Hantuchová porazila v Charlestone Srbku Jankovičovú

Daniela Hantuchová
Daniela Hantuchová (Autor: ap)
TASR|16. apr 2010 o 19:51

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa prebojovala už do semifinále dvojhry na turnaji WTA v americkom Charlestone (dotácia 700.000 dolárov).

Charleston.

Vo štvrťfinále si na zelenej antuke ako nasadená osmička poradila s favorizovanou turnajovou dvojkou Srbkou Jelenou Jankovičovou za 2:19 h po trojsetovej bitke 1:6, 6:3 a 6:3.

Zápas mal osobitný náboj, keďže obe hráčky koncom budúceho týždňa nastúpia proti sebe v baráži o účasť v 1. svetovej skupine Pohára federácie v Belehrade.

Duel tímových jednotiek je na antuke v Aréne na programe 25. apríla. Hantuchová skorigovala vzájomnú bilanciu na 2:4, pričom odplatila svetovej sedmičke vlaňajšiu prehru z Madridu.

V semifinále sa stretne s víťazkou duelu medzi štvrtou nasadenou Austrálčankou Samanthou Stosurovou a Číňankou Šuai Peng. Hantuchová má v Južnej Karolíne vďaka postupu medzi elitné kvarteto už teraz istú prémiu 28.750 dolárov a 200 bodov do rebríčka WTA.

Slovenskej jednotke vôbec nevyšiel úvod zápasu s Jankovičovou, keď dvakrát stratila podanie a prehrávala 0:3. Hantuchová síce následne svoju súperku brejkla, no v ďalšom priebehu prvého setu už nezískala ani gem. Srbka po druhom podaní Hantuchovej neustále tlačila svoju súperku a za stavu 5:1 premenila v poradí štvrtý setbal. V druhom dejstve sa karta obrátila.

Hantuchová, ktorá mala v nohách náročný trojsetový osemfinálový duel s Nemkou Angelique Kerberovou, zlepšila podanie i returny a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0. Za stavu 5:2 síce nepremenila tri setbaly, no v deviatom geme využila v poradí piatu možnosť a vynútila si tretí set.

Na začiatku rozhodujúceho dejstva prehrávala Hantuchová 0:2, no v ďalších minútach začala predvádzať skvelý nátlakový tenis, ničila Jankovičovú presnými údermi od základnej čiary a šnúrou piatich gemov otočila na 5:2.

Hantuchová už dotiahla zápas do úspešného konca, keď za stavu 5:3 premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a po druhý raz v tejto sezóne sa prebojovala do semifinále na okruhu WTA. V mexickom Monterrey sa dostala až do finále, v ktorom podľahla Ruske Anastasii Pavľučenkovovej.

Hantuchová po triumfe nad Jankovičovou žiarila spokojnosťou. "Som strašne šťastná, že som tento fyzicky nesmierne náročný duel zvládla, najmä po trojsetovom maratóne proti Kerberovej. Víťazstvo nad Jelenou si veľmi cením. V prvom sete som bola trochu prispatá, čo súviselo s tým, že organizátori nás dali hrať hneď prvý zápas. Nemala som dostatok času na regeneráciu, čo sa zákonite prejavilo. Od druhého setu som však hrala agresívne, tlačila som ju a napokon som slávila úspech. Jelena je skúsená hráčka, ktorú nemôžete nechať hrať jej hru. Aj keď som v treťom sete prehrávala 0:2, neklesala som na duchu, lebo som nemala pocit, že na kurte robím nejaké zlé veci. Bola som koncentrovaná na každú loptičku, dobre som ju rozbehávala a veľmi dobre som servovala. V zápase proti hráčkam absolútnej svetovej špičky, ako sú Jankovičová, sestry Williamsové či Rusky, je podanie v dôležitých momentoch nesmierne dôležité," povedala Hantuchová, ktorá získala psychologickú výhodu pred fedcupovým duelom v Belehrade.

"Dúfam, že som jej trochu znížila sebavedomie a dopomohla som k tomu, že v Belehrade budeme mať väčšie šance uspieť. Bola by som rada, keby bol výsledok nášho zápasu rovnaký ako v Charlestone, no každý duel je iný. V semifinále už nemám čo stratiť a či už bude mojou súperkou Stosurová alebo Šuai Peng, pokúsim sa zvíťaziť," dodala Hantuchová.

Dvojhra - štvrťfinále:

Daniela Hantuchová (8-SR) - Jelena Jankovičová (2-Srb.) 1:6, 6:3, 6:3

Caroline Wozniacká (1-Dán.) - Naďa Petrovová (6-Rus.) 6:3, 6:4

Samantha Stosurová (4-Austr.) - Šuaj Pcheng (Čína) 6:4, 6:1

Vera Zvonarevová (7-Rus.) - Melanie Oudinová (13-USA) 7:5, 6:2

Dvojice v sobotňajšom semifinále:

Caroline Wozniacká (1-Dán.) - Vera Zvonarevová (7-Rus.)

Samantha Stosurová (4-Austr.) - Daniela Hantuchová (8-SR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová porazila v Charlestone Srbku Jankovičovú