Hantuchovú čaká Clijstersová, Lacko proti Nadalovi

(Autor: SITA/AP)
TASR|18. jan 2012 o 03:47

Slovenská tenistka sa potrápila v druhom kole Australian Open s Lesiou Curenkovou z Ukrajiny, s ktorou vyhrala až po troch setoch.

MELBOURNE. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa po úspešnom obrate prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Semifinalistka z roku 2008 si v druhom kole poradila s Ukrajinkou Lesiou Curenkovou po dvaapolhodinovej trojsetovej bitke 4:6, 6:4 a 6:3.

Hantuchová prehrávala s vlaňajšou víťazkou turnaja ITF Slovak Open v bratislavskom NTC v druhom dejstve 2:3 a mala brejk dolu, podarilo sa jej však otočiť nepriaznivý vývoj.

Zverenke talianskeho trénera Claudia Pistolesiho sa napokon nevypomstilo, že až deväťkrát v zápase stratila vlastné podanie.

Hantuchová: Nemám čo stratiť

"Dnes to bolo také tenisové trápenie. Vôbec som nehrala, čo som mala. Opäť som sa však v tom teple cítila fyzicky dobre a bolo dôležité nevzdávať sa. Bojovala som o každú loptu, hoci ma frustrovalo, že herne som určite nepredvádzala to, čo som si predstavovala," povedala Daniela Hantuchová po zápase.

"Proti Kim nemám čo stratiť a pôjdem do toho zápasu s tým, že chcem vyhrať. Kim je skvelá hráčka a veľká šampiónka. Moja bilancia s ňou nie je práve pozitívna, no každý zápas je iný. Ak chcem uspieť, musím hrať svoj najlepší tenis a podať neporovnateľne lepší výkon ako dnes proti Curenkovej. Rada by som nadviazala na hru z prvého setu nášho duelu v Brisbane, ktorý som síce prehrala, no bola tam výborná intenzita. Bolo by skvelé pridať k výkonu z Brisbane ešte niečo navyše, potom to bude OK," dodala bývalá svetová päťka.

V dueli o postup do osemfinále nastúpi Hantuchová v piatok proti obhajkyni titulu jedenástej nasadenej Belgičanke Kim Clijstersovej, s ktorou má negatívnu bilanciu 1:9. Začiatkom januára ju však prvýkrát v kariére zdolala v semifinále turnaja v Brisbane, kde Clijstersová v druhom sete zápas skrečovala pre zranenie ľavého bedrového kĺbu.

Belgičanka v stredu v 2. kole v aréne Roda Lavera deklasovala Francúzku Stephanie Foretzovú Gaconovú za 47 minút 6:0 a 6:1.

Hantuchová má v Melbourne už teraz istú prémiu 54.625 austrálskych dolárov a 160 bodov do svetového rebríčka WTA.

Lacko proti Nadalovi

Lukáš Lacko je na Australian Open v treťom kole a vo štvrtok vyzve svetovú dvojku Rafaela Nadala. Včera odplatil hladkú prehru Američanovi Youngovi z lanského US Open a vyhral 6:3, 6:1, 3:6, 6:3.

Lacko zaskočil Younga od začiatku zápasu aktívnou hrou, taktickou disciplínou a odvahou. Američan skúšal staré triky z New Yorku, no lopty sa vracali späť, a keď ani na sieti nepochodil a prizeral sa skvelým Slovákovým obhodeniam.

„Young určite nečakal moju taktickú hru,“ povedal Lacko. „Vlani proti mne bodoval vysokými loptami s rotáciou najmä do bekhendu, teraz som to tu čakal a našielsom obranu. Z tých vysokých lôpt som mu nehral krížne a nenahrával na jeho forhendy, keďže je ľavák, ale vracal som ich po čiare. V treťom sete na mňa prišla kríza, stratil som podanie i set, ale mimoriadne dôležitý bol úvod štvrtého, keď som viedol 3:0.“

Nadal ubehá a ničí rotáciou vľavo, vpravo

Vo štvrtok vyzve svetovú dvojku, Španiela Nadala, s ktorým už v Aréne Roda Lavera prehral pred dvomi rokmi hladko v troch setoch.

„Konečne som prešiel cez to druhé grandslamové kolo. Teším sa na Nadala, je veľký favorit, ale pôjdem si to tam užiť. Tlak bude na ňom, no viem, čo ma čaká. Nepríjemné rotované údery do rohov, ľavá, pravá. Takto si on súpera rozhodí a potom boduje, nehrá priame údery, ničí hráčov kondične. Na toto sa musí hrať odvážne, chodiť dopredu proti loptám a neslobodno cúvnuť, potom vás rozloží,“ hovorí 24­ročný hráč.

