Kovaľčuka presvedčil najmä tréner. V KHL si musí zastať skvelú štatistiku

Na snímke radosť kapitána výberu Západ Iľja Kovaľčuka, ktorý strieka šampanské po víťazstve 18 : 16 nad výberom Východu v Zápase hviezd Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) v bratislavskej Slovnaft aréne 11. januára 2014.
Na snímke radosť kapitána výberu Západ Iľja Kovaľčuka, ktorý strieka šampanské po víťazstve 18 : 16 nad výberom Východu v Zápase hviezd Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) v bratislavskej Slovnaft aréne 11. januára 2014. (Autor: TASR)
SITA|27. dec 2020 o 13:15

V NHL bol naposledy spoluhráčom Tatara i Pánika.

BRATISLAVA. Špekulácie o návrate Iľju Kovaľčuka z NHL do Ruska sa zmenili na skutočnosť. Tridsaťsedemročný útočník sa stal hráčom tímu KHL Avangard Omsk, zmluvu podpísal na jeden rok s možným predĺžením o ďalší rok.

Od olympijského víťaza z Pjongčangu 2018 a dvojnásobného majstra sveta si v Omsku sľubujú nielen góly na ľade, ale aj líderstvo v šatni. Na drese bude mať číslo 17.

Omsku aktuálne patrí druhá priečka v tabuľke Východnej konferencie KHL s mankom 12 bodov na lídra AK Bars Kazaň.

"Týždeň sme rokovali, potom si Iľja vzal pár dní na rozmyslenie a nakoniec sme sa pomerne rýchlo dohodli," priblížil generálny manažér Avangardu Omsk Alexej Volkov na klubovom webe.

Veľké očakávania

"Iľja Kovaľčuk je veľký šampión, ktorého netreba fanúšikom hokeja dvakrát predstavovať.

Za všetko hovorí jeho úspešná kariéra v NHL, ale aj rozhodujúci gól v predĺžení majstrovstiev sveta v roku 2008, ktorý vrátil Rusku titul po 15 rokoch. A triumf na zimných olympijských hrách máme stále v živej pamäti.

Na Kovaľčuka sa spoliehame vo dvoch rovinách. Má veľkú chuť hrať hokej a strieľať góly a zároveň sa na neho spoliehame aj v šatni. Potrebujeme vodcu, ktorý pôjde príkladom pre celé mužstvo aj vo chvíľach, keď sa mu nebude dariť.

To všetko nám Kovaľčuk vzhľadom na svoje bohaté skúsenosti môže poskytnúť. Som si istý, že to bude skutočná posila v mnohých ohľadoch," povedal Volkov.

Z NHL ho zlákal bývalý tréner Atlanty

"Vyzerá to tak, že sme sa dohodli Avangardom. Verím, že to bude prospešná spolupráca pre obe strany," uviedol hráčov agent Jurij Nikolajev na webe Championat.com.

"Pozitívom je dobrý vzťah Iľju s trénerom Bobom Hartleym, pod ktorým hral aj v NHL (v tíme Atlanta Trashers - pozn.). Dobre sa teda poznajú," dodal.

Kovaľčuk odohral v NHL 13 sezón a v 966 zápasoch v sumáre základnej časti a play-off získal 904 bodov za 454 gólov a 450 asistencií. Vo svojej poslednej sezóne v NHL hrával za Montreal Canadiens po boku Tomáša Tatara aj Washington Capitals s Richardom Pánikom.

S profiligou sa rozlúčil vo Washingtone 5 bodmi v 15 zápasoch.

V KHL má skvelú bilanciu

V KHL sa Kovaľčuk dvakrát tešil z Gagarinovho pohára (2015, 2017) ako hráč SKA Petrohrad. V šiestich sezónach odohral 367 zápasov, v ktorých nazbieral 370 bodov za 161 gólov a 209 asistencií. V priemere má teda viac ako bod na stretnutie.

Kovaľčuk je najstarším z tria hviezdnych ruských tridsiatnikov, ktorí sa za ostatné štvrťstoročie výrazne presadili v NHL. Ďalšími dvoma sú Alexander Ovečkin a Jevgenij Malkin.

A kto je podľa držiteľ siedmich medailí z majstrovstiev sveta (2x zlato, 2x striebro, 3x bronz) najlepší ruský hokejista v histórii?

"Je ich veľa a ťažko mi je niekoho osobitne vyzdvihnúť. Myslím si však, že Sergeja Fiodorova a Pavla Bureho by som mohol menovať. Keď hrali v reprezentácii, boli výrazne dominantní. A aj brankárov máme veľa dobrých, a to aj v súčasnosti.

Z nedávnej minulosti si spomínam na Jevgenija Nabokova," poznamenal útočník, ktorý si kedysi v Atlante zahral aj s elitným Slovákom Mariánom Hossom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Kovaľčuka presvedčil najmä tréner. V KHL si musí zastať skvelú štatistiku