Hantuchová vyhrala turnaj v Pattayi, súperke dala kanára

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: SITA/AP)
TASR|13. feb 2011 o 11:00

Len dva gemy dovolila slovenská dvojka uhrať vo finále turnaja WTA v Thajsku Talianke Erraniovej a teší sa tak zo štvrtého singlového triumfu na okruhu. "Titul venujem mame a Patovi Etcheberrymu," žiarila šťastím Hantuchová.

Len dva gemy dovolila slovenská dvojka uhrať vo finále turnaja WTA v Thajsku Talianke Erraniovej a teší sa tak zo štvrtého singlového triumfu na okruhu. "Titul venujem mame a Patovi Etcheberrymu," žiarila po turnaji šťastím Hantuchová.

PATTAYA. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová (32. vo svetovom rebríčku) sa stala víťazkou dvojhry na turnaji WTA v thajskej Pattayi (dotácia 220.000 dolárov).

Zverenka trénera Mateja Liptáka vo finále ako nasadená štvorka po výbornom výkone deklasovala Talianku Saru Erraniovú (8.) za 77 minút v dvoch setoch 6:0 a 6:2. Hantuchová získala štvrtý singlový titul na ženskom profesionálnom okruhu. V rokoch 2002 a 2007 triumfovala v kalifornskom Indian Wells, na jeseň 2007 nenašla premožiteľku v rakúskom Linzi.

Thajsko Hantuchovej vyšlo. Nestratila ani set

Na tvrdom povrchu v Pattayi sa predstavila v skvelej forme, keď v piatich zápasoch nestratila ani jediný set. V semifinále si poradila s dvojnásobnou obhajkyňou titulu a svetovou trojkou Ruskou Verou Zvonariovovou.

Pred turnajom v Thajsku mala pritom tohtoročnú bilanciu 0:4. Z Pattaye si odnáša prémiu 37.000 dolárov a 280 bodov do rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa vráti do prvej svetovej tridsiatky. Hantuchová sa stala druhou slovenskou víťazkou v Pattayi po Henriete Nagyovej, ktorá v populárnom turistickom stredisku zdvihla nad hlavu cennú trofej v rokoch 2003 a 1997. Vtedy sa hralo ešte na antuke.

Hantuchová hrala v prvom sete finálového duelu s Erraniovou ako z partesu, skvele podávala i returnovala a za 26 minút uštedrila Talianke "kanára". Slovenka ťažila z výborného pohybu na dvorci, hrala agresívne a najmä z forhendu získavala jeden víťazný úder za druhým.

Erraniová bola od začiatku výmen v hlbokej defenzíve a vôbec sa nedostávala k slajzovaným úderom. Na začiatku druhého dejstva síce Talianka prelomila podanie súperky, no Hantuchová hneď vzápätí kontrovala rebrejkom a opäť chytila opraty zápasu pevne do svojich rúk.

Po ďalšom brejku vo štvrtom geme sa ujala vedenia 3:1 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila po víťaznom forhende hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Erraniovou na 3:1. Všetky predchádzajúce zápasy sa hrali na tri sety.

Pomohla mamina prítomnosť a kondičný tréner

Hantuchová po zisku titulu v Pattayi žiarila spokojnosťou. "Tento titul venujem predovšetkým mojej mame Marianne a kondičnému trénerovi Patovi Etchebberymu, ktorí tu boli celý týždeň so mnou. Bez ich veľkej podpory by som tu teraz nestála s víťaznou trofejou."

"Chcela by som sa poďakovať organizátorom za skvele pripravený turnaj i všetkým fanúšikom, ktorí ma povzbudzovali. Bola som v Pattayi prvýkrát a cítila som sa tu spolu s mojím tímom skvele. Dúfam, že o rok sa sem vrátiť a budem môcť obhajovať titul," povedala Hantuchová počas slávnostného ceremoniálu po prevzatí víťaznej misy. Erraniová priznala, že Hantuchová vyhrala zaslúžene.

