Prehrávali o tri góly a nezabalili to. To je najviac, čo môžete chcieť, jasá tréner Česka

Českí hokejisti oslavujú bronz z MS do 20 rokov 2024.
Českí hokejisti oslavujú bronz z MS do 20 rokov 2024. (Autor: TASR/TT via AP)
Šimon Čop|5. jan 2024 o 19:24

Českí hokejisti získali na MS do 20 rokov 2024 bronzové medaily, strelili 4 góly v predposlednej minúte.

GÖTEBORG. V 8. minúte prehrávali 0:2 a po 39 minútach 2:5. Ešte dve minúty pred koncom ťahali za kratší koniec. 

Znie to až neuveriteľne. Českí hokejisti zvládli takmer nemožné. V predposlednej minúte zápasu o bronz na MS do 20 rokov 2024 strelili 4 góly v priebehu 50 sekúnd a nad Fínmi vyhrali 8:5. 

Dokázali, čo už toľkokrát predtým. Že závery zápasov patria im a že sa nevzdajú za akéhokoľvek stavu.

“Cítil som z hráčov a z lídrov, že to nezabalili. To je to najviac, čo od hráčov môžete chcieť. Lebo keď vám to ide, tak vie hrať každý,” hovoril po víťazstve tréner Patrik Augusta, ktorého tvár hrala všetkými pozitívnymi emóciami. 

Druhá medaila v rade 

Česko sa raduje z medaily z juniorského šampionátu druhý rok po sebe. Vlani brali striebro, tentoraz bronz. 

Zápas sa zapíše do českej histórie ako jeden z najväčších obratov. A možno pôjde o najpamätnejší zápas tohto turnaja. 

V 8. minúte, keď brankár Michael Hrabal inkasoval druhý gól a nahradil ho Jakub Vondraš, ktorý predtým na šampionáte neodchytal ani minútu, sa zdalo byť zle-nedobre. Ešte horšia situácia nastala, keď v čase 34:32 zvýšil na 5:2 pre Fínsko Hämeenaho.

Lenže na konci druhého dejstva sa v presilovke presadil Becher a v 45. minúte sa k nemu pridal Kulich. Takmer tri minúty pred koncom prišiel odvážny trénerský ťah, odvolanie brankára, ktoré zabralo. 

Česi následne strelili štyri góly v 59. minúte. Na 5:5 vyrovnal Becher, už o 15 sekúnd neskôr sa presadil Hamara a do prázdnej bránky uzavreli stav stretnutia Rymon a opäť Becher.

Išlo o najrýchlejšie štyri góly v histórii juniorských majstrovstiev sveta.

VIDEO: Zostrih zo zápasu o 3. miesto Česko - Fínsko na MS do 20 rokov 2024

Potiahol brankár, ktorý nechytal 

Posledný menovaný strelil v zápase hetrik, dokopy si pripísal až 5 bodov. Bol najproduktívnejším hráčom na ľade. 

“Nikdy na tento večer nezabudnem, dať hetrik v zápase o bronz a vyhrať. Je to posledný zápas v mojej mládežníckej kariére, som veľmi hrdý, že sa to skončilo takto,” hovoril s úsmevom na tvári. 

Medzi zlomové momenty zápasu patril jeho gól na 3:5 v oslabení i striedanie brankára. Hoci kouč Augusta po semifinále zdôrazňoval, že Hrabalovi verí, po neistom štarte sa rozhodol zariskovať a vyplatilo sa.

“Keď to prišlo, bol som v šoku. Asi som v hlave nič nemal, proste som išiel do toho zápasu,” hovorí Jakub Vondraš, klubový spoluhráč Dalibora Dvorského, ktorý bol celý šampionát dvojkou. 

Nechytať nebolo jednoduché, no vedel, že je to obeta pre tím. Na konci prišla jeho zaslúžená odmena, keď na ľade prispel k zisku vytúženej medaily. 

“Nebolo to jednoduché. Ale snažil som sa byť pozitívny, byť dobrá dvojka. Zlízal som si smotanu, ale za to môže celý tím, aj “Hraboš”, ktorý odchytal väčšinu zápasov, je to hlavne jeho triumf,” sklonil sa pred kolegom.

Radosť Čechov zo zisku bronzu na MS do 20 rokov 2024.
Radosť Čechov zo zisku bronzu na MS do 20 rokov 2024. (Autor: TASR/TT via AP)

Mužstvo vytvorilo tím 

Česi začali šampionát prehrou 2:6 so Slovenskom. Potom porazili Nórsko, s Američanmi prehrali až po samostatných nájazdoch a na záver skupiny vyhrali nad Švajčiarmi. 

Vo štvrťfinále zdolali Kanadu 3:2. V semifinále nestačili na Švédov, ale dokázali sa namotivovať na boj o tretie miesto a nevzdali sa, ani keď sa zdalo, že im zostane povestná “zemiaková medaila”. 

“Na čase, ktorý sme strávili spolu, sa mi najviac páčilo, že to mužstvo vytvorilo tím. To nie je samozrejmosť. Prešli sme si obdobiami, keď sa nám nedarilo i takými, keď sa darilo,” spomína tréner. 

“Povedal som im, že im veľmi gratulujem, že ich rešpektujem a že bola radosť za nimi stáť na striedačke.”

O dôvere v tím hovorili aj všetci hráči. 

“Verili sme si celý zápas. V tretej tretine sme videli, že Fíni iba bránia a vôbec sa nesnažia útočiť. To sme využili a dali sme rýchle góly,” vyjadril sa Becher. 

Česi sa po zápase poďakovali divákom a potom bežali do šatne oslavovať. 

“Spievame, strieka sa šampanské, jasáme. Je to skvelý obrat. Chceme si to užiť,” uzavrel brankár Vondraš. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Prehrávali o tri góly a nezabalili to. To je najviac, čo môžete chcieť, jasá tréner Česka