V Česku riešia odstupné pre Hudáčka. Kapitán Kladna priznal chybu: Díval som sa iba na hokej

Július Hudáček.
Július Hudáček. (Autor: TASR)
Sportnet|9. jan 2024 o 14:45

V Česku sa diskutuje o odstupnom pre slovenského brankára.

KLADNO. Téma krátkeho pôsobenia hokejového brankára Júliusa Hudáčka v tíme HC Kladno rezonuje v Česku aj potom, čo si 35-ročný slovenský brankár už našiel nové pôsobisko.

U susedov sa diskutuje o odstupnom, ktoré Hudáček od Kladna dostal.

Za krátky angažmán, resp. vypovedanie zmluvy, mal inkasovať 15-tisíc eur. Informáciu uviedol na sociálnej sieti X napríklad predseda predstavenstva HC Dukla Trenčín Miloš Radosa, potvrdilo ju aj viacero zdrojov českého portálu isport.cz.

Hašek: Treba rešpektovať zákon

"J. Hudáček si údajne za 3 dni v Kladne mal zarobiť 15 000 EUR. Ak je to pravda, tak ten človek je ľudská hyena," reagoval na sociálnej sieti X český hokejový analytik a bývalý útočník Jakub Koreis.

Koreisovi v diskusii oponoval legendárny brankár Dominik Hašek, ktorý je paradoxne veľkým kritikom Ruska a hráčov v KHL.

"Nie som expert na pracovné vzťahy, ale... Pokiaľ sa obe strany na niečom dohodli, tak to treba rešpektovať. Nemôžeme si so zamestnancom vytierať pr..l len preto, že nám na ňom niečo nesedí. Zákon treba vždy rešpektovať," reagoval Hašek.

Klub sa totiž s Hudáčkom dohodol o predčasnom ukončení zmluvy len tri dni po tom, čo ho angažoval.

Kladno, spolumajiteľom ktorého je Jaromír Jágr, s Hudáčkom 3. januára podpísalo zmluvu do konca sezóny.

Reagovalo tak na zranenie svojej brankárskej jednotky Adama Brízgalu. Hudáček bol voľný, minulú sezónu strávil v ruskej KHL v drese kazašského Barysu Astana, v tejto sezóne zatiaľ nikde nechytal.

Situácia však v Česku okamžite vyvolala vlnu kritiky na sociálnych sieťach. Proti angažovaniu slovenského brankára protestovala aj časť priaznivcov klubu, ktorí avizovali bojkot domácich zápasov.

Nepáčilo sa im, že ich klub angažoval brankára, ktorý chytal v ruskej KHL aj po tom, ako vo februári 2022 rozpútali Rusi vojnu na území Ukrajiny.

Angažovanie brankára Hudáčka malo byť tiež dôvodom, prečo s klubom necestoval na zápas do Hradca Králové Jakub Voráček. Bývalý hráč NHL pre zranenie ukončil nedávno kariéru a v Kladne pôsobí v pozícii mentora.

Jágr: Nesúďte...

Klub následne reagoval rozviazaním zmluvy s brankárom.

"Rytíři Kladno oznamujú, že došlo k ukončeniu spolupráce s brankárom Júliusom Hudáčkom. Toto rozhodnutie sme urobili po zvážení všetkých aspektov súvisiacich s jeho angažovaním. Dospeli sme k záveru, že pokračovanie spolupráce nie je ani v záujme klubu, ani v záujme hráča," znelo oficiálne vyjadrenie klubu.

Novinári pred nedeľňajším domácim zápasom Kladna proti Hradcu Králové oslovili aj Jágra. Česká legenda sa však k situácii nechcela vyjadrovať.

„Poskytli sme oficiálne vyjadrenie a myslím si, že nie je dôvod na ňom niečo meniť, je dostačujúce pre všetkých,“ povedal Jágr.

Česká hokejová ikona cez víkend napísala na sociálnej sieti Instagram o.i. citát z biblie „Nesúďte. Aby ste neboli súdení.“

Smoleňák priznal chybu

Hudáčka dotiahol do Kladna kapitán tímu Radek Smoleňák, ktorý s odstupom niekoľkých dní na tému prehovoril pre isport.cz.  

„Som kapitán klubu, ktorý ma vychoval, chcem udržať extraligu pre jeho fanúšikov, pre mesto, záleží mi na tom, aby tu bola dobrá mládež. Cítim zodpovednosť. Preto som zavolal brankárovi, ktorý nikde nechytal. V tíme sa riešila po zranení Adama Brízgalu brankárska situácia. Pretože sa osobne s Julom poznáme, spýtal som sa ho, či trénuje a má záujem chytať. Vzápätí som posunul kontakt nášmu vedeniu,“ vravel Smoleňák. 

Dodal, že v prvom momente neriešil symbol a ani Hudáčkovo spojenie s KHL, ale mal. 

„Zrazu som videl, že hokejové Kladno je taký silný symbol pro množstvo ľudí. Mal som o tom premýšľať aj týmto spôsobom. Zároveň s Julom nemám žiadny problém, navyše je dobrý brankár. Len som sa mal pozerať aj ďalej, než na hokej.

Sme ľudia, robíme chyby. Ja som ju spravil v tom, že som sa pozeral čisto na hokejovú stránku. Tu by nám Julo veľmi pomohol, tým som si istý. Úprímne, jeho spojenie s KHL ma nenapadlo, keď som mu volal. Hľadal som pomoc pre Kladno.“ 

Hudáček dlho bez klubu nezostal. Na zmluve do konca sezóny sa dohodol s nemeckým klubom Frankfurt Löwen, ktorý pôsobí v najvyššej súťaži DEL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»V Česku riešia odstupné pre Hudáčka. Kapitán Kladna priznal chybu: Díval som sa iba na hokej