Málokto mu veril. Útočník s filipínskymi koreňmi patrí k najlepším hokejistom NHL

Jason Robertson oslavuje gól so spoluhráčmi.
Jason Robertson oslavuje gól so spoluhráčmi. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|14. jan 2022 o 07:00

Mladý útočník Dallasu hrá vynikajúco.

DALLAS. Má filipínske korene a málokto by povedal, že z neho vyrastie hviezda. Vytrel zrak všetkým a patrí medzi najlepších útočníkov v NHL.

A malo by sa o ňom hovoriť viac.

V tejto analýze sa spoločne pozrieme na jednu z rastúcich hviezd NHL. Je ňou ľavý krídelník Jason Robertson z tímu Dallas Stars.

Prekvapenie hneď v prvej sezóne

Pred začiatkom sezóny 2021 v NHL boli na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny viacerí kandidáti. Jednotka draftu Alexis Lafreniére, nemecká hviezda z juniorských majstrovstiev Tim Stützle, ruská stena Igor Šesťorkin, hviezdny Kirill Kaprizov a možno aj Nils Hoglander.

Áno, nakoniec to vyhral Kaprizov v drese Minnesoty. Na to však nepoukazujeme. Už po pár týždňoch bol Rus hlavný kandidát, ale popri ňom sa začal vyťahovať práve mladý Američan Robertson.

Oficiálna stránka NHL pred minulou sezónou vytvorila zoznam favoritov na spomínanú trofej. O Robertsonovi v ňom nebolo ani zmienky. Hlasy dostal iba jeho brat Nicholas, ktorý je prospektom Toronta. Ten ale odohral iba šesť zápasov.

Starší Jason zažil skvelú sezónu. V ročníku 2020/21 v najlepšej hokejovej lige nazbieral 45 bodov v 51 dueloch a zaslúžene skončil na druhom mieste v hlasovaní o najlepšieho nováčika sezóny. Na strieborné miesto ho vo svojich hlasovaniach zaradilo až 94 zo 100 hlasujúcich.

Prvá sezóna mu vyšla parádne, v tej druhej ale vôbec nezaostáva. Patrí medzi lídrov Dallasu a nezažíva úpadok, ktorý je pri mnohých spojený s druhou sezónou v profilige.

Poďme sa spolu pozrieť na to, akým hráčom je tento rodák z Kalifornie.

Radí sa k superhviezdam

V prebiehajúcej sezóne bodoval už 32-krát. Stačilo mu na 27 zápasov. Momentálne si drží sériu ôsmich stretnutí s aspoň jedným bodom.

V domácich zápasoch už bodoval jedenásťkrát v rade. Žiadnemu inému hráčovi sa to v tejto sezóne nepodarilo.

Odkedy nastúpil do NHL, teda od sezóny 2020/21 má v NHL 77 bodov v 78 zápasoch, čo je viac ako viacerí hviezdni hráči. Napríklad Brayden Point, Patrice Bergeron, Ryan O´Reilly, Matthew Tkachuk, Claude Giroux, Timo Meier, Andrej Svečnikov, Mathew Barzal a mnohí ďalší.

Všetci vymenovaní dokonca za toto obdobie odohrali viac zápasov ako Robertson. Pri tom všetkom hráva priemerne menej ako 17 minút na zápas. Žiaden z hráčov, ktorí získali od minulej sezóny viac bodov ako on, nehral menej.

Podľa Oh my Hockey už medzi hviezdy patrí, zaradili sme ho aj do našej zostavy Centrálnej divízie na víkend hviezd vo Vegas.

Ak by odohral celú 82-zápasovú sezónu, mal by nakročené k 95 bodom. A to všetko za 800-tisíc dolárov ročne. Analytický model, ktorý tvorí Dom Luszczyszyn pre magazín The Athletic, pritom vidí jeho hodnotu na úrovni astronomických 12,5 miliónov dolárov.

Korčuľovanie mu neubralo zo šikovnosti

Expert na hokejové talenty Corey Pronman označil Jasona Robertsona za jedného z najzaujímavejších hráčov na hodnotenie. Konzistentne bodoval už ako junior.

Hrával v kanadskej OHL hlavne za Kingston Frontenacs, kde hrá teraz Slovák Martin Chromiak a pravdepodobne budúca jednotka draftu Shane Wright. Robertson mal vo svojej juniorskej kariére priemer 1,26 bodu na zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Málokto mu veril. Útočník s filipínskymi koreňmi patrí k najlepším hokejistom NHL