Haye zdolal Valujeva a je majstrom sveta v ťažkej váhe

David Haye
David Haye (Autor: ap)
TASR|8. nov 2009 o 07:55

Britský boxer David Haye je novým majstrom sveta v ťažkej váhe organizácie WBA.

NORIMBERG.

V sobotňajšom ostro sledovanom dueli v Norimbergu zdolal ruského obhajcu titulu Nikolaja Valujeva na body a uštedril mu iba druhú prehru v 52. zápase medzi profesionálmi.

vyhlasovanie výsledkov

Haye premenil slová na realitu

Po dvanástich kolách museli rozhodnúť o víťazovi rozhodcovia. Dvaja prisúdili body v prospech Hayeho (116:112), tretí hodnotil zápas nerozhodne (114:114).

"Kľúčom k úspechu bola moja rýchlosť. Ľudia neverili, že môžem vyhrať, ale ja som dal do toho všetko úsilie a vyplatilo sa."

"Moje údery boli pre súpera príliš silné," vyznal sa 29-ročný Haye, ktorý mal v ringu značný hendikep - od Valujeva je o 28 cm nižší a 44 kg ľahší, ale o to viac bol medzi povrazmi pohyblivejší.

18.jpg

Haye (vpravo) zasadzuje jeden z tvrdých úderov na hlavu Valujeva

"Ľudia si neuvedomujú, že som veľmi rýchly a mám silný úder. Som viac atletický a keby som neboxoval, hral by som futbal alebo rugby," uviedol ďalej britský boxer a dodal: "

Všetci si mysleli, že som blázon. Ale ja som vedel, že do dokážem prinútiť, aby minul."

Svojho protivníka opísal ako veľmi tvrdého, najmä keď si v druhom kole poranil pri údere do Rusovej hlavy pravú ruku. "Bolo to ako udrieť do tehlovej steny," poznamenal Haye.

O triumfe Hayeho rozhodlo posledné 12. kolo, v ktorom hrozil vyčerpanému a ťažkopádnemu Valujevovi knokaut. Hoci spŕšku rán ruský obor ustál, pasívny výkon v záverečnom kole ho stál body a v konečnom dôsledku aj obhajobu titulu.

Pre Hayeho, ktorý bol majstrom sveta aj v poloťažkej váhe, to bolo 23. víťazstvo. Rýchlosť Brita uznal aj zdolaný Valujev:

"Dnes sa stala jedna vec, ktorú som nečakal. Bolo to pre mňa ako maratón. Ako atletické preteky. Nebol som pripravený na toľko behania," priznal ruský obor.

"Rozhodcovia rozhodli ako rozhodli a myslím, že rozdiel urobilo posledné kolo, najmä jeho záver."

Vo všeobecnosti prevládal názor, že sa víťazom stáne práve ruský Goliáš, britský Dávid však napokon premenil svoje veľké predzápasové vyhlásenia na činy, keď svojho súpera dokonca nazval "cirkusovou obludou" a teší sa tak z majstrovského primátu.

1

2

3

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Haye zdolal Valujeva a je majstrom sveta v ťažkej váhe