Posila Slovana má cieľ vyradiť Slovensko. Kazachstan príde na kvalifikáciu s novými menami

Andrej Šutov v zápase Slovensko - Kazachstan.
Andrej Šutov v zápase Slovensko - Kazachstan. (Autor: SPORTNET - PAVOL GAŠPAR)
Šimon Čop|28. aug 2024 o 07:00

V drese Kazachstanu nebude chýbať nestarnúca legenda.

BRATISLAVA. Bratislavská kvalifikačná skupina o postup na ZOH 2026 bude symbolom tvrdého boja favorita a reprezentácií, ktorých už omrzelo čakanie. 

Maďarsko nebolo na najvýznamnejšom hokejovom turnaji už 60 rokov, Rakúsko 10. Kazachstan čaká od roku 2006. 

Dokopy sa pod piatimi kruhmi predstavil len dvakrát. V roku 2006 čelil aj Slovákom a prehral 1:2. O šesť rokov skôr v Nagane však pripravil Slovensku tŕpku prehru 3:4 a dostal sa do hlavného turnaja práve na úkor tohto súpera. 

História sa môže zopakovať. Zhodou okolností v roku 1998 porazili Kazachovia pri ceste za prvou olympijskou účasťou aj Rakúsko.

Nový kouč 

Kazachstan sa pred začiatkom kvalifikácie musí popasovať so značnou dávkou neistoty a noviniek. Do kvalifikácie ich povedie tréner, ktorý s mužskou reprezentáciou ešte nemá nijaké skúsenosti, Oleg Boljakin. 

Po majstrovstvách sveta 2024 v Prahe a v Ostrave na tejto pozícii skončil Galym Mambetaliyev. Vedenie Kazašskej hokejovej federácie malo záujem o kanadského rodáka Davida Nemirovského, ktorý bude v novej sezóne stáť na lavičke Barysu Astana, ale niekdajší útočník s takmer stovkou zápasov v NHL túto ponuku odmietol. 

Boljakin však nie je úplný nováčik. Trénerskú kariéru začal pred 21 rokmi. Viedol kazašskú reprezentáciu do 20 rokov na MS 2007 v Česku a na MS 2008 v Ottawe. Doposiaľ však pôsobil skôr na klubovej úrovni v Kazachstane a v Rusku. 

Medzi popredných ľudí v kazašskom hokeji sa dostal až začiatkom ročníka 2023/24. Odvtedy plní funkciu generálneho manažéra Barysu, ktorý istý čas aj viedol ako dočasný tréner. Veľkú časť svojich hráčov teda pozná, keďže z kazašskej metropoly sa do nominácie dostalo jedenásť hokejistov.

V útoku je kvalita 

Hneď od začiatku sa od Boljakina budú čakať výsledky. Z olympijskej kvalifikácie zväčša postupuje mužstvo, ktoré neprehrá. 

No Kazachstan bude favoritom len v jedinom zápase, proti Maďarsku. Rovnocenný súboj by mal odohrať s Rakúšanmi. S podobne silným Slovenskom prehrali Kazachovia v máji v Ostrave 2:6.

V ázijskej krajine si, podobne ako v Rakúsku, robia nádej, že práve ich zápas so Slovenskom bude v tejto kvalifikácii rozhodujúci. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Posila Slovana má cieľ vyradiť Slovensko. Kazachstan príde na kvalifikáciu s novými menami