"Daniela podávala počas výborne výkony a aj vo finále bola lepšou hráčkou. Ja by som sa chcela poďakovať všetkým, ktorí ma podporovali. Bol to skvelý týždeň," povedala Erraniová, ktorá má na konte dva singlové tituly z Palerma a Portorožu.

"Je to veľký úspech a úžasný Danielin prerod za takú krátku dobu po tom zranení z konca zimnej prípravy," pochváli Danielu generálny sekretár STZ Igor Moška.

"Veľmi sa teším, že sa jej vydaril takýto comeback na dobre obsadenom turnaji. Najmä semifinálové víťazstvo nad Ruskou Verou Zvonarevovou je veľmi cenné a na tomto podujatí hrala napríklad aj Srbka Ana Ivanovičová. Potvrdilo sa, že v Pattayi sa Slovenkám už tradične darí, je to pre ne také zvláštne miesto."

dvojhra - finále

Daniela HANTUCHOVÁ (4-SR) - Sara Erraniová (8-Tal.) 6:0, 6:2

prehľad singlových titulov Daniely Hantuchovej na okruu WTA:

  • február 2011 Pattaya (tvrdý povrch)
  • október 2007 Linz (tvrdý povrch, hala)
  • marec 2007 Indian Wells (tvrdý povrch)
  • marec 2002 Indian Wells (tvrdý povrch)
Hantuchovej prvenstvo je celkovo 22. titul z úrovne WTA pre pôvodom slovenské a počas kariéry na medzinárodnej úrovni aspoň v krátkom období za SR či bývalú ČSFR aj hrajúce tenistky.

Špeciálny štatút v tomto smere má bratislavská rodáčka Jarmila Grothová, za slobodna Gajdošová, ktorá medzičasom reprezentuje Austráliu. Švajčiarka Martina Hingisová sa síce narodila v Košiciach, ale na rozdiel od Grothovej nikdy neštartovala za SR (či ČSFR).

Na čele interného poradia suverénne figuruje Henrieta Nagyová s 9 primátmi (2 práve v Pattayi) pred Hantuchovou s už 4 trofejami.

Tri víťazstvá má na konte Radka Zrubáková (ešte pred érou samostatnosti), po dve Martina Suchá a spomenutá Grothová a zhodne jedno Karina Cíleková-Habšudová a Magdaléna Rybáriková. Hantuchová ako jediná uspela na najvyššej úrovni Tier I (momentálne Premier), a to hneď dvakrát v kalifornskom Indian Wells. Podujatie v Pattayi má kategóriu International.

Prehľad turnajových triumfov tenistiek pochádzajúcich zo SR vo dvojhre na okruhu WTA (zatiaľ 22):

  • Henrieta Nagyová (9): Varšava (1996, 2000), Pattaya (1997, 2003), Istanbul (1998), Sopot (1998), Prostějov (1999), Palermo (2000), Kuala Lumpur (2000)
  • Daniela Hantuchová (4): Indian Wells (2002, 2007), Linz (2007), Pattaya (2011)
  • *Radka Zrubáková (3): Brusel (1989), Štrasburg (1991), Praha (1992)
  • Jarmila Grothová (2): Kuang-čou (2010), Hobart (2011)
  • Martina Suchá (2): Hobart (2002), Québec (2004)
  • Karina Cíleková-Habšudová (1): Pörtschach (1999)
  • Magdaléna Rybáriková (1): Birmingham (2009)

*Zrubáková dosiahla svoje víťazstvá ešte v ére bývalého Československa, resp. ČSFR.

Pozn.: Do prehľadu sú zahrnuté len tenistky, ktoré počas kariéry aspoň v krátkom období hrali za SR či bývalú ČSFR - špecifikácia je takto stanovená vzhľadom na košickú rodáčku Martinu Hingisovú, ktorá vždy reprezentovala Švajčiarsko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová vyhrala turnaj v Pattayi, súperke dala kanára