Cale Makar mohol hrať za Philadelphiu. Všetko mal zmeniť tvrdohlavý Hextall

Cale Makar v drese Colorada Avalanche.
Cale Makar v drese Colorada Avalanche. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|12. jan 2022 o 16:49

O tom, či a nakoľko je príbeh pravdivý, sa vedú špekulácie.

PHILADELPHIA. Osudová chyba alebo vymyslený príbeh na pošpinenie niečieho mena? Hokejovými médiami sa začali šíriť zákulisné informácie z draftu 2017.

Do sveta ich vypustil Bobby Clarke, legendárny útočník Philadelphie Flyers. V štruktúrach organizácie ako funkcionár pracuje s krátkymi prestávkami od roku 1984, dlhé roky bol dokonca jej generálnym manažérom.

V podcaste s názvom The Cam & Strick Podcast si zaspomínal na draft 2017, v ktorom podľa neho Flyers urobili osudovú chybu. Ako vraví, môže za ňu vtedajší generálny manažér Ron Hextall.

Arogantný manažér?

Keď sa ho moderátori podcastu Cam Janssen a Andy Strickland začali pýtať na Hextalla, Clarke nešetril kritikou. Opísal jeho praktiky na drafte.

V roku 2017 si vo výbere nováčikov vzali Flyers talentovaného Nolana Patricka. Jeho osud je smutný, v Philadelphii už nepôsobí. Za to, že sa z neho stal draftový prepadák, môžu z veľkej časti zdravotné problémy.

Patrick sa teda stal draftovou dvojkou. Podľa Clarkea však išlo o rozhodnutie jediného muža - terajšieho manažéra Pittsburghu Penguins, Rona Hextalla.

"Mali sme druhú voľbu na drafte a dopadlo to tak, že sme draftovali Nolana Patricka. Nikto z našich skautov ho však draftovať nechcel," tvrdí Clarke.

"Neviem, aký veľký mal Patrick potenciál, je určite výborným hráčom, ale skauti chceli Makara. Jasné, že šiel ako ďalší v poradí. Teraz je superstar, kým Patrick nehráva, ale Hextall spravil toto rozhodnutie z vlastnej vôle. A na takéto rozhodnutia doteraz doplácame."

Rozdiel je enormný

Kritici však našli v Clarkeových tvrdeniach diery. Jednak nebol Makar v preddraftových rebríčkoch hodnotený tak vysoko ako Patrick, preto nebolo prekvapením, že išiel až po ňom.

Po ďalšie, Clarke tvrdí, že Makar šiel hneď po Patrickovi, ale skutočnosťou je, že bol vybratý až zo štvrtého miesta.

Má pravdu v tom, že je medzi hráčmi obrovský výkonnostný rozdiel. Cale Makar boduje vo vysokom tempe a ak by v nastolenom trende pokračoval, strelil by 44 gólov v sezóne. Viac sa v histórii podarilo len Paulovi Coffeymu (48) a Bobbymu Orrovi (46).

Patrick v doterajšom priebehu kariéry odohral 206 duelov so ziskom 73 (31+42) bodov. V súčasnosti patrí klubu Vegas Golden Knights.

Clarke v pokračovaní podcastu v podstate obvinil Hextalla za to, že "letci" v súčasnosti nedosahujú úspechy.

"Povýšil samého seba nad tím," myslí si 72-ročný Kanaďan, najproduktívnejší hráč klubu v histórii. "A to je niečo, čo by som si o ňom nikdy, naozaj nikdy nemyslel, lebo som ho vždy poznal ako tímového hráča."

Clarke bol generálnym manažérom v období, keď patril Hextall medzi najväčšie hviezdy Philadelphie Flyers.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Cale Makar mohol hrať za Philadelphiu. Všetko mal zmeniť tvrdohlavý Hextall