Po dvoch rokoch sa uskutoční NHL Combine. Zúčastniť by sa ho mali aj Slováci

Juraj Slafkovský (vpravo) a Šimon Nemec.
Juraj Slafkovský (vpravo) a Šimon Nemec. (Autor: TASR - Martin Baumann)
SITA|27. máj 2022 o 15:37

NHL Combine bude trvať dva dni a uskutoční sa v americkom Buffale.

BRATISLAVA. Po dvojročnej odmlke pre pandémiu koronavírusu sa v americkom Buffale opäť uskutoční preddraftové testovanie hráčov známe pod názvom NHL Combine.

Predstavia sa na ňom aj mladí slovenskí hokejisti Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom.

Slafkovský viedol konečný preddraftový rebríček skautov zámorskej NHL medzi hráčmi pôsobiacimi v Európe, Nemec v ňom skončil tretí.

Záverečné testovanie pred draftom

Testovanie najväčších nádejí pred tohtoročným draftom nováčikov sa bude konať v dňoch 30. mája až 4. júna.

Samotný vstupný draft NHL 2022 sa uskutoční 7. a 8. júla v kanadskom Montreale.

"NHL Combine je pre hráčov obrad prechodu na ceste do NHL. Je to udalosť, na ktorú sa kluby profiligy aj talentovaní mladíci tešia. Celý hokejový svet uvítal návrat plných ligových sezón aj s play-off a už sa nemôže dočkať tejto udalosti.

Bude to záverečné predstavenie hráčov pred draftom, ktoré pozostáva z rozhovorov, lekárskych a kondičných testov. Hráči budú môcť byť prvýkrát v kontakte s NHL a kluby sa pokúsia zistiť čo najviac o budúcich hviezdach súťaže," vysvetlil riaditeľ Centrálneho skautingu NHL Dan Marr, citoval ho oficiálny web profiligy.

Od pondelka do piatka budúceho týždňa absolvujú kluby individuálne rozhovory s hráčmi, na stredu sú naplánované lekárske prehliadky a na sobotu kondičné testy, ktoré sa skladajú z 11 disciplín.

Na preddraftové testovanie pozvala NHL dokopy 96 hokejistov - 63 útočníkov, 30 obrancov a troch brankárov.

Zatiaľ nezverejnila menný zoznam hráčov, ale mali by v ňom byť všetky najväčšie nádeje. Okrem Slafkovského a Nemca by sa mohli udalosti zúčastniť aj ďalší Slováci.

V európskom preddraftovom rebríčku skončil útočník Filip Mešár z HK Poprad na 20. pozícii, za ním boli Adam Sýkora (42. miesto), Alex Šotek (45.), Pavol Štetka (116.), Jakub Križan (127.), Sebastian Nahalka (128.), Luca Krakovský (132.) a Jakub Kopecký (135.).

V severoamerickom rebríčku sú zo Slovákov Servác Petrovský (58. miesto), Marián Moško (89.) a Jozef Viliam Kmec (186.).

Jednotkou draftu by mal byť Wright

Slafkovský si v uplynulom ročníku zahral vo finále play-off fínskej Liigy s klubom TPS Turku, na bronzových ZOH v Pekingu bol najlepším strelcom aj najužitočnejším hráčom hokejového turnaja.

Na MS 2022 vo Fínsku pomohol Slovensku deviatimi bodmi k postupu do štvrťfinále. Mohol by byť celkovou dvojkou tohtoročného draftu NHL.

Očakáva sa, že ako prvého si víťazný klub v draftovej lotérii, Montreal Canadiens, vyberie kanadského centra Shanea Wrighta z tímu Kingston Frontenacs z OHL, ktorý je lídrom preddraftového rebríčka hráčov zo Severnej Ameriky.

Doposiaľ najvyššie draftovaným Slovákom je Marián Gáborík, ktorého si klub Minnesota Wild vybral v roku 2000 z tretej pozície.

Nemec v sezóne 2021/2022 žiaril v slovenskej extralige v drese vicemajstra HK Nitra.

Vytvoril juniorský rekord obrancu v najvyššej súťaži na Slovensku s 26 bodmi (1+25) v 39 dueloch základnej časti.

Len útočníci Marián Hossa a Marián Gáborík ich nazbierali viac ako juniori. Stal sa tiež historicky najproduktívnejším juniorom v play-off so 17 bodmi (5+12) v 19 stretnutiach.

Jeho priemer 0,9 bodu na zápas je druhý najvyšší v histórii po tom Gáboríkovom.

Slovensko tiež reprezentoval na ZOH v Pekingu a MS vo Fínsku. Spolu s Čechom Davidom Jiříčkom sú hlavnými kandidátmi na post najvyššie draftovaného obrancu v tomto roku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov