Košice potiahol štvorbodový Paršin, Slovan prišiel o pozíciu lídra

Hokejisti HC Košice.
Hokejisti HC Košice. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|17. nov 2021 o 17:47 (aktualizované 17. nov 2021 o 21:48)

Prešov vyhral už siedmy duel v sérii.

BRATISLAVA. Hokejisti Nitry zvíťazili v utorňajšom zápase 16. kola najvyššej slovenskej súťaže nad Michalovcami 3:0 a pripísali si tretí triumf v sérii.

O svojom víťazstve rozhodli v druhej tretine, ktorú vyhrali trojgólovým rozdielom. Na strelenie troch gólov im postačilo osem minút a 34 sekúnd.

Skóre duelu otvoril po šikovnom teči pred bránkou súpera Martin Volko. Pre 20-ročného útočníka to bol prvý extraligový gól, dokonca s prívlastkom víťazný.

"Teší ma to, ale vyplynulo to z dobrej tímovej roboty. Som rád, že mi to tam konečne padlo," povedal po druhej tretine v rozhovore pre Sport TV.

Hokejisti Nitry sa tešia z gólu.
Hokejisti Nitry sa tešia z gólu. (Autor: TASR)

Haščák pri premiére nebodoval

Nitru z prvého miesta tabuľky mohol zosadiť bratislavský Slovan, ktorý ale na ľade Spišskej Novej Vsi prehral 2:4. Hostia herne neoslnili, hoci si premiéru v ich drese odkrútil aj jeden z najlepších hráčov ostatných sezón Marcel Haščák.

Rodák z Popradu bol strelecky aktívny, ale nepodarilo sa mu bodovať. Aj s ním na ľadovej ploche Slovan v závere tlačil domáci tím, ale výhru Spišskej Novej Vsi spečatil gólom do prázdnej bránky Otto Nieminen.

Následne bol však nešportovo atakovaný obrancom Slovana Mattom MacKenziem, narazil do mantinelu, čo spôsobilo veľkú melu. Rozhodcovia mali čo robiť, aby sa predišlo pästným súbojom.

Paršin sa zaskvel štyrmi bodmi

Gólovo bohatší zápas videla ľudoprázdna Steel aréna, kde Košice privítali Banskú Bystricu. Hostia viedli po prvej tretine 2:1, v zápase mali výraznú streleckú prevahu, ale napriek tomu v metropole východu nebodovali.

Hviezdou zápasu bol ruský útočník Košíc Denis Paršin, ktorý si pripísal dva góly a dve asistencie. Zaujímavosťou je, že rovnaký počet gólov strelil aj v predošlých ôsmich ligových dueloch, v ktorých nastúpil.

Záverečná tretina patrila Marekovi Bartánusovi, ktorý dvoma gólmi rozhodol o triumfe domácich 5:3. Košice zdolali Banskobystričanov na svojom ľade štvrtýkrát v sérii, pričom zakaždým bodovali naplno a strelili aspoň štyri góly.

Košický útočník Marek Bartánus pred brankárom Filipom Belányim.
Košický útočník Marek Bartánus pred brankárom Filipom Belányim. (Autor: TASR)

Úspešná séria Prešova pokračuje

K štvorbodovému zápasu mal nakročené aj zvolenský útočník Václav Stupka, ale napokon sa musel uspokojiť s bilanciou 2+1. Najmä jeho zásluhou sa Zvolen tešil z jednoznačného víťazstva 5:1 nad Liptovským Mikulášom. 

Hostia doplatili na svoju nedisciplinovanosť. Až trikrát inkasovali pri vlastnom oslabení, čo malo zásadný vplyv na konečný výsledok. Liptáci nebodovali štvrtýkrát v sérii a naďalej sú v tabuľke poslední. 

Úspešnú bilanciu domácich tímov vo sviatočný deň nepotvrdila trenčianska Dukla. Tá už po prvej tretine prehrávala s Prešovom 0:3 a hoci mala mohutný finiš, napokon nezískala ani bod. Prehrala 3:5. 

Nováčik najvyššej súťaže pokračuje vo výbornej sérii. Od 22. októbra vyhral všetkých sedem súťažných duelov. Paradoxne bod stratil len proti Liptovskému Mikulášu, ktorého na domácom ľade zdolal až po samostatných nájazdoch.

Tipos extraliga - 16. kolo:


Nitra - Michalovce 3:0 (0:0, 3:0, 0:0)

Góly: 32. Volko (Švarný, Nemec), 35. Raskob (Holešinský), 40. Varga (Tvrdoň, Buček)

Rozhodovali: Snášel, Novák - Durmis, Valo, vylúčení: 4:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1216 divákov.

