Hantuchová vyhrala v Miami deviaty titul vo štvorhre

Daniela Hantuchová.
Daniela Hantuchová. (Autor: TASR)
TASR|4. apr 2011 o 01:10

Víťazstvo Hantuchovej a Radwanskej v Miami je o to cennejšie, že pre obe to bol na Floride iba štvrtý spoločný turnaj.

Víťazstvo Hantuchovej a Radwanskej v Miami je o to cennejšie, že pre obe to bol na Floride iba štvrtý spoločný turnaj.

MIAMI. Daniela Hantuchová s Agnieszkou Radwanskou sa stali víťazkami štvorhry na prestížnom turnaji WTA v americkom Miami (dotácia 4,5 milióna dolárov).

Vo finále si poradil slovensko-poľský tím s tretím nasadeným americko-ruským párom Liezel Huberová, Naďa Petrovová za 1:46 h v troch setoch 7:6 (5), 2:6 a 10:8 v tzv. supertajbrejku.

Deviaty titul

Hantuchová získala v Miami celkovo deviaty deblový titul na okruhu WTA, prvý po boku Radwanskej. Naposledy sa tešila zo zisku cennej trofeje vo štvorhre takmer pred piatimi rokmi - v máji 2006 na antuke v Ríme po boku svojej dlhoročnej deblovej partnerky Japonky Ai Sugijamovej.

Vo dvojhre má Hantuchová na konte štyri tituly, ten posledný získala vo februári v thajskej Pattayi. Víťazstvo Hantuchovej a Radwanskej v Miami je o to cennejšie, že pre obe to bol na Floride iba štvrtý spoločný turnaj. Vďaka celkovému triumfu si rozdelia prémiu 237.000 dolárov, do deblového rebríčka WTA im pribudne 1000 bodov.

Hantuchová s Radwanskou prehrávali v prvom sete finálového dulu 2:4, no vynútili si tajbrejk, v ktorom slávili úspech. Druhé dejstvo bolo jasne v réžii Huberovej s Petrovovou, ktoré si po dvoch brejkoch vybudovali náskok 4:2.

V supertajbrejku však mali navrch Hantuchová s Radwanskou. Za stavu 9:6 síce na servise nevyužili dva mečbaly, no pri podaní súperiek premenili v poradí tretiu možnosť.

Víťazstvo nečakali

Hantuchová po finálovom triumfe nad favorizovaným americko-ruským párom žiarila spokojnosťou. "Tento titul si veľmi cením, veď Huberová s Petrovovou sú výbornými deblistkami, Snažili sme sa s Agou nemyslieť na to, kto stojí na druhej strane kurtu. Bol to veľmi vyrovnaný zápas, boj o každú loptičku. Aga je veľmi fajn dievča, sme veľmi dobrými priateľkami. Aj preto sme sa rozhodli skúsiť to spolu vo štvorhre. Nečakali sme však, že už v poradí štvrtý turnaj bude víťazný," povedala pre oficiálnu stránku WTA Hantuchová.

Slovenská tenistka pred dvomi týždňami na ďalšom prestížnom podujatí v kalifornskom Indian Wells postúpila s Radwanskou vo štvorhre do semifinále.

Zverenka trénera Mateja Liptáka sa z Miami presúva do Charlestonu, kde odštartuje antukovú sezónu. Vlani v Južnej Karolíne postúpila vo dvojhre až do semifinále, v ktorom prehrala s neskoršou víťazkou Austrálčankou Samanthou Stosurovou. Vo štvorhre nastúpi v Charlestone spolu s Ruskou Mariou Kirilenkovou.

"Turnaj v Charlestone bude pre mňa veľkou výzvou. Prechod z hardu na antuku nikdy nie je ľahký, no v tenise sa človek musí dokázať vyrovnať aj s takýmito situáciami. Nemám prehnane veľké očakávania. Pôjdem od zápasu k zápasu a v každom sa vynasnažím vydať zo seba maximum," dodala Hantuchová.

Turnaj v Charlestone bude zároveň pre Hantuchovú generálkou na baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie proti Srbsku (16.-17. apríla na antuke v bratislavskom NTC).

Radwanská získala v Miami svoj druhý deblový titul, prvý vybojovala v roku 2007 v Istanbule po boku svojej mladšej sestry Urszuly.

Bývalá svetová juniorská jednotka po triumfe v Miami zložila Hantuchovej komplimet. "Daniela je skvelou deblistkou, čo potvrdila aj vo finále. Počas uplynulých dvoch týždňoch sme predviedli naozaj veľmi dobrý tenis a dotiahli sme to až k titulu."

Štvorhra - finále:

Daniela HANTUCHOVÁ, Agnieszka Radwanská (SR/Poľ.) - Liezel Huberová, Naďa Petrovová (3-USA/Rus.) 7:6 (5), 2:6, 10:8

Víťazstvá na turnajoch hlavného profesionálneho okruhu vo štvorhre (9 z 21 finálových účastí):

2000: Bratislava (s Karinou Habšudovou / SR)

2001: Luxemburg (Jelena Bovinová / Rus.)

2002: Amelia Island (Arantxa Sánchezová-Vicariová / Šp.), New Haven (Arantxa Sánchezová-Vicariová / Šp.)

2005: Birmingham (Ai Sugijamová / Jap.), Filderstadt (Anastasia Myskinová / Rus.)

2006: Dauha (Ai Sugijamová / Jap.), Rím (Ai Sugijamová / Jap.)

2011: Miami (Agnieszka Radwanská / Poľ.)

Víťazstvá v miešanej štvorhre na grandslamových turnajoch (4 z 5 finálových účastí):

2001: Wimbledon (Leoš Friedl / ČR)

2002: Australian Open (Kevin Ullyett / Zimb.)

2005: Roland Garros (Fabrice Santoro / Fr.), US Open (Maheš Bhupáthí / India)

Najvyššie postavenie vo svetovom rebríčku WTA vo štvorhre:

5. miesto (prvý raz 26. augusta 2002), momentálne 57. priečka

Oficiálna bilancia vo štvorhre v profesionálnej kariére po nedeľňajšom finále:

230 víťazstiev - 157 prehier

Najlepšie výsledky vo štvorhre žien na grandslamových turnajoch:

Australian Open: finále 2002 (Arantxa Sánchezová-Vicariová / Šp.) a 2009 (Ai Sugijamová / Jap.)

Roland Garros: finále 2006 (Ai Sugijamová / Jap.)

Wimbledon: štvrťfinále 2005 (Ai Sugijamová / Jap.)

US Open: osemfinále 2003, 2005, 2007, 2008 a 2009

TASR, SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová vyhrala v Miami deviaty titul vo štvorhre