Na Spiši by inokedy bolo plno. Najhorší výkon, hneval sa tréner Slovana

Nováčik zo Spišskej Novej Vsi zdolal favorita z Bratislavy 4:2.
Nováčik zo Spišskej Novej Vsi zdolal favorita z Bratislavy 4:2. (Autor: Jozef Petruška)
Jozef Petruška|18. nov 2021 o 13:49

Domácich priviedla k výhre dlhoročná stálica Slovana Bratislava.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Sedemnásteho novembra mohol byť v Spišskej Novej Vsi okrem štátneho aj veľký športový sviatok. Po dlhých rokoch tam opäť zavítal najslávnejší slovenský hokejový klub Slovan Bratislava.

Práve s týmto klubom sú na Spiši spájané najvyššie divácke rekordy.

Nezabudnuteľný bol zápas v sezóne 1993/1994, keď hral za Slovan Peter Šťastný. V septembri roku 2009 sa v prvom kole podieľal na otvorení zaplneného zrekonštruovaného štadióna kapitán Slovana a odchovanec Spišskej Novej Vsi Ľubomír Vaic.

Divácke návštevy sa vtedy počítali v tisíckach. Teraz v stredu v desiatkach.

Sto vstupeniek? Nemali na výber

Vedenie spišskonovoveského klubu do poslednej chvíle rokovalo a vyjednávalo na všetkých možných úrovniach, koľko divákov môže pustiť na hokej.

„Bohužiaľ, aj napriek našim očakávaniam, že príde k zmene výšky počtu očkovaných platiacich divákov v čiernom okrese, sa situácia nezmenila. Neostáva nám teda nič iné len uvoľniť do predaja maximálny dovolený počet vstupeniek – 100 kusov. Vieme, ako sme sa všetci tešili na plný štadión a Slovan Bratislava, ale, bohužiaľ, my ako hokejový klub nemáme na výber,“ uvádzalo sa v oficiálnom stavisku klubu pred začiatkom stretnutia.

Zopár desiatok šťastlivcov malo napokon veľkú radosť.

Úvodný parádny gól Nieminena do šibenice bol ozdobou zápasu. Po góloch Vartovníka a Štraucha to za stavu 3:1 vyzeralo pre Spišiakov veľmi nádejne.

Opäť ich držal nad vodou výborne chytajúci Melicherčík, hoci ho dvakrát prekonal Brant Harris.

Dlho po stretnutí sa rozoberal zákrok MacKenzieho na Nieminena, ktorý v závere pečatil strelou do prázdnej bránky víťazstvo Spišiakov 4:2.

Kanadský obranca Slovana už po odohratí puku do Fína sotil a ten bolestivo narazil do mantinelu. Na ľade sa vzápätí strhla šarvátka.

Döme: Hrali sme katastrofálne

Nováčik extraligy dosiahol plný bodový zisk proti Slovanu po takmer dvoch desaťročiach.

Špecifikom bolo aj to, že Spišská Nová Ves postúpila do extraligy pod vedením trénera Miroslava Mosnára, ktorý dlhé roky pôsobil ako hráč a tréner práve v Slovane.

„Trénerovi Spišskej chcem zablahoželať k víťazstvu. Poznáme sa už dlho, a tak pred zápasom neboli žiadne sms správy, či vzájomné podpichovačky. Skôr sme sa každý sústredili na svoje mužstvo,“ povedal po zápase tréner Slovana Róbert Döme, ktorého trápil slabší výkon jeho zverencov. 

Hrali sme katastrofálne. Absolútne sme nesplnili, čo sme chceli. Niektorí hráči sa jednoducho musia zobudiť a nemôžeme hrať takto zle. Stopercentne si niektorí hráči vypočujú nejaké veci a v Michalovciach budú chýbať. Takto zle som Slovan pod mojím vedením ešte nevidel hrať," vravel nahnevane tréner hostí.

Tréner Spišskej Novej Vsi Miroslav Mosnár.
Tréner Spišskej Novej Vsi Miroslav Mosnár. (Autor: TASR)

„Ak pôsobíte v klube dvadsať rokov, tak to je vo vás. Z minulosti vieme, že so súperom zvučného mena chce každý uhrať dobrý výsledok. Tak tomu bolo teraz aj z našej strany,“ priznal Mosnár.

Majú medaily z majstrovstiev sveta

Po stretnutí zaujala vrelo diskutujúca miniskupinka. Šlo o priateľské stretnutie plné otázok a spomienok.

So svojím bývalým mládežníckym trénerom a pedagógom Mariánom Danielom debatovali dvaja odchovanci spišskonovoveského hokeja a rodáci z Gelnice Michal Sersen a Ladislav Ščurko.

Obaja sa po prvý raz stretli vo vzájomnom súperení v extraligovom zápase na ľade, v ktorom hokejovo rástli. Kým Ščurko pôsobí v Spišskej Novej Vsi od začiatku tejto sezóny, kapitán Slovana Sersen sa vrátil na Spiš po dlhých rokoch.

 „Už som na dôchodku, ale na hokej chodím stále. Na Slovan som sa veľmi tešil,“ odpovedal Marián Daniel, ktorý svoje hokejové skúseností zúročuje v mediálnej oblasti.

Stari-známi, zľava Michal Sersen, Marián Daniel a Ladislav Ščurko.
Stari-známi, zľava Michal Sersen, Marián Daniel a Ladislav Ščurko. (Autor: Jozef Petruška)

Michal Sersen a Ladislav Ščurko sú v hokejovej sieni slávy gelnického hokeja.

V roku 2003 priniesli strieborné medaily z majstrovstiev sveta do 18 rokov, ktoré sa konali v Jaroslavli.

Mladí Slováci vo finále podľahli Kanade 0:3, pričom predtým v semifinále vyradili domáce Rusko so začínajúcimi hviezdami Ovečkinom a Malkinom.

Sersen má v zbierke aj striebro zo seniorského šampionátu 2012 v Helsinkách. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Na Spiši by inokedy bolo plno. Najhorší výkon, hneval sa tréner Slovana