Nitra: Honzík – Pupák, Raskob, Švarný, Nemec, Vitáloš, Bodák, Socha – Tvrdoň, Hrnka, Varga – Buček, Rockwood, Holešinský – Sýkora, Bajtek, Volko – Drábek, Šramaty, Múčka - Molnár

Michalovce: Kaarlehto – Macejko, Bokroš, Gajdoš, Mudrák, Stripai, Mihalik, Ťavoda – Keränen, Cameranesi, Regenda – Founier, Mráz, Erkinjuntti – Galamboš, Suja, Žitný – Kukuča, Buc, Mašlonka - Hájnik

Hlasy po zápase:

Jozef Račko, asistent trénera Nitry: "Na začiatku bolo vidieť, že mužstvá sú oddýchnuté. Jazdilo sa hore-dole a postupom času sa pridávali na oboch stranách šance. Nám to tam padlo, súperovi nie. Hlavne cez druhú prestávku sme hovorili za stavu 3:0, pre nás trochu šťastného, aby sme si dávali pozor. Súper mal následne pár šancí, ale nedal gól a záver sme zvládli. Dávid Honzík konečne vychytal nulu, takže sme spokojní."

Juraj Faith, asistent trénera Michaloviec: "Matematika je všetkým jasná, bez gólov, pri veľmi dobrej hre môžete pomýšľať maximálne na bod. V ofenzíve sme boli málo aktívni, málo nebezpeční. Naopak, vzadu sme poskytli Nitre veľa priestoru, boli sme pasívni a málo agresívni. V tretej tretine sme sa snažili niečo s výsledkom urobiť, boli tam pološance, nejaký nájazd. Treba pogratulovať Nitre k trom bodom, je to zaslúžený výsledok."

Košice - Banská Bystrica 5:3 (1:2, 2:1, 2:0)

Góly: 6. Romančík (Chovan, Paršin), 29. Paršin (Pereskokov, Saucerman), 35. Paršin (Klhůfek), 44. Bartánus (Tansey), 60. Bartánus (Paršin, Deyl) - 8. Výhonský (Tamáši, Jendroľ), 16. Berger (Fossier, Cardwell), 36. Cardwell (Ščerbak, Berger).

Rozhodovali: Štefik, Müllner - D. Konc ml., Hercog, vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Košice: Riečický - Šedivý, Saucerman, Deyl, Tansey, Cibák, Romančík, Jacko - Klhůfek, McPherson, Bartánus - Paršin, Chovan, Pereskokov - Rogoň, Belluš, Lapšanský - Jokeľ, Havrila, Milý

Banská Bystrica: Belányi - Breton, Boldižár, Cardwell, Ďatelinka, Crevier-Morin, Španko, Fatul - Mistele, Ihnačák, Kabáč - Fossier, Berger, Šoltés - Vašaš, Bubela, Gabor - Výhonský, Tamáši, K. Jendroľ - Ščerbak

Hlasy po zápase:

Kalle Kaskinen, tréner HC Košice: "Bol to náročný zápas po dlhšej prestávke. Banská Bystrica potvrdila, že je to silný tím s výbornou ofenzívou. Nás podržal brankár Riečický a za víťazstvom nás nasmerovali dva góly Paršina v druhej tretine. Som rád, že sme víťazne vstúpili do ďalšej časti sezóny po reprezentačnej prestávke."

Tuukka Poikonen, tréner HC 05 Banská Bystrica: "Bol to rovnaký výsledok a podobný zápas ako v našom predošlom zápase v Košiciach. Žiaľ, opäť sme doplatili na to, že nepremieňame šance. Vytvorili sme si ich veľa, ale neboli sme dostatočne efektívni. Proti tímu, aký majú Košice, musíte premieňať šance. Som spokojný s výkonom nášho tímu, hráči sa snažili."

Zvolen - Liptovský Mikuláš 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

Góly: 15. Jedlička (Hraško, Zuzin), 30. Stupka (Kubka, Saracino), 38. Zuzin (Stupka), 39. Stupka (Jedlička, J. Mikúš), 51. Leskinen – 29. Salija (J. Jurík).

Rozhodovali: Výleta, M. Korba – Frimmel, Janiga, vylúčení na 2 min: 6:7, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 100 divákov.

Zvolen: Rahm – Kotvan, Hain, Diakov, Roy, Hraško, Kubka, Barcík – Török, Jedlička, Zuzin – Krieger, Puliš, Leskinen – Stupka, J. Mikúš, Saracino – Chlepčok, Marcinek, Csányi – Gubančok

L. Mikuláš: Kozel – Vaartinen, Ventelä, Salija, Shepelev, Mezovský, Ilenčík, J. Nemec, Kurali – Obdržálek, Hovorka, Kriška – J. Jurík, S. Petráš, Michalík – Čuvilov, Walega, Matúš Paločko – Kalousek, M. Uhrík, Dunčko

Hlasy po zápase:

Peter Oremus, tréner HKM Zvolen: "Dnes sme potvrdili, že náš tréningový proces počas reprezentačnej prestávky bol dobrý. V zápase sme boli aktívni, dali sme góly. Vždy je ešte čo zlepšovať, ale za toto víťazstvo sa tešíme, lebo nie je jednoduché po prestávke naskočiť na víťazstvo. Konečne sme počas prestávky kompaktne trénovali, chýbal iba Viedenský, a veľmi nám to pomohlo. Teší ma dnes výkon Stupku. Nie je jednoduché nastúpiť do zápasov po dlhšom zranení. Verím, že tieto góly mu pomôžu."