Lacko sa stane po Australian Open opäť slovenskou jednotkou a takmer s istotou sa vráti do svetovej stovky. „Mohol by som patriť do prvej päťdesiatky. Potrebujem sa však stabilizovať, takticky a psychicky zvládať ťažké zápasy, a výsledky sa dostavia,“ dodal.

Ľjubičič: Lacko konečne presadzuje talent

Chorvát Ivan Ľjubičič, ktorého Lacko vyradil v 1. kole v 5 setoch nám včera pred súbojom Lukáša s Nadalom povedal: “Recept? Roky o ňom všetci vieme – Lacko musí podať životný výkon, nakloniť si veľa šťastia a Rafa musí mať veľmi zlý deň. Lukáš sa však zlepšil. Poznám ho už dlhšie a konečne už presadzuje svoj talent.“

Vo štvorhrách postúpili Dominika Cibulková i Filip Polášek. Vypadla Magdaléna Rybáriková a smoliarka Janette Husárová odletela domov po tom, čo jej o chlp ušla hlavná súťaž. Bola druhá pod čiarou.⋌ (buč)

Kim Clijstersová zdolala Stephanie Foretzovú Gaconovú 6:0, 6:1. Čítajte viac >>
ico

Dvojhra - 2. kolo:

Daniela HANTUCHOVÁ (20-SR) - Lesia Curenková (Ukr.) 4:6, 6:4, 6:3

Úvod zápasu medzi Hantuchovou a Curenkovou bol rozháraný. Obe hráčky sa trápili na podaní, nevedeli sa dostať do správneho rytmu a diváci videli šesť brejkov za sebou. Ako prvá si podržala podanie Hantuchová, no Curenková získala od stavu 3:4 tri gemy v rade a prvý set sa stal jej korisťou.

Ukrajinka ťažila najmä z výborného obojručného bekhendu, s pribúdajúcimi minútami obmedzila počet nevynútených chýb z forhendu a dokázala Hantuchovú pretlačiť v dlhších výmenách od základnej čiary.

Druhý set mal navlas rovnaký začiatok ako prvý. Curenková mala trikrát brejk k dobru, ani raz ho však nedokázala potvrdiť, čo sa jej vypomstilo. Za stavu 3:5 síce vďaka dvom skvelým stopbalom odvrátila dva setbaly, no následne na to piatykrát za sebou stratila servis a Hantuchová si vynútila rozhodujúce dejstvo.

Na jeho začiatku sa 22-ročná Curenková po rýchlom brejku ujala vedenia 4:1, no oveľa skúsenejšia Hantuchová následne získala štyri gemy za sebou a vybojovala si postup do 3. kola. Za stavu 5:3 premenila po úspešnom bekhendovom obhodení pri vlastnom podaní v poradí druhý mečbal, keď predtým dokázala otočiť z 15:40.

Lukáš LACKO (SR) - Donald Young (USA) 6:3, 6:1, 3:6, 6:3

Lackovi vyšiel úvod stretnutia s Youngom, keď v treťom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:1. V ôsmej hre mal Američan brejkbal na 4:4, no Lacko ho odvrátil skvelým bekhendovým obhodením, v deviatom geme opäť zobral súperovi servis a prvý set získal vo svoj prospech.

Slovenský daviscupový reprezentant sa dostal na koňa a v druhom dejstve na dvorci jasne dominoval. Skvele podával i returnoval, vychádzali mu kombinácie úderov a Američanovi dovolil uhrať iba jediný gem, aj do až za stavu 5:0.

Hneď na začiatku tretieho setu mal Lacko možnosť definitívne súpera zlomiť, no brejkbal nevyužil. Young sa v ďalších minútach chytil, pridal na agresivite a po brejku vo štvrtom geme si vybudoval náskok 4:1. V siedmom geme nevyužil Lacko dve možnosti znížiť na 3:4 a tak tretí set sa stal korisťou Younga.

V úvode štvrtého dejstva však slovenský tenista po brejku v druhom geme odskočil Američanovi na 3:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil za aplauzu skupinky slovenských fanúšikov na dvorci číslo 6 hneď prvý mečbal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchovú čaká Clijstersová, Lacko proti Nadalovi