budú vo februári sedieť doma a sledovať svojich kolegov, ako sa im v Miláne darí. To proste nie je fér. Naozaj dúfam, že sa ruský tím na hrách zúčastní a vráti sa aj na majstrovstvá sveta,“ hovorí Fasel. 

Bez Rusov sa zloženie skupín bude meniť

Ako je možné, že Rusko by mohlo hrať na olympijských hrách hoci naposledy hralo na MS pred dvomi rokmi? 

Hlavným kvalifikačným kritériom je umiestnenie vo svetovom rebríčku IIHF a Rusko má aj pri vylúčení z medzinárodných zápasov zmrazený renking. Je teda naďalej na 3. priečke, ktorá by mu za normálnych okolností zaručila priamu účasť na olympijskom turnaji. 

Aj preto organizátori ZOH museli urobiť vyžrebovanie turnaja aj s Ruskom. V prípade, že by skutočne zborná na turnaji hrala, nastúpi v C-skupine proti Slovensku, Lotyšsku a USA. 

Ak sa turnaj uskutoční bez Rusov, zloženie skupín sa bude meniť. A Slovensko by sa presunulo do B-skupiny k Fínsku, Švédsku a Francúzsku, ktoré by na ZOH malo Rusov nahradiť. 

Hoci navonok sa javí, že všetko majú vo svojich rukách len členovia výkonného výboru IIHF, nie je to tak. O účasti Rusov na hrách by mal znova rozhodovať Medzinárodný olympijský výbor.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Olympiáda bez ruských hokejistov? Nie je fér, aby sedeli doma, vraví Fasel