Milan Jančuška, tréner L. Mikuláša: "Nebol to ľahký duel na ľade majstra, no musím povedať, že prvá tretina bola z našej strany veľmi slabá. Potom sme sa chytili, vyrovnali sme v druhej tretine na 1:1, škoda však rýchleho gólu na 2:1 zo strany Zvolena. Mali sme následne obrovské šance na vyrovnanie, no nepodarilo sa nám skórovať. Z prečíslenia sme napokon dostali tretí gól a ten rozhodol o zápase. Veľa hráčov sme mali chorých a zranených, pre nich to bol po dlhšej dobe prvý zápas, čo bolo cítiť. Treba čas, aby sa dostali do formy. Verím, že z ich strany to bude už v najbližšom zápase lepšie."

Václav Stupka, strelec dvoch gólov Zvolena: "Sme spokojní s výsledkom, no nemôžeme sa uspokojiť s týmto víťazstvom. Chceme vyhrať aj ďalšie zápasy. Od začiatku sme mali proti Liptákom prevahu. Možno nás trošku zaskočil gól súpera na 1:1, ale mali sme viac šancí a dokázali sme dať z nich góly. Som rád, že som mohol znovu naskočiť do zápasu, chalani mi pomohli, uľahčili mi to na ľade. Hrali sme kompaktne, preto mám aj tie tri body na konte. Mal som šance aj na hetrik, ale hráči Mikuláša tam mali dobre položené hokejky, niečo aj brankár pochytal."

Trenčín - Prešov 3:5 (0:3, 1:1, 2:1)

Góly: 26. E. Švec (Tybor, Mikyska), 49. Tybor (Starosta, Rehuš), 55. Bezúch (Paukovček, Kudla) - 2. Zagrapan (Jendroľ), 8. Charbonneau, 16. Šimun (V. Fekiač, D.Ružička), 36. Čacho (Šimun, Charbonneau), 60. A. Nauš.

Rozhodovali: D. Konc st., Kalina – Gegáň, Bogdaň, vylúčení: 3:5 na 2 min,, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0

Trenčín: Valent (od 16. Bowns) – Lemcke, Kudla, E. Švec, Starosta, Chovan, Nátny, Martiška – Tybor, Mikyska, Bezúch – Valach, Paukovček, Honzek – Minárik, J. Švec, Berisha – Krajč, Rehuš, Hudec – Krajčovič

Prešov: Bespalov – Bakala, Rajnoha, Růžička, Rais, Turan, Jendroľ, F. Fekiač – Charbonneau, Čacho, Welychka – Sýkora, T. Nauš, Michnáč – A. Nauš, Zagrapan, Lalík – Šimun, V. Fekiač, Žilka

Spišská Nová Ves - Slovan Bratislava 4:2 (0:0, 3:1, 1:1)

Góly: 24. Nieminen (Ouellet, Atwal), 29. Vartovník (Tomala, Ščurko), 35. Štrauch (Petgrave, Tyczynski), 60. Nieminen (Kuru, Rapáč) - 25. Harris (Maier), 57. Harris (Rapuzzi).

Rozhodovali: T. Orolin, Jobbágy – P. Tvrdoň, Jurčiak, vylúčení: 7:6, navyše: Atwal 10+DKZ za nešportové správanie sa, Petgrave, Rapáč obaja 10 minút za nešportové správanie sa - Haščák 10 minút za nešportové správanie sa, Rapuzzi 5+DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 100 divákov.

Spišská Nová Ves: Melicherčík – Petgrave, Malina, Ouellet, Atwal, Romaňák, Česánek, Ordzovenský – Štrauch, Tyczynskí, Majdan - Nieminen, Kuru, Rapáč – Hamráček, Vrábeľ, Ščurko – Tomala, Vartovník, Giľák

Slovan: Gudlevskis – Sersen, Maier, Valach, Gachulinec, Mackenzie, Beňo, Golian – Yogan, Haščák, Kytnár - Harris, Rapuzzi, Matoušek – Šotek, Gašpar, Sukeľ – Jääskeläinen, Fominych, Bezák

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Košice potiahol štvorbodový Paršin, Slovan prišiel o pozíciu lídra